沪教版牛津上海六年级上册英语阅读题及答案一、阅读理解1.阅读理解并选择正确答案。
Ben is going to visit his grandparents in New York next week. He wants to give some presents to them. Yesterday he went shopping with his parents. In the shop, he bought a blue sweater and black trousers for his grandfather and some good books for his grandmother. Both his parents thought they were very good presents. Ben was very happy.(1)Where are Ben's grandparents?A. In LondonB. In New YorkC. In Beijing(2)What did Ben do yesterday?A. He visited his grandparents.B. He went shopping with his friends.C. He went shopping with his parents.(3)How many people went shopping yesterday?A. OneB. TwoC. Three(4)He bought _____ for his grandmother.A. black trousersB. some booksC. blue sweater(5)When is Ben going to visit his grandparents?A. TomorrowB. Next weekC. Yesterday【答案】(1)B(2)C(3)C(4)B(5)B【解析】【分析】文章大意:描述Ben打算探望祖父母的事情。
(1)根据 Ben is going to visit his grandparents in New York next week.可知他的祖父母住在纽约,故选B。
(2)根据Yesterday he went shopping with his parents.可知昨天他和父母去购物了。
故选C。
(3)根据Yesterday he went shopping with his parents. In the shop可知三个人去购物了,故选C。
(4)根据In the shop, he bought a blue sweater and black trousers for his grandfather and some good books for his grandmother. 可知他给祖母买了一些书,故选B。
(5)根据Ben is going to visit his grandparents in New York next week. 可知他打算下周去看望祖父母,故选B。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
2.阅读理解阅读短文,判断正误 Long, long ago there lived a king. He was very old and hehad no children. So he wanted to select a new king in the country.One day, the king asked his ministers to give all the children in the country some flower seeds and told them, "Who can plant the most beautiful flowers will be the king."A child named David planted the seeds and looked after them carefully. But day after day, no flowers came out from the basin. He was very disappointed.It was time to show the most beautiful flowers. The children from all over the country came with their beautiful flowers.The king walked in front of the children. When he saw the beautiful flowers, he was very unhappy.Suddenly, he saw a child carrying an empty basin. He was very glad and asked the boy, "Why do you carry an empty basin?" The boy cried and told him the truth.The king laughed, "You are an honest boy. You will be the future king." In fact, the seeds had been boiled.(1)The king wanted a new king.(2)The child with the most beautiful flowers will be the king.(3)There were no flowers in David's basin.(4)The seeds from the king can grow flowers.(5)David will be the future king.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】该短文主要老国王通过种花选拔新国王的故事。
(1)细节阅读,根据So he wanted to select a new king in the country.得知要选新国王,故答案为:正确。
(2)细节阅读,根据Who can plant the most beautiful flowers will be the king.得知种出最漂亮的花的竟成为国王,故答案为:错误。
(3)细节阅读,根据no flowers came out from the basin.得知David的盆里没有花,故答案为:正确。
(4)细节阅读,根据In fact, the seeds had been boiled.得知那都是些煮熟的种子,故答案为:错误。
(5)细节阅读,根据You are an honest boy. You will be the future king.得知David将成为国王,故答案为:正确。
【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。
3.阅读理解读短文并根据短文内容填空Two young trees are standing at the top of a hill.Their names are Tim and Alan.One day,it's sunny and warm.Some birds are singing in the trees.The wind blows,and the trees are talking.“What do you want to be when you grow up?”asks Tim.“I'm not sure.I think I wantto be a chair or a desk,”answers Alan,“Maybe I want to be a toy box.I like children.”“What do you want to be when you grow up?”as ks Alan.“Me?”says Tim,“I just want to be a tree.I want to be a home for birds.I want to have many apples.And when it's sunny and hot,people and animals can stand under me.”(1)Tim and Alan are two .A. peopleB. treesC. animals(2)Alan wants to be .A. a chairB. a chair or a deskC. a chair,a desk or a toy box(3)Tim wants to be when he grows up.A. a chairB. a deskC. a tree(4)Tim wants to be for birds.A. fruitB. a homeC. an apple(5)People can stand under Tim when it is .A. sunny and hotB. windyC. rainy【答案】(1)B(2)C(3)C(4)B(5)A【解析】【分析】这是一篇描述两棵树的理想的短文.(1)根据叙述Two young trees are standing at the top of a hill.Their names are Tim and Alan. 可知Tim 和 Alan是两棵树. 故答案为: B.(2)根据叙述I'm not sure.I think I want to be a chair or a desk,"answers Alan,“Maybe I want to be a toy box.I like children." 可知它想成为椅子或桌子, 或玩具箱. 故答案为: C.(3)根据叙述“Me?”says Tim,"I just want to be a tree." 可知它想成为一棵树. 故答案为: C.(4)根据叙述I want to be a home for birds.可知它想成为鸟的家. 故答案为: B.(5)根据叙述And when it's sunny and hot,people and animals can stand under me.可知是天气晴朗炎热时, 人们可以乘凉. 故答案为: A.【点评】这是阅读理解题, 仔细阅读短文, 为各个问题找到相应的叙述, 选出答案.4.阅读理解读短文,判断下列句子正误During holidays,Kitty usually goes to see the exhibits in many museums,such as the history museum,the art museum,the museum of science and technology and the museum of natural history.There are thousands of wonderful things in museum.There are paintings,sculptures(雕塑),costumes(服饰),swords(剑),ancient animal bones and plants,stuffed animals(动物标本)and many others.It is always a good review of history to visit those museums.It is also a great way to learn more things by myself.(1)Kitty usually goes to many palaces during a long vacation.(2)There are many wonderful things in museum.(3)There is only one kind of things in museum.(4)Kitty can learn many things in those museums.(5)Kitty can see sculptures,ancient animal bones and many others in museum.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】本文主要介绍了Kitty在假期里去博物馆参观了很多展览。