【英语】七年级英语下册阅读理解培优题(word)1一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解One day, Tom is swimming in a river. He doesn't swim well and will be drown(淹死). He calls out loud for help. A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责备)me later.”Counsel without help is useless.(1)Tom is bad at swimming.(2)Tom doesn't call out loud for help.(3)The man stands by the river,but he doesn't help Tom.(4)It's dangerous to swim in the river.(5)The underlined sentence means“只有忠告而不给予帮助是无济于事的。
”【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1(5)1【解析】【分析】主要讲了Tom游泳游得不好,游泳时差点被淹死,一个路人路过时不帮助他反而告诫他,告诫我们只有忠告而不给予帮助是无济于事的。
(1)细节题。
根据He doesn't swim well可知Tom游泳游得不好,故答案正确。
(2)细节题。
根据He calls out loud for help.可知Tom大声求救了,故答案错误。
(3)细节题。
根据A man is just passing by. He doesn't help the boy可知这个男的没有帮助男孩,故答案正确。
(4)细节题。
根据It is dangerous to swim in the river.可知在河里游泳是危险的,故答案正确。
(5)细节题。
根据A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责备)me later.”可知这个男的没有救Tom,而在那里指责Tom,无济于事,故答案正确。
【点评】考查阅读理解,注意理解句意,从文中仔细寻找答案,选择正确答案。
2.阅读理解It was a village in India. The people were poor. However, they were happy. After all, their forefathers (祖先) had lived in the same way for centuries (世纪).Then one day, some visitors from the city arrived. They told the villagers there were some people who liked to eat frogs' legs. However, they did not have enough frogs of their own, so they wanted to buy frogs from other places.This seemed like money for nothing. There were millions of frogs in the fields around, and theywere no use to the villagers. All they had to do was to catch them. They reached an agreement and people sent their children into the fields to catch frogs. Every week a truck (卡车) arrived to collect the frogs and give them the money. For the first time, the people could dream of a better future, but the dream didn't last (持续) long.It was not easy to notice (觉察到) the change at first, but it seemed like the crops (庄稼)were not doing so well. It was more worrying that the children fell ill more often, and there seemed to be more insects (虫) around lately.The villagers decided that they couldn't just wait to see the crops failing and the children getting weak. They would have to use the money got to buy pesticides (杀虫剂)and medicines. Soon there was no money left.Then the people found out the problem. It was the frog. They were not useless. They had been doing an important job—eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing (增加) more quickly. They were eating the crops and spreading diseases (传播疾病).Now, the people are still poor. But in the evenings they sit in the village square and listen to sounds of insects and frogs. These sounds of the night now have a much deeper meaning. (1)From Paragraph 1, we learn that the villagers .A. worked very hard for centuriesB. dreamed of having a better lifeC. were poor but somewhat content (满足的)D. lived a different life from their forefathers (2)Why did the villagers agree (同意) to sell frogs?A. It was easy to make money by selling frogs.B. They needed money to buy medicine.C. They wanted to please the visitors.D. The frogs made too much noise.(3)The underlined word “agreement” means “” in Chinese.A. 判决B. 纠纷C. 关心D. 协定(4)What might be the cause (起因) of the children's sickness (生病)?A. The crops didn't grow well.B. There were too many insects.C. The visitors brought in diseases.D. They didn't use the pesticides carefully.(5)What can we infer (推断) from the last sentence of the passage?A. Happiness comes from peaceful (平静的) life in the country.B. Health is more important than money.C. The harmony (和谐) between man and nature (大自然) is important.D. Good old days will never be forgotten.【答案】(1)C(2)A(3)D(4)B(5)C【解析】【分析】这篇短文说的是印度的一个贫穷的村庄,和城市里的一些人达成了协议,为他们提供青蛙,这样他们就可以赚到一些钱。
但是很多青蛙被抓走,导致了这个村庄庄稼遭到了昆虫的破坏,孩子们也总是得病。
原来村民们觉得没用的青蛙原来有这么大(1)C细节理解题。
根据文中前两句话,It was a village in India. The people were poor but they were happy.可知,这个村子里的人虽然很穷,但是他们很快乐。
故选C(2)A :推理判断题。
根据文中第三段的内容可知,村子里有很多青蛙,他们只要把青蛙抓住就可以赚到钱,因此他们同意这个协议。
故选A。
(3)D词义猜测题。
根据前后句可知,城里来的人和村民们达成了协议。
故选D。
(4)B细节理解题。
根据文中第五段的内容,因为没有了青蛙,昆虫的数量急剧增加,这些昆虫毁坏庄稼,传播疾病,因此很多孩子都生病。
故选B。
(5)C推理判断题。
这篇短文通过这样的一个实例主要就是告诉我们人与自然的和谐是多么的重要。
因此选C。
3.阅读理解We are all leaning English, but how can we learn English well? A student can know a lot about English, but maybe(可能)he can't speak English.If you want to know how to swim, you must(必须) get into the river. And if you want to be a football player, you must play football.So, you see. You can learn English only by using it. You must listen to your teacher in class. You must read your lessons every day. You must speak English to your classmates and also you must write something sometimes. Then one day, you may find your English very good.(1)You know a lot about English but maybe you __________.A. can speakB. can study itC. can't study itD. can't use it(2)If you want to learn to swim you should _________.A. get into the riverB. read books about swimmingC. learn from other people firstD. play football well first(3)If you want to be a football player, you should _______.A. buy a good footballB. practice footballC. watch others play footballD. put your football away(4)The story of learning swimming and playing football tells us ________.A. we learn English by using itB. swimming needs waterC. playing football is easyD. learning English is difficult(5)If you want to study English well, you must often _________.A. speak EnglishB. write in EnglishC. listen to your teacherD. A, B and C【答案】(1)D(2)A(4)A(5)D【解析】【分析】文章大意:我们都在学习英语,如何学好英语呢,必须要使用英语,上课必须听老师说,每天必须读英语,必须跟同学用英语交流,有时候还要用英语写作。