最新英语分类汇编八年级英语下册任务型阅读一、八年级英语下册任务型阅读专项练习(含答案解析)1.认真阅读下面活动海报的内容,并完成任务,在相应的横线上填写正确的内容。
(1)Youth Explore has prepared you with a winter program for ________ days.(2)Two members and one non-member join in the program, they will pay ________ $. (3)Free lunches are not provided in the program because of personal food ________.(4)Program B start on ________ if there is a snow storm on 20th February.(5)I would like to join because________.【答案】(1)3/three(2)710(3)differences(4)Wednesday(5)I'm interested in the nature【解析】【分析】短文大意:本文是一篇关于招收一些学生去大自然探索的两个项目的广告。
(1)考查细节理解。
根据Youth Explore has prepared you with a THREE-DAY WINTER PROGRAM!,可知为期三天,故答案为:3/three。
(2)考查细节数字计算。
根据Program cost: $230 for members: $250 for non-members,可知230×2+250=710,故答案为:710。
(3)考查细节理解。
根据Notes:1. NO FREE LUNCHES ARE PROVIDED because of personal food differences.故答案为:differences。
(4)考查细节推断。
根据Both programs will start 1 DAY later if there is a warning of rainstorms.(如果有暴风雪警报,两个项目将在1天后启动),结合Program B :Dates: 20~22 February, 2018 / Days: Tuesday to Thursday,可知一天后是21号也就是星期三,故答案为:Wednesday。
(5)考查细节理解判断。
根据开头Are you interested in animals and nature? Here comesyour CHANCE(你对动物和自然感兴趣吗?机会来了),故答案为:I'm interested in the nature.【点评】此题考查任务型阅读理解。
这类题问题简单,我们先阅读文后问题,带着问题阅读海报,仔细阅读海报的内容,从细节中找出问题答案。
2.任务型阅读(1)阅读短文,根据短文内容从方框中(A-D)选出适当的句子补全文章,并完成问题。
It is said that eyes are the windows of our soul. However, you have to look after them properly. Your eyes need everyday attention.Firstly, ________. Have more fresh fruits, vegetable, fish, egg and milk. It's good for your eyes. Besides, a regular amount of Vitamins A and B2 should also be taken.Secondly, ________. It relaxes the eye muscles(肌肉)and gives them the rest required, sleep can help the body to repair its tired tissues(组织). Usually, you must sleep for at least seven to eight hours every day. Loss of sleep can give you dark circles under the eyes.Next, ________. Exercise your eyes at regular periods, which makes the eyeballs water, and gives them a good wash.Lastly, ________. For example, if a small thing goes into your eye, you start rubbing it, which is wrong. Rubbing is harmful to your eyes. Wear sunglasses to stop the sunshine from shining directly into your eyes. Too much reading, writing, watching television or working on the computer can also cause eye tiredness, so a good rest is required.If you always take care of God's most beautiful gift, your life will be very colorful.A. you must have a regular and sound sleepB. you have to pay more attention to your dietC. you should use your eyes in right waysD. it's necessary for you to exercise eyes every dayA. The tips of eating healthilyB. The tips of wearing sunglassesC. The tips of doing eye exercisesD. The tips of looking after eyes【答案】(1)B;A;D;C(2)D【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述如何保护眼睛变得健康。
我们应该常做眼部锻炼,在长久工作学习以后要休息一会,放松眼睛等等。
眼睛对我们很重要,因此要保护好我们的眼睛。
A. you must have a regular and sound sleep.A.你必须有规律和良好的睡眠。
B. you have to pay more attention to your diet.你得多注意饮食。
C. you should use your eyes in right ways.你应该用正确的方式使用你的眼睛D. it's necessary for you to exercise eyes every day.你必须每天锻炼眼睛。
由上文 Your eyes need everyday attention. 眼睛需要每天注意。
可知这是个总说。
以下都是具体的分别说明。
是总分关系。
(1)根据 Have more fresh fruits, vegetable, fish, egg and milk. It's good for your eyes. Besides,a regular amount of Vitamins A and B2 should also be taken. 可知这段是从饮食方面对眼睛进行保护。
故选B。
(2)根据 It relaxes the eye muscles(肌肉) and gives them the rest required, sleep can help the body to repair its tired tissues(组织). Usually, you must sleep for at least seven to eight hours every day. Loss of sleep can give you dark circles under the eyes.Loss of sleep can give you dark circles under the eyes. 可知是从睡眠方面对眼睛进行保护。
故选A。
(3)根据 . Exercise your eyes at regular periods, which makes the eyeballs water, and gives them a good wash.定期锻炼你的眼睛,这会使你的眼球水汪汪的,这是一个好的清洁手段,因此锻炼眼睛是有必要的,故选D。
(4)根据 For example, if a small thing goes into your eye, you start rubbing it, which is wrong. Rubbing is harmful to your eyes. Wear sunglasses to stop the sunshine from shining directly into your eyes. Too much reading, writing, watching television or working on the computer can also cause eye tiredness, so a good rest is required. 可知从防止异物进入眼睛,要戴太阳镜。
用眼时间长会造成眼疲劳,注意用眼的方式对眼睛进行保护。
故选C。
(5)标题判断题。
根据文章大意可知主要从四个方面来说明如何保护眼睛。
只有选项D,揭示文章的内容。
故选D。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
3.任务型阅读(1)阅读短文,把A-D四项填入文中空缺处(1一4),使短文内容完整、正确。
A hobby is something you enjoy doing when you're free ________Western people like to try exciting new things. They like to go on adventures(冒险)and often do something physically challenging(体力挑战).________They usually do something like handwriting or painting for fun.Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge. ________Making things can develop our imagination(想象力)and creation(创造力). Sports can help us stay healthy. Hobbies are fun. ________Sometimes we have to spend a lot of time studying for our hobbies. But I think that if you really enjoy doing something,you should never give up. And then you will have a lot of fun with your hobby.A. Chinese people like to try exciting new things.B. People in the USA usually do something like handwriting or painting.C. Hobbies can make one happy as well as knowledge.D. Sports can develop our imagination and creation.【答案】(1)B;A;D;C(2)C【解析】【分析】主要讲了不同国家的人有不同的爱好及爱好的好处。