当前位置:文档之家› 【英语】中考英语完形填空难题及答案经典

【英语】中考英语完形填空难题及答案经典

【英语】中考英语完形填空难题及答案经典一、中考英语完形填空(含答案详细解析)1.根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个最佳答案。

When I was a little child, I felt unhappy. I was really 1 other kids. I couldn't change no matter what I did.There is something wrong with my 2 . I can't see things around me clearly. When my classmates play games happily outside, I have to stay at home and look out of the window alone. For a long tune, I felt hopeless. 3 my mother always said, "You are the precious (珍贵的) baby in our family," it didn't work.I asked God, " 4 did you give me a pair of useless eyes when you gave me life?" Of course, there was no 5 .I turned to books for help. Books are my only friends. When I am sad and upset, they 6 ; when I feel happy and excited, they 7 my feelings. They can take me to another world, there I can see everything clearly and tree my heart through joy.I began to write down my thoughts and keep them as a 8 . And nobody knew it. When I studied at a middle school, I had a good teacher. He read all of my poems and said, "Well done!" He always 9 me in class. He kept helping me. Now I am full of energy and confidence (自信). I can do things like other kids. So please believe in 10 . Everyone is unique (独—无二的).1. A. similar to B. hard on C. different from D. friendly to2. A. eyes B. ears C. legs D. arms3. A. If B. Because C. Unless D. Although4. A. Where B. Which C. Why D. Who5. A. reply B. report C. record D. research6. A. cheer me up B. dress me up C. call me up D. pick them up7. A. hurt B. share C. repeat D. develop8. A. method B. notice C. task D. secret9. A. warned B. praised C. educated D. punished10. A. myself B. yourself C. himself D. herself【答案】(1)C;(2)A;(3)D;(4)C;(5)A;(6)A;(7)B;(8)D;(9)B;(10)B;【解析】【分析】本文介绍了作者有眼疾,但是通过努力后来越来越自信。

(1)句意:我和其他的孩子不同。

A与......相同,B在某方面困难,C与......不同,D对......好,根据Everyone is unique每个人都是独—无二的可知是与众不同,故选C。

(2)句意:我的眼睛有问题。

A眼睛,B耳朵,C腿,D胳膊,根据I can't see things可知看不清是眼睛有问题,故选A。

(3)句意:我妈妈总是说,你是我们家最珍贵的宝贝。

根据I felt hopeless和You are the precious可知此处是让步关系,故用although引导让步状语从句,尽管,故选D。

(4)句意:当你给我生命的时候,你为什么给了我一双无用的眼睛?根据asked可知是问为什么,作者觉得不公平,故选C。

(5)句意:当然,没有回答。

A回复,B报告,C记录,D调查,根据I asked God可知上帝是不能回答的,故选A。

(6)句意:当我悲伤难过时,他们让我振作;当我感到快乐和兴奋时,他们会分享我的感受。

A让我振作,B给我穿衣服,C给我打电话,D拾起它们,根据my heart throughjoy可知喜悦使人振作,故选A。

(7)句意:他们让我振作;当我感到快乐和兴奋时,他们会分享我的感受。

A伤害,B分享,C重复,D发展,根据friends可知可以分享的是朋友,故选B。

(8)句意:我开始写下我的想法,并把它们作为一个。

A方法,B通知,C任务,D秘密,根据nobody knew it,没人知道的是秘密,故选D。

(9)句意:他总是在班上表扬我。

A禁告,B表扬,C教育,D惩罚,根据full of energy and confidence,可知表扬使人自信,故选B。

(10)句意:所以请相信自己。

believe in yourself,固定搭配,自信,故选B。

【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。

最后通读一遍检查验证。

2.通读全文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。

Have you ever been to Thailand? For thousands of tourists from China, this small country in Southeast Asia is an excellent place to 1 . Bangkok (曼谷) is the 2 of Thailand. There are many temples (寺庙) in Bangkok. You can 3 some monks (僧侣) walking along the streets.The 4 time to visit Thailand is from April 13th to 15th, because it is the time of 5 . People sing, dance and go on the streets to 6 water at each other. The local people think that water can wash away bad things and bring good luck.On the one hand, beaches and sunshine are a lot of travelers' choices. In this country, there are many hotels facing the sea, so you can have fun on the beach or 7 in the sea. On the other hand, Thailand is a good place to try 8 food. You can eat seafood at any restaurantor buy some tropical (热带的)fruit such as mangoes and durians (榴莲)at 9 prices.If you go to Thailand, you won't forget to 10 an elephant. The elephant is a symbol of Thailand. It's believed that Thailand is one of the most fascinating travel places.1. A. take a holiday B. take the bus C. take risks2. A. world B. countryside C. capital3. A. hear B. see C. listen4. A. most B. worst C. best5. A. the Water Festival B. Christmas C. Thanksgiving6. A. look B. throw C. arrive7. A. swim B. walk C. lose8. A. terrible B. sour C. delicious9. A. cheap B expensive B. low10. A. hit B. ride C. drive【答案】(1)A;(2)C;(3)B;(4)C;(5)A;(6)B;(7)A;(8)C;(9)B;(10)B;【解析】【分析】短文大意:这篇短文介绍了去泰国旅行的最后的时间和要参观的地点和要做的事情。

(1)A. 考查动词短语。

句意:这个东南亚小国是度假的好地方。

take a holiday度假;take the bus坐公交;take risks冒险。

根据For thousands of tourists from China,成千上万的来此中国游客,可知是来度假。

故选A。

(2)考查名词。

句意:曼谷是泰国的首都。

world世界;countryside乡下;capital首都。

根据常识可知曼谷是泰国的首都。

故选C。

(3)考查动词。

句意:你可以看到一些僧侣在大街上走。

hear听到;see看;listen听。

根据walking along the streets. 在大街上散步应该是看见,故选B。

相关主题