一、中考英语阅读理解汇编1.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car. The advantages are obvious. This technology would allow total freedom of movement. We could fly at 480 km per hour, avoiding traffic lights and busy roads. However, some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.They build the object layer by layer until it is complete. Car companies already use 3D printers to make life-size models of car parts, and medical companies use the technology to make man-made body parts. As we move into the future, 3D printing will revolutionize the way we shop, the way we manufacture and the way we treat sick people. The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.(1)What is the passage mainly about?A. Environmental protection.B. The world of tomorrow.C. Advantages of technology.(2)What do we learn from the passage?A. Some people think technology development may bring new problemsB. 3D printing can bring great changes to our life and its equipment is cheap.C. The flying cars won't bring air traffic jam even when they become popular.(3)What is the correct structure of the passage? (P1=Paragraph1)A. B. C.(4)What does the underlined word "they" refer to?A. Car companies.B. 3D print.C. Body parts.(5)We can infer that the writer ________ about the future life with technology.A. doesn't careB. feels hopefulC. feels disappointed【答案】(1)B(2)A(3)A(4)B(5)B【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍很多人对2050年对未来世界的两个预测。
私人飞车和3D打印机。
(1)细节理解题。
根据What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.可知本段主要谈论的是未来的世界是什么样子,故选B。
(2)细节理解题。
根据some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.一些人认为交通管制会有问题。
如果汽车变得流行,很可能会出现空中交通堵塞。
另一个大问题是机械故障。
如果汽车停止工作会发生什么?如果飞车成为现实,这些问题我们必须预料到。
可知科技的发展将会带来新的问题,选项A符合文章内容,故选A;选项C,不符合文字内容,故排除C;The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.可知选项B不符合文章内容,故排除B;综上所述,故选A。
(3)篇章结构题。
根据Here are two predictions about the world of tomorrow.总说; When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car.和 Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.分说;So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.总结。
根据文章结构可知:总—分—总,故选A。
(4)代词指代题。
根据下文They build the object layer by layer until it is complete.可知是指上文 3D printers,故选B。
(5)推理判断题。
根据So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.因此,在未来,我们可能会飞到工作或打印出新的鞋。
尽管在这一切成为可能之前还有一些问题需要解决,但我们当然可以梦想一个技术使数百万人的生活更容易、更安全的世界。
可知推知作者对科技未来的生活充满希望,故选B。
【点评】考查阅读理解。
要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
2.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
On April 26, 2017, a big Chinese ship caught the eyes of the whole world. China's first homemade aircraft carrier (航空母舰) hit the water in Dalian, Liaoning.The new big ship is China's second aircraft carrier. It was designed in China and built in China, too. It is about 315 meters long and 75 meters wide. That is a bit larger than three soccer fields. An aircraft carrier is like an airport on the sea. It can carry planes and troops to war. Planes fly from the carrier and land back on it, and soldiers work and live on it, too. But building an aircraft carrier is like an airport on the sea. It can carry planes and troops to war. Planes fly from the carrier and land back on it, and soldiers work and live on it, too. But building an aircraft carrier is so hard and expensive. It costs a lot of money and needs a large amount of steel and other special materials. For example, a basic aircraft carrier is made of 60, 000 tons of steel. It also uses complex (复杂的) technologies, including radar, electrics, mechanics and weapons. Finally, it takes years to build one. Today, not many countries own an aircraft carrier or have the ability to build one. China has become the seventh country in the world that can build an aircraft carrier by itself, after the USA, Russia, England, France, Italy and Spain.(1)In which year did China's first homemade aircraft carrier hit the water?A. In 2017.B. In 2016.C. In 2018.D. In 2019.(2)What's the best title of this passage?A. An Airport on the SeaB. China Has Bought the Second Aircraft CarrierC. China's Homemade Aircraft CarrierD. The Sixth Country to Build an Aircraft Carver(3)What is not needed to build the aircraft carrier?A. special materialsB. technologiesC. steelD. wood(4)How many aircraft carriers does China have according to the passage?A. oneB. twoC. threeD. four(5)How does the writer feel about the homemade aircraft carrier in China?A. proudB. worriedC. upsetD. hopeless【答案】(1)A(2)C(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】主要讲了中国第一个国产的航空母舰在大连辽宁下水。