阅读理解练习题含答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Amazon Best Sellers: Best BooksA Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership-April 17, 2018by James ComeyIn his book, former FBI director James Comey shares his never-before-told experiences from some of the highest-risk situations of his career in the past two decades of American government, exploring what good, ethical(道德的)leadership looks like, and how it drives sound decisions. His journey provides an entry into the corridors of power, and a remarkable lesson in what makes an effective leader.Hardcover $17.9912 Rules for Life: An Antidote to Chaos- January 23, 2018 by Jordan B. PetersonWhat does everyone in the modern world need to know? Famous psychologist Jordan B. Peterson's answer to this most difficult of questions uniquely combines the hard-won truths of ancient tradition with the great findings of most-advanced scientific research.Hardcover $15.57How to Read a Book: The Classic Guide to Intelligent Reading Revised Edition by Mortimer J. Adler, Charles Van DorenWith half a million copies in print, How to Read a Book is the best and most successful guide to reading comprehension for the general reader, completely rewritten and updated with new material. Originally published in 1940, this book is a rare phenomenon, a living classic that introduces and clarifies the various levels of reading and how to achieve them-from elementary reading, through systematic skimming and inspectional reading, to speed reading.Paperback $10.31Everybody, Always: Becoming Love in a World Full of Setbacks and Difficult People- April 17, 2018 by Bob GoffPaperback $10.19What happens when we stop avoiding difficult people and simply love everyone? In his wildly entertaining and inspiring follow-up to the New York Times bestselling phenomenon Love Does, Bob Goff takes readers on a life-altering journey into the secret of living without fear, care, restriction, or worry.(1)If you want to become an effective leader, you can try ________.A. How to Read a BookB. Everybody, AlwaysC. 12 Rules for LifeD. A Higher Loyalty (2)What do we know about How to Read a Book?A. It is written by Mortimer J. Adler.B. It is completely the same as the original one.C. It has been published since 1940.D. There are many other books similar to it.(3)We can learn from the passage that ________.A. All the four books are paperbacks.B. Paperbacks are cheaper than hardbacks.C. JordanD. Peterson is the former FBI director.【答案】(1)D(2)C(3)B【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了亚马逊最畅销的几种书。
(1)考查细节理解。
根据A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership-April 17, 2018 by James Comey部分中的“His journey provides an entry into the corridors of power, and a remarkable lesson in what makes an effective leader.”可知如果你想要成为一个有效的领导,你可以尝试A Higher Loyalty,故选D。
(2)考查细节理解。
根据How to Read a Book: The Classic Guide to Intelligent Reading Revised Edition by Mortimer J. Adler, Charles Van Doren部分中的“Originally published in 1940”可知How to Read a Book最初于1940年出版,故选C。
(3考查)常识理解。
平装本比精装本价格要便宜,故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和常识理解两个题型的考查,是一篇广告类阅读,要求考生朱雀掌握细节信息,结合题目要求,选出正确答案。
2.阅读理解Delhi has been the centre of a succession of mighty empires and powerful kingdoms in India. Numerous ruins scattered throughout the territory offer a constant reminder of the area's history, which makes the city always be a fascinating place for tourists.With the development of the city and more and more people moving, the city has expanded several times in size. That is why it is called New Delhi. New Delhi, a city with a population of over 20 million people, has its newest problem: never before has this city met with the worst air problem.Air pollution in Indians capital surged to its worst levels in years, covering the city in a thick smog that has become an annual public-health emergency despite government vows to solve the problem.Hundreds of flights were diverted, delayed and canceled over the weekend due to poor visibility, schools and offices were closed Monday and officials rushed to take emergency measures to try to reverse the eroding air quality. Millions of antipollution masks were distributed at schools, colleges, hospitals and markets.New Delhi, is engulfed each year as the weather cools and a thick haze builds up from the pollutants emitted from cars and coal-based power plants, swirling dust from construction sites and roads and smoke from crop stubble burning in neighboring states. Fireworks and firecrackers to celebrate the Hindu festival of Diwali then arrives, leaving Delhi the world's most polluted city. The city's air quality index, which measures a mix of dangerous pollutants, registered an average score of 494 Sunday. That is the highest 24-hour average since Nov. 6, 2016, when it hit 497, according to data measured by the Central Pollution Control Board.(1)Which of the following is NOT true?A.Diwali is one of the most important festivals in India.B.The government did little to protect its citizens against the serious pollution.C.Such a serious air pollution in New Delhi appears on a regular basis.D.The index of the recent air pollution is not the worst in the history.(2)Who may not complain about the serious air pollution?A.The parents whose children have to stay at home.B.The pilots whose planes have been diverted or delayed.C.The manufacturers who produce antipollution masks.D.The officials who have to work out of their offices.(3)Which of the following phrases can replace the underlined word in paragraph 5?A.Sent out.B.Sent up.C.Sent in.D.Sent on.(4)The title of the passage should be .A.Problems Caused by the Development of New DelhiB.Dangerous Pollution Envelops New DelhiC.Antipollution Masks Are in Great Need in New DelhiD.Farmers in the Neighboring States are to Blame for Burning Crop Stubble【答案】(1)B(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,随着城市的发展和越来越多的人口流动,城市规模的扩大,印度的新德里成为世界上污染最严重的城市。