阅读理解记叙文专项练习经典一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
Your English teacher has introduced a play to your class. Read the play.Characters: Benny, student, 14 years oldPeter, students, 15 years oldSusie, student, 14 years oldGrace, student, 14 years oldTime: One Sunday afternoon in autumnPlace: Sunny Park(The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up.)Benny: Wow! That was a great picnic. I'm so full that I can hardly move.Grace: That's no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. Peter, can you put out the fire, please? And clean up the plate.Peter: (Speaking unhappily to himself) How can I always get the dirty and difficult jobs?It's not fair.(Peter throws a bit of water on the fire. Then he picks up the ashes (灰烬) with an old newspaper and wants to throw them into the long grass.)Susie: (Sounding surprised)What are you doing, Peter? That's d…Peter: Whoops…the newspaper has caught fire.Susie: And the grass… Benny, Grace, help! Help!(Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely.)Peter: Oh, no. What have I done?Grace: You know that we should do everything carefully, don't you?Peter: (With his head in his hands) Yes. What have I done? What have I done?(1)How does Peter feel about his job?A. Clean an easyB. Dirty and difficultC. Great and interestingD. Noisy and harmful (2)What word do you think Susie would s ay in the sentence "That's d…"?A. dirtyB. difficultC. deliciousD. dangerous(3)Which of the following sentences is true?A. There are five people in the play.B. Peter's carelessness causes the fire.C. They have a picnic in the morning.D. Benny refuses to help others tidy up.【答案】(1)B(2)D(3)B【解析】【分析】文章大意:本文以角色对话的形式展示了文章的内容。
主要是关于四个学生野餐后,需要清理场地。
而由于Peter的粗心意外地引起了一场小火灾。
(1)细节理解题。
根据文中Peter的第一句话How can I always get the dirty and difficult jobs?我怎么能总是得到肮脏和困难的工作?可知,Peter认为自己的工作又脏又难(dirty and difficult)。
故选B。
(2)推理判断题。
由下文中Peter说得"Whooops...the newspaper has caught fire",由于Peter把报纸仍在了灰烬堆里,着火了。
这是一件危险的事情。
可以推知Susie说那样做是危险的。
A:dirty脏的;B:difficult 困难的;C:delicious可口的;D:dangerous危险的。
故选D。
(3)正误判断题。
由文中Characters: Benny, student, 14 years old; Peter, students, 15 years old; Susie, student, 14 years old; Grace, student, 14 years old.可知选项A,不符合文章内容,故排除A;Peter: Whoops…t he newspaper has caught fire.和由文中"Susie: And the grass.. Benny, Grace, help! Help!(Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely)"可知由于彼得的粗心引起火灾,故选项B符合文章内容,故选B;Time: One Sunday afternoon in autumn;Time: One Sunday afternoon in autumn; Place: Sunny Park;(The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up.)可知选项C不符合文章内容,故排除C; That's no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. 可知选项D不符合文章大意,故排除D。
综上所述,故选B。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
2.阅读理解Then Alice saw a small glass table. There was a little golden key on it. She picked it and put it in all the locks on the doors but it didn't open any of them. She moved a curtain on one of the walls and discovered another door, a very small one. She put the key in the lock. It was exactly the right size! She opened the door and looked through it. At the end of a low passage she saw a beautiful garden. It was full of brightly coloured flowers and fountains."Oh, how beautiful!" she said. "I'd love to go there but I'm too big to get through the door."She walked back to the table. There was a bottle on it now."I'm sure that bottle wasn't there before," she said, a little confused.She put down the key and picked up the bottle. She read the words "DRINK ME" on it. Alice wasn't a stupid girl. She didn't drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasn't a label on it that said "POISON".So she put the bottle to her lips and drank."Mmm, ifs nice," she said. It tasted like cherry tart, pineapple, roast turkey and toast-all the things that she liked to eat-so she drank some more. And some more. Soon the bottle was empty. "What a curious feeling," she said. "I'm getting smaller and smaller.'" It was true! She was now as small as her cat Dinah."Good! I can go through the door into the garden," she said. But, poor Alice! When she got to the door, she didn't have the key! It was on the table. She couldn't reach it because she was too small now. She sat down and cried.After a while she said, "Alice! Stop crying! Crying doesn't help! Dry your tears immediately!"When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. It had the words "EAT ME" on it. She put a small piece of it in her mouth."If I grow bigger I can reach the key," she thought. "And if I grow smaller I can go under the door."But nothing happened so she finished it.(1)From the passage we can know that _______________________.A. at first Alice could go through the door into the garden easilyB. then Alice found there was a little golden key on a small wooden tableC. Alice was as small as her rabbit Dinah after she drank something in the bottleD. Alice saw a small glass box with a small cake in it under the table(2)Alice did the following things in the order of ___________________.a. She saw a beautiful garden at the end of a low passage.b. She moved a curtain and discovered another door.c. She put a small piece of the cake in her mouth.d. She put the bottle to her lips and drank.e. She cried because she couldn't reach the key.A. a- b- c- d- eB. b- a- d- e- cC. d- a- b- e- cD. b- d- e- a- c(3)The underlined word "it" in the last paragraph refers to ______________.A. the small boxB. the glass tableC. the small cakeD. the golden key(4)According to the passage, the best words to describe Alice are ___________________.A. careful and braveB. curious and helpfulC. clever and friendlyD. organized and strange【答案】(1)D(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】文章大意:本文主要讲爱丽丝被关到一座房子里,但出不去,里面有一些东西可以使她变小。