当前位置:文档之家› 深圳市中考英语英语阅读理解精选含答案(1)

深圳市中考英语英语阅读理解精选含答案(1)

深圳市中考英语英语阅读理解精选含答案(1)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解Do you want a job in the holiday? Just go for it. First, you need to know what kind of job is suitable for your age and interest.If you're 13 to 15.It seems that you can't work almost anywhere, but you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.There is no lowest wage(工资) for children under 16.By law, you can't work more than 35 hours each week during school holidays. And you can't work before 7 a.m. or after 7 p.m.If you're 16 or 17.The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.You can't work in a pub or bar, but you can work in many other places.By law, you can't work more than 40 hours each week.What jobs are out there?Obviously your choices are limited (限制) by the fact that you can only work during school holidays, but the following situations are fine.At Christmas, most shops are shart of hands, so you may find something to do there. In antumn, there's always fruit picking. It can be pretty hard work, but it pays really well.If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.(1)In the school holidays, 14-year-old kids __________________.A. can work anywhere they wantB. are not allowed to work aloneC. can't go to work at nightD. can work as long as 14 hours a day(2)How much can a 16-year-old kid be paid at least in two hours?A. 21 dollars.B. 17 dollars.C. 14 dollars.D. 7 dollars.(3)If you want to clean cars for others, you should at least be _____________.A. 16B. 15C. 14D. 13(4)According to the passage, which statement is true?A. not right for childrenB. tiring but pays wellC. better than other jobsD. more interesting to girls(5)According to the passage, which statement is true?A. If you are 17 years old, you're not allowed to walk the dog for your neighbour.B. Teenagers can choose their jobs according to their interest.C. Fruit picking pays well because there are fewer people to pick it.D. Only football fan is allowed to work in a football club.【答案】(1)C(2)C(3)D(4)B(5)B【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍在假期根据自己的年龄和兴趣,找到适合自己的工作。

(1)细节理解题。

由If you're 13 to 15. ...And you can't work before 7 a.m. or after 7 p.m.可知十四岁的儿童不能晚上工作,故选C。

(2)细节理解题。

由 If you're 16 or 17.The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.16-17岁青少年的最低工资应不低于每小时7美元。

可知结合题干,两个小时就应该14美元,故选C。

(3)细节理解题。

由 If you're 13 to 15. It seems that you can't work almost anywhere, but you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.可知想要为邻居清洗车,至少十三岁。

故选D。

(4)细节理解题。

由 It can be pretty hard work, but it pays really well.可知累但报酬很好,故选B。

(5)细节理解题。

由 If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.可知青少年可以根据自己的兴趣选择工作。

故选B。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读理解1-5 of 90 days / All 90 days Next 519 °/19 °/More Historical Weather Data (数据)Moonrise/moonset13:51Astronomy (A. Mostly cloudy.B. Partly sunny.C. Sunny and windy.D. Cloudy and rainy.(2)What was the high temperature on Jun. 29, 2018?A. 21℃.B. 13℃.C. 15℃.D. 26℃.(3)Which of the following days has the lowest temperature?A. JUN 29.B. JUN 30.C. JUL 1.D. JUL 2.(4)When did the sun rise today?A. At 6:06 am.B. At 9:03 pm.C. At 9:01 am.D. At 7:57 pm.(5)If you want to know about the weather of next Friday, you can click "_____".A. More Historical Weather DataB. AstronomyC. Next 5D. More【答案】(1)B(2)A(3)B(4)A(5)B【解析】【分析】主要讲了未来5天的天气。

(1)细节题,根据Partial sunshine More Clouds and sun More Partly sunny More可知大都是晴朗的,故选B。

(2)细节题。

根据TODAY JUN 29 21°/13 °C可知最高温度是21摄氏度,最低温度是13摄氏度,故选A。

(3)细节题。

根据JUN 29 21°/13 °C;JUN 30 19 °/11 °; JUL 1 19 °/12 °;JUL 2 20 °/12 °;JUL 3 22°/14 °,可知最低温度是JUN30 11摄氏度,故选B。

(4)细节题。

根据Sunrise: 6:06 AM可知早上太阳6:06升起,故选A。

(5)细节题。

根据Astronomy (天文学) 可知是点击天文学,故选B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.阅读理解The following are some tips for becoming a successful businessman by Michael Bloomberg. They are based on his experience of building a company from the ground up, leading New York City as mayor(市长), and so on.Take RisksLife is too short to spend your time avoiding failure.In 1981, at the age of 39, I lost my job. The next day I took a big risk and began my own company. In 2001, when I was debating whether to run for mayor, most people advised me not to do it. But one person said, “If yo u can imagine yourself giving a concession(败选)speech, then why not go for it?” That was the best advice I received, and I followed it.In order to succeed, you must first be willing to fail— and you must have the courage to go for it anyway.Make your own luckLuck plays a part in success. The harder you work, the luckier you get.Whatever you choose to do, even if it's not the job of your dreams, always work hard at it. Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances. Never stop learningThe most powerful word in English language is “why”. There is nothing so powerful as an open, inquiring mind(探究精神). Whatever field you choose for starting a business — be a lifelong student.Give backYou are responsible for your success and failure, but you only succeed if you share the reward with others.My first donation was a $ 5 check to my alma mater (母校) . And while the checks(支票)may be bigger today, they come with the same spirit.You don't have to be wealthy to give back. You can give back by giving your time and talents. (1)In this passage, Michael Bloomberg is the name of a .A. newspaperB. placeC. companyD. person(2)What did the writer do at the age of 59?A. Lost his job.B. Ran for mayor.C. Built a company.D. Became a teacher.(3)From the passage, we can infer that the writer .A. is a young mayorB. seldom cares about othersC. is lucky all the timeD. is a hard-working man(4)Which of the following isn't mentioned in the tips?A. Failure is the mother of success.B. It's never too old to learn.C. Money is everything.D. Luck comes from hard work.(5)In which of the following columns(栏目)can you find the article?A. Family LifeB. Interesting StoriesC. Experience SharingD. Adventures【答案】(1)D(2)B(3)D(4)C(5)C【解析】【分析】文章大意:短文介绍了成功的商人迈克尔·布隆伯格获取成功的一些秘诀。

相关主题