英语中考英语完形填空专题经典一、中考英语完形填空(含答案详细解析)1.阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I will never forget May 15, 2011. That night, my car crashed 1 a tree and everything has changed ever since.I lost most of my right 2 , and I was left bleeding with several broken bones. At the hospital, my body was 3 , but my mind was still very clear. I just kept 4 myself to hold on. Life must go on since I was still 5 .Two weeks later, I was allowed to go home. 6 I left the hospital, the fight was far from over. My left leg was badly hurt in that accident as well, as a result, I had to receive different 7 during the next few years. And soon, more of my right leg had to be cut off. This made it harder to wear my artificial leg (假肢), so I donated it to another girl who couldn't 8 one. The joy of being able to provide this gift for someone else was 9 than the happiness I felt on any day I could wear it myself.People often tell me they are 10 of me for staying strong. But in my mind, being strong has always been my only 11 . On the day I left the hospital, I made a promise to 12 to make good use of every day to live life to the fullest. I am not only confident but I hopeto help those around me. In 2017, I 13 started modeling. My dream is that one day a little girl will see me in a magazine and say, "Wow, she only has one leg but she is beautiful 14 confidence and bravery"My dream is simple: to 15 every man, woman and child to know and believe that they are.1. A. toward B. over C. upon D. into2. A. arm B. ear C. eye D. leg3. A. calm B. strong C. weak D. ill4. A. teaching B. telling C. leading D. advising5. A. alive B. lively C. live D. lovely6. A. Since B. So C. Because D. Although7. A. operations B. gifts C. prizes D. thoughts8. A. offer B. afford C. borrow D. accept9. A. greater B. smaller C. less D. fewer10. A. afraid B. tired C. proud D. guilty11. A. chance B. choice C. wish D. trouble12. A. the doctor B. the girl C. myself D. my friends13. A. often B. even C. seldom D. also14. A. because of B. instead of C. more than D. better than15. A. allow B. order C. invite D. encourage【答案】(1)D;(2)D;(3)C;(4)B;(5)A;(6)D;(7)A;(8)B;(9)A;(10)C;(11)B;(12)C;(13)B;(14)A;(15)D;【解析】【分析】大意:文章主要介绍了作者遭遇车祸后截肢、康复并最后成为一名模特的故事。
(1)句意:那个晚上我的车撞上了一棵树,从那以后,一切都改变了。
根据固定搭配crash into sth.撞上某物,可知应用介词into。
故选D。
(2)句意:我失去了我大部分右腿。
A手臂,B耳朵,C眼睛,D腿。
根据下文 And soon, more of my right leg had to be cut off. 很快的,我右腿的更多部分不得不被切掉,可知我失去了我的右腿的大部分。
故选D。
(3)句意:在医院我的身体很虚弱,但我的大脑很清楚。
A冷静,B强壮的,C虚弱的,D生病的。
根据上文可知,我遭遇了车祸,因此身体应该是虚弱的。
故选C。
(4)句意:我只是不停地告诉我自己要坚持。
A教,B告诉,C带领,D建议。
根据上文my mind was still very clear. 我的大脑依然很清楚,可知此时是告诉自己要坚持。
故选B。
(5)句意:既然我还活着,生活就必须要继续。
A活着的,B生动的,C住,D有爱的。
根据主语 I,可知此处指的是我还活着。
故选A。
(6)句意:尽管我离开了医院,斗争还远远没有结束。
A自从,B所以,C因为,D尽管。
根据下文 the fight was far from over. 斗争还远远没有结束,可知是尽管,应用although 引导让步状语从句。
故选D。
(7)句意:我不得不在接下来的几年里,接受不同的手术。
A手术,B礼物,C奖项,D 想法。
根据上文 My left leg was badly hurt in that accident as well. 我的左腿也在那场意外中伤得很重,可知我不得不接受不同的手术去治疗。
故选A。
(8)句意:所以我把它捐给了另一个支付不起它的女孩。
A提供,B支付得起,C借,D 接受。
根据下文 The joy of being able to provide this gift for someone else .这种能够给别人提供礼物的快乐,可知另一个女孩支付不起假肢。
故选B。
(9)句意:这种能够给别人提供礼物的快乐比我自己能穿上它的快乐还要大。
A更大的;B更小的;C更少的,修饰不可数名词;D更少的,修饰可数名词复数。
根据上文可知,作者把假肢捐赠给买不起假肢的另一个女孩,可知是因为这种快乐要更大,应用形容词比较级greater。
故选A。
(10)句意:人们总是告诉我他们为我保持坚强而自豪。
A害怕的,B累的,C自豪的,D 惭愧的。
根据staying strong 保持坚强,可知人们应该是为我而自豪,应用固定搭配be proud of。
故选C。
(11)句意:但在我心目中,坚强一直是我唯一的选择。
A机会,B选择,C希望,D麻烦。
根据前文可知,作者失去了一条腿,还需要接受不同的手术,可知除了坚强别无选择。
故选B。
(12)句意:有一天我离开了医院,我对自己承诺利用好每一天、过最充实的生活。
A医生,B那个女孩,C我自己,D我的朋友们。
根据make good use of every day to live life to the fullest,利用好每一天、过最充实的生活,应是对自己承诺,应用I 的反身代词myself。
故选C。
(13)句意:在2017年,我甚至开始做模特。
A经常,B甚至,C很少,D也。
根据前文可知,作者已经变成了一个残疾女孩,因此这里做模特是以前没想过的,应用副词even,表“甚至”,故选B。
(14)句意:哇,她只有一条腿,但她因为自信和勇敢而美丽。
A因为,B而不是,C 比……更多,D比……更好。
根据名词confidence and bravery自信和勇敢,可知美丽是因为自信勇敢,应用固定短语because of,故选A。
(15)句意:我的梦想是简单的:鼓励每一个男人、女人和孩子。
A允许,B命令,C邀请,D鼓励。
根据前文可知,作者虽然残疾,但开始做模特,因此她的梦想应该是鼓励别人,故选D。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
2.阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳答案.There was a tree in my garden. One day, two birds came to the tree and built a house for their 1 newborn babies.One morning, I was getting up when I 2 the sound of the little birds. I ran out of my bedroom and found two babies eating food on the ground in the 3 I thought they dropped off their house, so I decided to help them get back to their house. At that time, the 4 bird and the mother bird came back. They brought some food for the third baby. They put iton the ground. 5 their third baby. To get the food, she had to fly to it. Although she was 6 , she was afraid of getting out of the house to eat it.To my 7 . her parents just stood there and did nothing.After about ten 8 the third baby bird didn't have any other choice. She slowly went to the border(边缘)of the house and began to 9 , She flew down from the house. Finally, she landed safely on the ground and found the food soon.These birds taught us a lesson: If we want our food, we will have to learn to fly on 10 .1. A. two B. three C. five2. A. heard B. smelt C. saw3. A. garden B. house C. bedroom4. A. sister B. Brother C. father5. A. beside B. next to C. far away from6. A. full B. hungry C. thirsty7. A. joy B. surprise C. excitement8. A. days B. weeks C. minutes9. A. fly B. eat C. run10. A. ourselves B. yourselves C. Themselves【答案】(1)B;(2)A;(3)A;(4)C;(5)C;(6)B;(7)B;(8)C;(9)A;(10)A;【解析】【分析】文章大意:文章通过母鸟喂食小鸟让小鸟学会了飞翔,同时告诉我们一个道理::如果我们想要食物,我们就必须学会自己飞行。