一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,选择正确答案。
It is March 12th. It's Tree Planting Day. There are many people on the hills. They're planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. But animals and people can't do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on, Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth. But in some places people are cutting down too many trees. This brings floods(洪水) and sandstorm(沙暴). Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.(1)Trees Planting Day is onA. twelfth of MarchB. the twelfth of MarchC. March 13t~(2) can make food from the air, water and sunlight.A. PeopleB. PlantsC. Animals(3)Life needs to go on.A. sandsB. floodsC. food from plants(4)What can plants do?A. They can make the air clean and stop the wind.B. They can keep the water from flowing away.C. Both A and B(5) will try to protect the plants.A. AntsB. More and more peopleC. No people【答案】(1)B(2)B(3)C(4)C(5)B【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍植树节的事情。
(1)根据It is March 12th. It's Tree Planting Day.可知植树节是3月12日。
故选B。
(2)根据They can make food from the air, water and sunlight.可知植物可以从空气、水和阳光中制造食物。
故选B。
(3)根据Without plants, life will not go on.可知没有植物,生命就不会继续,故选C。
(4)根据Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). 可知植物能净化空气和阻止水流失。
故选C。
(5)根据Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.可知越来越多的人努力保护树木,故选B。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
2.阅读理解阅读理解Thanksgiving is a family holiday in autumn in Canada and the USA. In Canada, Thanksgiving is in October. In the USA, it is in November. On Thanksgiving, people have a big dinner with their family. They usually eat roast turkey and other delicious food. They also tell Thanksgiving stories and give thanks to their friends and families.In China, we also have a family holiday in autumn. It is Mid-Autumn Festival. People get together with their families to have a big dinner, too. They eat mooncakes, talk happily and enjoy looking at the beautiful round moon. Mooncakes are round like the full moon. Some people cannot go back home, but they can look at the moon and think about their families.(1)When is Thanksgiving?(2)What people usually eat at Thanksgiving?(3)What does the mooncake look like?(4)What is the common point between Thanksgiving and Mid-Autumn Festival?【答案】(1)In October or November.(2)They usually eat roast turkey and other delicious food.(3)Mooncakes are round like the full moon.(4)People get together have a big dinner with their families.【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了感恩节和中秋节。
(1)句意:感恩节是什么时候?根据 In Canada, Thanksgiving is in October. In the USA, it is in November. 可知加拿大或美国,感恩节是在十月或十一月,故答案为In October or November.(2)句意:感恩节人们通常吃什么?根据They usually eat roast turkey and other delicious food. 可知通常他们吃烤火鸡和其他美味的食物,故答案为 They usually eat roast turkey and other delicious food.(3)句意:月饼是什么样的?根据Mooncakes are round like the full moon. 可知月饼圆得像满月,故答案为 Mooncakes are round like the full moon.(4)句意:感恩节和中秋节的共同点是什么?根据On Thanksgiving, people have a big dinner with their family. People get together with their families to have a big dinner, too. 可知人们聚在一起,与家人共进晚餐,故答案为People get together have a big dinner with their families.【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行回答。
3.阅读理解阅读短文判断正误。
Yesterday was Saturday. Liu Yun was very busy. In the morning she helped her mother clean theroom and wash the clothes. After lunch she did her homework. At 4 o'clock she went out and played games with her friends. In the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 o'clock.(1)Yesterday morning Liu Yun played games with her friends.(2)After lunch Liu Yun helped her mother clean the room.(3)Liu Yun was busy but happy yesterday.(4)Liu Yun went to bed at nine last night.(5)Liu Yun didn't do her homework yesterday.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)1(5)0【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了星期六刘云做了许多事情。
(1)句意:昨天上午刘云和朋友们一起玩游戏。
根据 In the morning she helped her mother clean the room and wash the clothes. 可知早上刘云帮妈妈打扫房间和洗衣服,故答案为错误。
(2)句意:午饭后,刘云帮妈妈打扫房间。
根据 After lunch she did her homework. 可知午饭后刘云做了家庭作业,故答案为错误。
(3)句意:刘云昨天很忙,但很开心。
根据 Yesterday was Saturday. Liu Yun was very busy. In the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 o'clock. 可知云昨天很忙,但很开心,故答案为正确。