浙江2017高考英语阅读理解【主旨大意题】讲解及选练(含答案)高考英语阅读理解常考点分析阅读理解试题常采用以下四种题型:1. 考查考生快速捕捉信息、处理信息的能力 (细节理解题);2. 考查考生对某个词或词语的理解能力 (词义猜测题) ;3. 考查考生对文章主旨大意或段落大意的概括能力 (主旨大意题);4. 考查考生对文章的隐含意义、延伸意义的推理判断能力(推理判断题)。
【主旨大意题】主旨大意题要求考生对全文的内容或某一段或某几段的内容加以合理的归纳,目的是检查对短文整体或某一或某几个段落的理解概括能力。
它可以是文章或段落中心的陈述,也可以是文章标题的选择。
有些文章尤其是说明文和议论文,往往有主题句表明中心思想。
但有些文章,比如记叙文往往没有明确的主题句,需要考生在认真体会,明确作者的意图的基础上来概括文章的中心。
【备考策略】1. 注意主题段落和主题句的位置,特别是文章首段和结尾或段首和段尾;2. 注意提炼文章的关键词,文章的关键词有时候会出现在正确选项中。
【干扰项特点】1. 以偏概全。
干扰项只阐述了文章的一部分内容,也就是文章的局部信息。
2. 主题扩大。
干扰项所归纳、概括的范围过大,超过文章实际所讨论的内容。
3. 张冠李戴。
命题者有意地把属于A的特征放在B的身上,构成一个干扰项。
4. 断章取义。
干扰项常常以文章中的个别信息作为选项的设置内容,或者以次要的事实或细节冒充全文的主要观点。
【真题回放】A medium, in advertising talk, is the way you communicate your message. You might say that the first medium used in advertising was signs withsymbols. The second medium was audio, or sound, although that term is not used exactly in the way we use it today. Originally, just the human voice and maybe some kind of simple instrument, such as a bell, were used to get people’s attentionA crier, in the historical sense, is not someone who weeps easily. It is someone, probably a man, with a voice loud enough to be heard over the other noises of city. In ancient Egypt, shopkeepers might hire such a person to spread the news about their products. Often this earliest form of advertising involved a newly arrived ship loaded with goods. Perhaps the crier described the goods, explained where they came from, and praised their quality. His job was, in other words, not too different from a TV or radio commercial in today’s world.(2013 浙江卷阅读理解A篇)45. The last two paragraphs are mainly about .A. the history of advertisingB. the benefits of advertisingC. the early forms of advertisingD. the basic design of advertising45. C。
这两段就是文章的最后两段。
这两段介绍了除了signs with symbols,当时人们还用sound的方式来做广告,所以这两段的主要内容是各种各样的广告形式。
【冲向高考】阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。
(2013·东北三省三校第二次联考,C)UGG boots have been a winterw eather fashion for several years now, combining function, comfort, warmth and even some style. What many UGGe nthusiasts don't know is that their boots are a breeding ground for bacteria and cause foot problems.Doctors believe the boots, which are particularly popular among young teenage girls, are leading to a rise in the number of people suffering pains in their feet and knees. Dr. Ian Drysdale, head of the British College of Osteopathic Medicine, believes because the foot does not get the proper support on the inside, it will lead to more ankle, knee, hip and back problems. “These boots are not designed for outside wear. Just because something becomes a trend or fashionable doesn't mean it's good or right,” he said. “The particular problem with this type of footwear is that it is unsupported. It's a slipper. You wouldn't normally expect to be doing outdoor activities from something that's indoor. If you decide to wear your pajamas outside all the time, someone will come up and say it's not a good idea.” Dr. Drysdale explained that the feet issues become a particular problem among young teenage girls, whose bones are “plastic” and developing when they are growing. “If that structure is developing in an inappropriate way,” he said,“then the ultimate structure will be deformed.”Mike O'Neill, a consultant surgeon, said,“As the foot slides around, you get wear and tear (磨损) on the joints on the inside of the foot. The ankle is in the wrong position, the thigh bone also changes position, and you get an abnormal movement in the pelvis, which leads to back problems.”UGG Australia, who makes the designer version of the boots, told The Daily Wirror that their boots are “comfort” rather than “performance” footwear and consumers should be aware of “knockoffs (仿制品)”which lack reinforced heels in their boots.文章大意:本文是一篇议论文。
文章介绍了雪地靴因它的时尚、舒适、保暖等特性而备受年轻女孩的青睐。
但研究人员发现,在它时尚的外观背后,隐藏着一些不为人知的健康隐患。
1.Teenage girls prefer to wear UGG boots because of the following EXCEPT ________.A.design B.comfortC.quality D.warmth答案:C 细节理解题。
根据文章第一段第一句“...combining function, comfort, warmth and even some style.”可知,A、B、D三项都是年轻女孩喜欢雪地靴的原因。
故C项正确。
2.According to Dr. Ian Drysdale, ________. A.there is a possibility that bacteria will multiply in UGG bootsB.wearing UGG boots will lead to more ankle and toe problemsC.it's not a good idea to wear boots like UGG outside all the timeD.teenage girls' bones are plastic enough to wear UGG boots答案:C 细节理解题。
根据文章第三段中“‘These boots are not designed for outside wear. Just because something becomes a trend or fashionable doesn't mean it's good or right,’ he said. ‘The particular problem with this type of footwear is that it is unsupported.’”可知,C 项正确。