高考英语阅读理解专项训练及答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Traditional Chinese medicine (TCM) is gaining global popularity. According to a government white paper, TCM has been introduced in 183 countries and regions around the world. Westerners' understanding of TCM, however, may be limited to acupuncture, cupping and massage(针灸,拔罐和按摩). For instance, the purple, injury-like marks left on U. S. swimmer Michael Phelps,back from cupping for the purpose of relaxing his muscles and reducing pain became the center of attention during the Rio Olympics in 2016.As a matter of fact, Chinese herbs play a more important role in getting rid of diseases and keeping the body in good condition in the TCM treatment system than physical treatment. It is therefore disheartening to know that while 103 World Health Organization member countries have given approval to the practice of acupuncture, not many recognize Chinese herbal medicine. TCM falls far behind Western medicine owing partly to the slow development of Chinese herbs. Herbs are made into pills, powder and soup, and the kind of herbs used, their quality and quantity, and the processing of the ingredients (原材料) jointly determine the effectiveness of the prescription. Compared with Western medicine, which has standardized drug production processes and treatment methods, TCM lacks standardization, with the chemical composition and functions of its medicines being unclear and their effects being unstable. Fortunately, standardization has improved in recent decades, with an increasing number of factories producing patented TCM drugs.Another factor that has prevented the development of TCM prescription drugs is the lack of creativity. While Western medicine-making companies come up with new products every year, TCM drug producers tend to make medicines according to prescriptions handed down from the past. Chinese chemist Tu Youyou's winning the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine for her research into malaria (疟疾) treatment may drive creativity to some extent in China's TCM industry. However, the current state of affairs cannot be changed within a short time.(1)Why does the author mention the example of Michael Phelps?A. Because he was injured in his swimming.B. Because cupping is a kind of important TCM treatment.C. Because westerners know a little about TCM.D. Because westerners attach great importance to TCM.(2)Why don't some member countries of WHO recognize Chinese herbal medicine? A. Because Chinese herbs can get rid of diseases. B. Because they only approve the practice of acupuncture.C. Because Western medicine is more effective.D. Because medicine made out of Chinese herbs develops slowly.(3)Compared with Western medicine, what is the weak point of TCM in Paragraph 4? A. The methods of planting herbs. B. The effectiveness of prescription.C. Lacking in standardization.D. Its stable functions.(4)The lack of creativity in TCM refers to the fact that ________.A. medicine-making companies lack creativityB. prescriptions are got from the pastC. Western companies are more experiencedD. medicine-making companies lack driving force【答案】(1)C(2)D(3)C(4)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,街扫了传统中药的好处。
和西医相比,它不必动手术,费用少,且没有术后感染的风险等,但生产缺乏标准化、疗效不稳定和缺乏创造力等问题也严重阻碍中医药的发展。
(1)考查推理判断。
根据第二段中的“Westerners' understanding of TCM, however, may be limited to acupuncture, cupping and massage(针灸,拔罐和按摩). For instance, the purple, injury-like marks left on U. S. swimmer Michael Phelps,back from cupping for the purpose of relaxing his muscles and reducing pain became the center of attention during the Rio Olympics in 2016.”可知,作者提到Michael Phelps的例子是说明西方人对TCM有一点了解,但这种了解只限于针灸,拔罐和按摩。
故选C。
(2)考查细节理解。
根据第三段中的“TCM falls far b ehind Western medicine owing partly to the slow development of Chinese herbs.”可知,有些WHO的成员国不承认中国的草药是因为中药发展缓慢,远远落后于西药。
故选D。
(3)考查细节理解。
根据第三段中的“TCM lacks standardization, with the chemical composition and functions of its medicines being unclear and their effec ts being unstable.”可知,与西医相比,在第四段中指出中医的弱点是缺乏标准化。
故选C。
(4)考查细节理解。
根据最后一段中的“Another factor that has prevented the development of TCM prescription drugs is the lack of creativity.”可知,中药缺乏创造力指的是中药是根据过去流传下来的处方做成的。
故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇医学类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,选出正确答案。
2.阅读理解Learning, Fast and DeepOver the past five years researchers in artificial intelligence have become the rock stars of the technology world. A branch of AI known as deep learning, which uses neural(神经的) networks to scan through large volumes of data looking for patterns, has proven so useful that skilled practitioners can command high six-figure salaries to build software for Amazon, Apple, Facebook and Google.The standard route into these jobs has been a PhD in computer science from one of America'stop universities. Earning one takes years and requires a personality suited to academia, which is rare among more normal folk.That is changing.Last month fast.ai, a non-profit education organization based in San Francisco, kicked off the third year of its course in deep learning. Since its foundation it has attracted more than 100, 000 students around the globe from India to Nigeria. The course and others like it, come with a simple idea: there is no need to spend years obtaining a PhD in order to practise deep learning. Creating software that learns can be taught as a craft, not as a high intellectual pursuit to be undertaken only in an ivory tower. Fast. ai's course can be completed in just seven weeks.To make it accessible to anyone who wants to learn how to build AI software is the aim of Jeremy Howard, who founded fast.ai with Rachel Thomas, a mathematician. He says school mathematics is sufficient. "No. Greek. Letters," Mr. Howard intones, pounding the table with hisfist for punctuation.Some experts worry that this will serve only to create a flood of unreliable AI systems whichwill be useless at best and dangerous at worst. In the earliest days of the Internet, only a select few nerds, namely computer holies with specific skills, could build applications. Not many people used them. Then the invention of the World Wide Web led to an explosion of web pages, both good and bad. But it was only by opening up to all that the Internet gave birth to online shopping, instant global communications and search. If Mr. Howard and others have their way, making the development of AI software easier will bring forth a new crop of fruit of a different kind.(1)What can we learn about deep learning?A. It replaces artificial intelligence.B. It attracts rock stars to practice.C. It scans patterns for large companies.D. It helps technicians to create software.(2)Fast. ai is an organization that .A. ensures one to obtain a PhDB. teaches craft in ivory towerC. offers a course in deep learningD. requires weeks to apply(3)The underlined words "No. Greek. Letters"in Paragraph 5 means doing fast.ai course is .A. easyB. difficultC. interestingD. boring(4)It can be inferred from the last paragraph that .A. it is quite reliable for anyone to grasp artificial intelligenceB. the Internet has brought forth a flood of useless AI systemsC. opening up to all leads to instant global search and online shoppingD. simplifying software development may result in unexpected outcomes【答案】(1)D(2)C(3)A(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,人工智能的深度学习被证明很有用,霍华德和数学家托马斯一起创办的非营利性教育机构致力于让深度学习变得简单。