当前位置:文档之家› (英语)初三英语阅读理解试题(有答案和解析)

(英语)初三英语阅读理解试题(有答案和解析)

(英语)初三英语阅读理解试题(有答案和解析)一、阅读理解1.阅读理解"Without music, life would be a mistake, "famous German philosopher(哲学家)Friedrich Nietzsche said over a century ago. Music is a big part of our lives. But in recent years, some American schools have cut music classes to control budgets(预算).For example, Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000 teachers. Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times. In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That's partly because music is not seen as a very important life skill, and it isn't tested. Many students are busy with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often. However, learning music is beneficial(有益的)in many ways.When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks, according to Kenneth K. Guilmartin of Music Together, an early childhood music development program. For example, when playing the piano, people see music notes and decode(解码)them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these things at the same time.Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good at playing music:Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano.(1)Some schools in the US cut music classes, because ____.A. they were too difficult to learnB. students in the US weren't interested in musicC. the schools wanted to control budgetsD. there weren't enough music teachers in the US (2)In Paragraph 2, what does the underlined word "them" refer to(指代)?A. Students in Chicago.B. Public schools.C. Parents in Chicago.D. Fired teachers.(3)How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage? A. One. B. Two. C. Three. D. Four.(4)What's the writer's opinion according to this passage?A. Music is as simple as it looks.B. Music classes should be cut in some schools.C. Music is a big part of our lives.D. Music isn't a very important life skill for us.【答案】(1)C(2)D(3)B(4)C【解析】【分析】本文介绍了很多地区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音乐在许多方面都是有益的。

(1)细节题。

根据some American schools have cut music classes to control budgets可知美国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选C。

(2)词义猜测题。

根据Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000teachers...10 percent of the teachers taught art or music 芝加哥公立学校解雇了1000多名教师……10%的教师教授艺术或音乐,可知them指代被解雇的教师,故选D。

(3)细节题。

根据 Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano 爱因斯坦拉小提琴,德国物理学家马克斯·普朗克擅长弹钢琴可知文章提到了2名擅长演奏音乐的科学家,故选B。

(4)推理题。

根据 Music has a special connection with science as well 音乐也与科学有着特殊的联系可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选C。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

2.阅读理解What do you see when you look at abstract (抽象的)art? Can you understand it? Does it look like anything?Abstract art became popular in the early 20th century. Artists did not want to paint, draw, or sculpt things exactly like they looked. They didn't want their art to be realistic(现实的). They were more interested in basic shapes and colours.Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles. Sometimes he used a lot of blue colours (his "blue period"). Later, he used more red and pink colours (his "rose period"). Many of his other paintings are called "cubist (立体派的)" because they are made of painted squares.After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract. He painted people and things using strange shapes. His work was so strange that many of his workmates didn't understand it.Kandinsky, another famous artist, used lines, shapes, and patterns to paint his subjects. His paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists (超现实主义画家),were interested in subconsciousness (潜意识). Painters like Breton and Magritte used many symbols in their work. The meaning or subject of their work wasn't always clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.There are still many abstract artists around the world. That's the way many artists prefer. They want each person to look at art and find their own meaning in it.(1)Which would be most like abstract art?A. A painting of a house.B. A sculpture of a car.C. A drawing of two people in a coffee house.D. A red and blue painting, with no clear subject.(2)What happened to Picasso's work after a long time?A. It became more abstract.B. It became less strange.C. He went from using red colours to using blue colours.D. He only painted with coloured squares.(3)How did Kandinsky express feelings?A. By using strong colours.B. By painting realistic people.C. By painting with a lot of symbols.D. By painting in red and pink colours.(4)Which of the following is NOT true?A. Picasso painted in many different styles.B. Dali was interested in dreams.C. Abstract artists feel each work of art only has one meaning.D. Magritte's art was full of symbols.【答案】(1)D(2)A(3)A(4)C【解析】【分析】本文介绍了抽象派艺术及其代表人物毕加索。

相关主题