当前位置:文档之家› 沪教版牛津上海小升初英语阅读理解含答案【解析】

沪教版牛津上海小升初英语阅读理解含答案【解析】

沪教版牛津上海小升初英语阅读理解含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读理解The story is about two mice(老鼠). They are friends. One mouse lives in the country. The other lives in the city. One day they meet each other. The one in the country says, “Come and have a look at my house.” They come to a house in a field. The country mouse gives the city mouse nice food. But the city mouse says.” This food is not good. You must come and live with me in the city.” So they go to the house of the city mouse. It is a very good house. Nice food is ready(准备) for them to eat. But just when they begin to eat, they hear a great noise, 'Run! Run! The cat is coming! ”the two friends run away quickly. After some time, they go out. The country mouse says to the city mouse, “I don't like to live in th e city. It's dangerous.(1)The two mice live_______.A. in the same placeB. in different placesC. in the cityD. in the country (2)The city mouse__________.A. wants to live with the country mouseB. lives with the country mouse for a long timeC. get nothings go eat from the country mouseD. doesn't like the food of the country mouse's(3)The city mouse asks the country mouse to his house, doesn't he?A. No, he isn't.B. Yes, he does.C. No, he doesn't.D. I think so (4)Which sentence is true(正确的)?A. They are helpful.B. They are not well.C. They are good friends.D. They don't know each other.(5)When a cat is coming, the two mice __________.A. stay there quietlyB. run away quicklyC. say “hello” to itD. want to make friends with it【答案】(1)B(2)D(3)B(4)C(5)B【解析】【分析】大意:短文讲述了两只老鼠的故事。

(1)根据One mouse lives in the country. The other lives in the city. 可知两只老鼠住在不同的地方,故答案为B.(2)根据But the city mouse says.” This food isnot good. You must come and live with me in the city.”可知城市老鼠不喜欢乡村老鼠的食物,故答案为D.(3)根据You must come and live with me in the city.可知城市老鼠邀请了乡村老鼠到他的房子,是肯定回答,故答案为B.(4)根据They are friends.可知他们是好朋友,故答案为C.(5)根据The cat is coming! ”the two friends run away quickly. 可知猫来了两只老鼠很快就跑了,故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

2.阅读理解阅读理解Today is fine, and the sky is blue. Now it's nine o'clock in the morning. There's a sports meeting in the forest on the mountain.Look! A horse, a panda and a cat are running. Over there a dog and two tigers are jumping. Two monkeys are climbing the trees. Four birds are flying around and singing.There are some other animals there, too. The elephants are standing. A monkey is sitting on an old elephant. The monkey has a flag in his hand. They are all watching.(1)How is the weather ?A. Fine.B. Rainy.C. Cloudy.(2)Who are running ?A. A horse and a panda.B. A cat.C. A and B .(3)Who are jumping ?A. Two tigers.B. A dog and two tigers.C. A dog and a tiger.(4)What are birds doing?A. Standing.B. Flying around and singing.C. Watching.(5)What time is it now?A. Nine o'clock.B. Six o'clock.C. Ten o'clock.【答案】(1)A(2)C(3)B(4)B(5)A【解析】【分析】短文描述了早上九点天气晴朗,在山上的森林里有一个运动会,小动物正在运动。

(1)根据所给的短文,Today is fine, and the sky is blue.今天天气晴朗,天空湛蓝。

可知今天天气晴朗,故答案为A.(2)根据所给的短文,A horse, a panda and a cat are running. 一匹马、一只熊猫和一只猫在奔跑。

可知一匹马、一只熊猫和一只猫在奔跑,故答案为C.(3)根据所给的短文,Over there a dog and two tigers are jumping.那边有一只狗和两只老虎在跳。

可知一只狗和两只老虎在跳,故答案为B.(4)根据所给的短文,Four birds are flying around and singing.四只鸟在四处飞舞,唱歌。

可知鸟在飞和唱歌,故答案为B.(5)根据所给的短文,Now it's nine o'clock in the morning.现在是早上九点。

可知现在是早上九点,故答案为A.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

3.阅读理解阅读对话,选择正确的答案Jim: Hi, Sue! Where are we going?Sue: We're going to the park.Sue: What do you want to do?Jim: I want to fly kites.Jim: How can we get to the park?Sue: On foot.Jim: How long can we get?Sue: Only a few minutes.Jim: OK! Let's go!(1)Where are they going?A. The West Lake.B. The library.C. The park.(2)How can they get to the park?A. By bus.B. By car.C. On foot.(3)What does Jim want to do?A. He wants to sing.B. He wants to fly kites.C. He wants to dance.【答案】(1)C(2)C(3)B【解析】【分析】对话吉姆和苏怎样去公园,去做什么,呆多长时间。

(1)根据所给的对话,Sue: We're going to the park.苏:我们要去公园。

可知他们要去公园,故答案为C.(2)根据所给的对话,Jim: How can we get to the park?Sue: On foot.吉姆:我们怎么去公园?苏:步行。

可知他们步行去,故答案为C.(3)根据所给的对话,Jim: I want to fly kites.吉姆:我想放风筝。

可知他们想放风筝,故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译对话,然后根据内容,选择适当的句子回答问题。

4.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. His father was a craftsman, too. He usually worked with his father and learned a lot from him. One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf.He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. He thought he could make atool with teeth to cut things quickly. That was a saw. People still use the tool today.(1)Lu Ban is a famous craftsman today.(2)Lu Ban's father's hand was hurt by a leaf one day.(3)Lu Ban found many sharp teeth on the leaf.(4)People still use the saw today.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)1【解析】【分析】大意:短文讲述了鲁班怎样发明锯的故事。

相关主题