2雅思阅读判断题讲解上
总结
• • • • A)肯定=双重否定或正话反说 他长得很难看=他长得没有攻击性 B)同义词或同意短语 长得很难看=长得很抽象=长得很爱国=长 得很敬业=长得很提神=长得很像车祸现 场
• calculate, count, compute • call, summon, send for • cautious, attentive, prudent, careful • cause, reason, excuse • cease, pause, stop, halt, quit
• 1.Global Water Crisis
• According to a report released by the World Water Organization (WWO), two-thirds of the world’s population will be facing water shortages by 2025. The report states that the world’s water supply is not keeping pace with demands being made upon it— consumption rose six-fold between 1900 and 1995, more than twice the rate of population growth. The report also says that while most wealthy countries will cope with falling water supplies due to efficient water management, poorer countries will suffer on a huge scale, making it even harder for them to escape poverty.
剑七T2P3
• 原文:At the same time, forests provide raw materials for human activities through their constantly renewed production of wood.
• 题目:29. Forests are a renewable source of raw material.
• 题目:Daybreak fares are more expensive than most of their competitors. • 译文:Daybreak的费用比绝大多数的竞争对手都 昂贵。
competitors
Inclusive money
cheapest
Not best
Not guaranteed
• 1. Giving the water crisis high priority at the World Summit on Sustainable Development in 2002. • 2. Increasing investment in water supply sanitation and water resources to ensure that the basic needs of poorer communities are met before the luxury needs of the wealthy.
雅思阅读判断题讲解
王莹
I. 做法
• • • • • • 1. 准确理解题意 a) 语法主谓宾确定 b) 是否有好坏、优劣、快慢判断 c) 是否有极端词出现 d) 是否有比较 e) 是否有范围
• 1:定位,找出题目在原文中的出处。 • (1)找出题目中的定位词,最好先定位到原 文中的一个段落。 • (2)从头到尾快速阅读该段落,根据题目中 的其它关键词,在原文中找出与题目相关的一 句或几句话。 • (3)仔细阅读这一句话或几句话,根据解题 原则和规律,确定正确答案。 • (4)要注意顺序性,即题目的顺序和原文的 顺序基本一致。
• center, middle, heart, core, midst • certainly, naturally, of course, surely • certainty, assurance, conviction • change, alter, vary, convert, modify, transform, turn
• 第二种情况: • 题目是根据原文中的几句 话做出推断或归纳。
※避免自行推理或过度推理
• 例1 原文:Compare our admission inclusive fare and see how much you save. Cheapest is not the best and value for money is guaranteed. If you compare our bargain Daybreak fares, beware---most of our competitors do not offer an all inclusive fare. • 译文:比较我们包含的费用会看到你省了很多钱。 最便宜的不是最好的。如果你比较我们的价格,会 发现绝大多数的竞争对手不提供一揽子费用。
Ⅱ.原则和规律
• 1.True/Yes • 第一种情况:题目是原文的同义表达 • 例1原文:Few are more than five years . • 译文:很少有超过五年的。 • 题目:Most are less than five years . • 译文:大多数都小于五年。
• 例2 原文:Frogs are losing the ecological battle for survival, and biologists are at a loss to explain their demise. • 译文:青蛙失去了生存下来的生态竞争能力, 生物学家不能解释它们的死亡。 • 题目:Biologists are unable to explain why frogs are dying. • 译文:生物学家不能解释为什么青蛙死亡。
• The WWO says the scale of the crisis is such that the world will increasingly witness a new phenomenon, ―water refugees‖—millions of people being forced to leave their homes in search of clean water. Chronic water shortages are already being experienced around the world. Lake Chad in Africa, which provides water to 20 million people in six countries, has shrunk by 95% in the past 38 years. Two-thirds of China’s cities are facing severe water shortages and Delhi in India is predicted to run out of groundwater by 2015 at current usage rates.
• 原文: Interesting facts regarding transport were found: 95% was on foot; 80% was within the locality; and 70% was related to the collection of water and firewood and travelling to grinding mills.
Rapid response
1-2min 3-4min
a greater likelihood of arrest
the பைடு நூலகம்ikelihood of an arrest is substantially reduced.
• 剑七T2P3: • 原文:When the project began, Makete District was vertually totally isolated during the rainy season. • 题目:32. Prior to the start of MIPTP the Makete district was almost inaccessible during the rainy season. • totally isolated=inaccessible
• 题目:34 The survey concluded that one-fifth or 20% of the household transport requirement as outside the local area.
剑七T3P1
• 原文:Whereas prehistoric man had no exposure to urban lifestyles – the forcing house of intelligence – the evidence suggests that ants have lived in urban setting for … • 题目:2. City life is one factor that encourages the development of intelligence.
More expensive
better
guaranteed
• 例2原文:For example, it has been demonstrated that rapid response leads to a greater likelihood of arrest only if responses are in the order of 1-2 minutes after a call is received by the police. When response times increase to 3-4 minutes---still quite a rapid response---the likelihood of an arrest is substantially reduced. • 译文:例如,只有反应时间在警察接到电话之后1-2分 钟,快速反应才会使抓住罪犯的可能性更大。当反应 时间增加到3-4分钟,仍然是非常快的反应,抓住罪犯 的可能性就 实质性的降低。 • 题目:A response delay of 1-2 minutes may have substantial influence on whether or not a suspected criminal is caught. • 译文:1-2分钟的反应延迟会对嫌疑犯是否被抓住产生 实质性的影响。