2012年高考英语(北京卷)完形填空真题含答案详解Inspiration“Mama, when I grow up, I’m going to be one of those!” I said this after seeing the Capital Dancing Company perform when I was three. It was the first time that my 1 took on a vivid form and acted as something important to start my training. As I grew older and was 2 to more, my interests in the world of dance __3_ varied but that little girl’s dream of someday becoming a__4__ in the company never left me. In the summer of 2005 when I was 18, I received the phone call which made that dream a __5__; I became a member of the company __6_ back to 1925.As I look back on that day now, it surely __7__ any sense of reality. I believe I stayed in a state of pleasant disbelief __8__ I was halfway through rehearsals (排练) on my first day. I never actually _9_ to get the job. After being offered the position, I was completely __10_. I remember shaking with excitement.Though I was absolutely thrilled with the chance, it did not come without its fair share of__11_. Through the strict rehearsal period of dancing six days a week, I found it vital to __12__ up the material fast with every last bit of concentration. It is that extreme __13_ to detail (细节) and stress on practice that set us __14__. To then follow those high-energy rehearsals __15__ a busy show schedule of up to five performances a day, I discovered a new __16__ of the words “hard work.” What I thought were my physical __17__ were pushed much further than I thought __18__. I learned to make each performance better than the last.Today, when I look at the unbelievable company that I have the great __19_ of being a part of, not only as a member, but as a dance captain, I see a __20_ that has inspired not only generations of little girls but a splendid company that continues to develop andgrow-and inspires people every day to follow their dreams.1. A. hobby B. plan C. dream D. word2. A connected B. expanded C. exposed D. extended3. A. rarely B. certainly C. probably D. consistently4. A. director B. trainer C. leader D. dancer5. A. symbol B. memory C. truth D. reality6. A. bouncing B. dating C. turning D. tracking7. A. lacks B. adds C. makes D. brings8. A. while B. since C. until D. when9. A. cared B. expected C. asked D. decided10. A. motivated B. relaxed C. convinced D. astonished11. A. challenges B. profits C. advantages D. adventures12. A. put B. mix C. build D. pick13. A. attention B. association C. attraction D. adaptation14. A. apart B. aside C. off D. back15. A. over B.by C. with D. beyond16. A. function B. meaning C. expression D. usage17. A. boundaries B. problems C. barriers D. efforts18. A. necessary B. perfect C. proper D. possible19. A. talent B. honor C. potential D. responsibility20. A. victory B. trend C. tradition D. desire答案与解析:1. C.分析句子“my 1 took on a vivid form”我的……开始以生动的形式呈现出来;而文章开头说的是“when I grow up, I’m going to be one of those”可知,作者这里说的是梦想;另外,本段第五行明确提到了“that little girl’s dream of…”,所以本题答案选C。
2. C.分析句子“As I grew older and was__ to more…”,and前面是“随着我不断长大”,因此后面也应该是和成长有关的,结合选项,A是联系;B是拓展;C是接触;D是延伸,只有C 选项最合适,be exposed to意思是“ 接触……”,本句意思是“随着我不断长大,接触的东西越来越多……”。
3. B.根据空格前的but可知,句子前后应该表示的是相反的意思,but后讲到“never left me (从未离开过)”,因此前面讲的肯定是离开了,改变了;分析本句“dance__ varied”,结合选项,A是“几乎没有”;B是“当然”;C是很可能;D是“一贯地”,只有B选项是最合适的,意思是“我对舞蹈世界的兴趣肯定改变了,但是儿时的梦想从未离开过我”。
4. D.根据前文可知,作者小时候的梦想的是长大之后成为一个舞者,故本体答案选dancer。
5. D.根据后面的“I became a member of the company”可知,作者成为舞蹈演员的梦想实现了,made that dream a reality意思是梦想实现了,故本题答案选D;A是象征;B是记忆;C是真理。
6. B.分析本句“I became a member of the company__ back to 1925”可知,我成为了该公司的一员,“__back to 1925”应该是修饰company的,结合选项,只有date back to最合适,表示“追溯到……”,说明该公司历史比较悠久;A是弹回;D是追踪。
7. A. 分析句子可知,作者现在回想起来,都不敢相信,结合选项,A是缺少;B是增加;C 是制作;D是带来,只有A选项最合适,lack any sense of reality,表示不像真的。
8. C.分析句子,结合选项可知,只有until最合适,表示作者直到参加排练的时候才敢相信自己确实已经是公司的一员了。
9. B.根据前面内容可知,作者一直不敢相信加入了该公司,由此可知作者之前从未想过得到这份工作,结合选项,A是介意;B是期望;C是命令;D是决定,只有B最合适。
10. D.根据后面的“I remember shaking with excitement”可知,作者得到这份工作之后感到非常的惊讶,结合选项,A是有动机的;B是放松的;C是深信的;D是吃惊的,只有D选项最合适。
11. A.根据后文内容可知,作者面临很多挑战,结合选项,A是挑战;B是利润;C是优势;D是冒险,只有A最合适。
12. D.分析句子,up后面是material(材料),结合选项,put up张贴;mix up混合;build up 加强;pick up学会,只有D选项最合适,意思是在排练的过程中,作者需要学很到东西。
13. A.分析句子,根据前面的“with every last bit of concentration”可知,作者应该需要注意细节,集中注意力,结合选项,A是注意力;B是协会;C是吸引;D是适应,故答案选A。
14.A.分析句子,结合选项,只有set apart最合适,表示使……与众不同,作者认为自己所在的dancing team与其它不同的地方在于对细节的关注和精力的高度集中。
15. C.本题相对比较简单,介词修饰rehearsal,结合选项,只有with最合适,表示“有繁忙日程规划的预演”。
16. B.分析语境可知,作者对“hard work”有了新的理解结合选项,只有meaning最合适;A 是作用;C是表达;D是用法。