九年级上册英语阅读理解题20套(带答案)一、英语阅读(日常生活类)1.阅读理解One day, Tom's teacher, Miss Mak, held a class meeting. "There will be a flag day next Saturday. Does anyone want to join this meaningful event (活动)?" asked Miss Mak. Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat."Tom, you haven't sold flags before," said Miss Mak suddenly. "Would you like to have a try?" Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. "Ex-cuse me, Could y-o-u pl-ea-se buy ...?" said Angela softly to the first person she met. The man smiled and put five-dollar coin into Angela's collection bag. Then she said thanks and put a flag under his shoulder. "I did it!" said Angela happily. "It's your turn now."Feeling nervous. Tom began to shake. Soon, he saw a young lady walking towards him.The lady was smiling and holding a few coins in her hand. She asked, "Are you selling flags for Fund for the Homeless Childred?" Tom's face became red and said yes. Then the lady made the donation(捐赠) and Tom gave her a flag. "You made it!" laughed Angela.In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. Al last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud.(1)Why did Tom keep quiet in his seat?A. He had other plans.B. He didn't like Miss Mak.C. He was not interested in the activity.D. He was not brave enough to talk to the strangers.(2)When Miss Mak asked Tom to have a try, he finally .A. laughedB. noddedC. refusedD. cried(3)Where did Tom and Angela sell flags?A. In a busy street.B. In their school.C. In a tall building.D. In a small garden.(4)How much did the first man pay Angela for the flag?A. Five dollars.B. Ten dollars.C. Fifteen dollars.D. Twenty dollars.(5)How did Tom and Angela feel after they sold the flags?A. Bored.B. Shy.C. Confident.D. Sad.【答案】(1)D(2)B(3)A(4)A(5)C【解析】【分析】文章大意:Tom与Angela在学校组织的卖小国旗活动中,战胜了自己,出色地完成了任务。
(1)细节理解题。
根据文中的语句Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat.理解可知,Tom不敢与陌生人说话,所以保持了沉默,故选D。
(2)细节理解题。
根据文中的语句Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.理解可知,最后在Mark老师的鼓励下,Tom最后答应参加学校举行的卖国旗的活动,故选B。
(3)细节理解题。
根据文中的语句On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. 理解可知,Tom与Angela在一个闹市区卖国旗,故选A。
(4)细节理解题。
根据文中的语句The man smiled and put five-dollar coin into Angela's collection bag. 理解可知,第一个人给了Angela五美元,故选A。
(5)理解归纳题。
根据文中的语句In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. 理解可知,Tom与Angela通过这一活动,对自己充满了信心,故选C。
【点评】考查阅读理解。
本题主要考查了细节理解题,以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。
2.阅读理解1-5 of 90 days / All 90days Next 5TODAY JUN 29SUNJUN 30MONJUL 1TUEJUL 2WEDJUL 321°/13 °C Mostly cloudy19 °/11 °Partial sunshineMore19 °/12 °Clouds and sunMore20 °/12 °PartlysunnyMore22°/14 °Times ofclouds andsunMoreTemperature JUN 29Today Normal Record 6/29/2018 High 21° 21° N/A 26°Low 13° 13° N/A 15°More Historical Weather Data (数据)Sunrise/sunsetSunrise: 6:06 AMSunset: 7:57 PM Duration: 13:51 hrMoonrise/moonset Moonrise: 9:03 PM Moonset: 9:01 AMDuration: 11:58 hrAstronomy (天文学)(1)What will the weather be like in three days?A. Mostly cloudy.B. Partly sunny.C. Sunny and windy.D. Cloudy and rainy.(2)What was the high temperature on Jun. 29, 2018?A. 21℃.B. 13℃.C. 15℃.D. 26℃.(3)Which of the following days has the lowest temperature?A. JUN 29.B. JUN 30.C. JUL 1.D. JUL 2.(4)When did the sun rise today?A. At 6:06 am.B. At 9:03 pm.C. At 9:01 am.D. At 7:57 pm.(5)If you want to know about the weather of next Friday, you can click "_____".A. More Historical Weather DataB. AstronomyC. Next 5D. More【答案】(1)B(2)A(3)B(4)A(5)B【解析】【分析】主要讲了未来5天的天气。
(1)细节题,根据Partial sunshine More Clouds and sun More Partly sunny More可知大都是晴朗的,故选B。
(2)细节题。
根据TODAY JUN 29 21°/13 °C可知最高温度是21摄氏度,最低温度是13摄氏度,故选A。
(3)细节题。
根据JUN 29 21°/13 °C;JUN 30 19 °/11 °; JUL 1 19 °/12 °;JUL 2 20 °/12 °;JUL 3 22°/14 °,可知最低温度是JUN30 11摄氏度,故选B。
(4)细节题。
根据Sunrise: 6:06 AM可知早上太阳6:06升起,故选A。
(5)细节题。
根据Astronomy (天文学)可知是点击天文学,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。