最新英语七年级英语上册阅读理解训练经典一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解It's the Chinese New Year today. Sam gets a red packet from his grandma. That's his favourite part of the festival. He gets four dollars and goes shopping in Chinatown.There are a lot of interesting things on the streets — fireworks, lion dances and delicious foods. Then Sam sees an old man. The man sleeps in the street. He doesn't wear shoes. "He doesn't have a home. What a poor man!" Sam thinks.At a toy shop, Sam wants to buy a toy Monkey King. But it's six dollars. Sam wants to go back home and get more money. On the way, he sees the old man again. "Why not give the four dollars to him? He can use the lucky money to buy some hot food and drinks," Sam thinks.He gives the money to the old man and goes back home. His grandma knows his story and gives him a big hug (拥抱). What a good boy!(1)What is Sam's favourite part about the Chinese New Year?A. Wearing new clothes.B. Getting red packets.C. Visiting his grandma.D. Going shopping.(2)文中加下划线的单词poor的中文意思是“______”。
A. 有趣的B. 无礼的C. 可爱的D. 可怜的(3)Sam doesn't buy the Monkey King because _____.A. he dislikes itB. he has one at homeC. it doesn't look beautifulD. he has only four dollars(4)What does Sam do on his way back home?A. He can't find his money.B. He gives his money to the old man.C. He buys some food and drinks.D. He says hello to the old man.(5)Why does Sam's grandma give Sam a hug?A. Because she thinks Sam is a good boy.B. Because she thinks Sam is cold.C. Because she thinks Sam is young.D. Because it's a tradition (传统) of the Spring Festival【答案】(1)B(2)D(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】主要讲了在中国新年这天Sam从奶奶那得到一个红包,去唐人街去购物时看见一个老人,把仅有的4美元给了老人,奶奶夸奖Sam是一个好孩子。
(1)细节题。
根据Sam gets a red packet from his grandma. That's his favourite part of the festival.可知得到红包是Sam最喜爱的部分,故选B。
(2)细节题。
根据前句He doesn't have a home.可知老人没有家,所以老人是可怜的,故选D。
(3)细节题。
根据At a toy shop, Sam wants to buy a toy Monkey King. But it's six dollars.可知孙悟空6美元,而Sam仅有4美元,故选D。
(4)细节题。
根据He gives the money to the old man and goes back home.可知Sam把钱给了老人,故选B。
(5)细节题,根据His grandma knows his story and gives him a big hug (拥抱). What a good boy!可知奶奶知道了Sam的故事,给了Sam一个拥抱,夸Sam是个好孩子,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.根据短文内容选择答案。
(D)David Beckham, a well--known football player, was born in London on May 2nd, 1975. He is about 1.80 metres tall. He is very strong and big. He is quite a good football player. He scored a lot of goals for his old team — the National Football Team of England(英格兰围家足球队). He joined the Real Madrid(皇家马德里对) after he left his old team. He wants to play football in Paris in the next World Cup.(1)What is David Beckham like?A. Football.B. Basketball.C. Big and strong.D. Quiet and tall.(2)What’s the meaning of “well--known”?A. 著名的.B. 神奇的.C. 奇怪的.D. 优秀的.(3)Which country will hold the next World Cup?A. France.B. China.C. the USAD. Japan.(4)Where does David Beckham come from?A. France.B. the UKC. the USAD. Japan.(5)Which sentence is wrong?A. David Beckham is a very good football player.B. David Beckham scored many goals for the National Football Team of England.C. David Beckham joined the National Football Team of England after he left the Real Madrid.D. David Beckham would like to play football in Paris in the next World Cup.【答案】(1)C(2)A(3)A(4)B(5)C【解析】【分析】(1)细节理解题, 题目提问“他是什么样子的”而不是“他是做什么的”根据文章句子He is very strong and big. 可知答案为C。
(2)词义推测题, 根据上下文well--known为“著名的”的意思, 可知答案为A。
(3)细节理解题, 根据文章句子He wants to play football in Paris in the next World Cup. 可知Paris巴黎是法国首都, 可知答案为A。
(4)细节理解题, 根据文章句子David Beckham, a well--known football player, was born in London故选答案为B。
(5)文章内容理解题, 根据文章内容He joined the Real Madrid(皇家马德里对)after he left his old team. 选答案C。
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Laozi or Lao Tzu, who lived in the 6th century BC, was a well-known philosopher in ancient China. He was the founder of Taoism. His teachings have been passed down through centuries and today there are still many followers of Taoism.Famous and respected as he is. Laozi's personal life is still a mystery and there are many stories about his birth and life. The only reliable biography of him is Shiji written by historian Sima Qian of 145 BC. According to Shiji, Laozi was born in Ku County of the state of Chu, the present day Luyi County of Henan Province. His family name was "Li", and "Dan" was his designation (字).At first, Laozi worked as a historian at the royal court (王朝) of the Zhou Dynasty. Later, he went on a trip to the west and met the guardian of the Hangu Pass (函谷关) who asked Laozi to write a book to record his wisdom for the good of the country.Upon his request, Laozi began writing his famous book—Daodejing. Daode means "virtue". So the title can be translated as "Classic of the Virtue". After finishing writing the book, the wise old man left Hangu Pass. No one had seen him or known where he was ever since.However, because of the fact that none of the original texts about Taoism have any reference about the life and death of Laozi, today many researchers have the opinion that Daodejing was in fact not written by Laozi alone. Some even say that Laozi was never a real person but can be referred to any old wise man in ancient China who taught philosophy.(1)According to the passage, Laozi lived ________.A. about 600 hundred years agoB. more than 2,000 years agoC. in 145 BCD. in the 6th century(2)According to the passage, we can learn by reading Shiji that ________.A. Laozi was born in the state of ChuB. Laozi's family name was "Dan"C. there are many stories about Laozi's lifeD. Laozi went missing at the Hangu Pass(3)Who asked Laozi to write Daodejing?A. Sima Qian.B. The emperor of the Zhou Dynasty.C. The guardian at the Hangu Pass.D. His father.(4)Which of the following is NOT a reason why Laozi is famous and remembered even today?A. He worked for the royal court of the Zhou Dynasty.B. He founded Taoism.C. He wrote the book Daodejing.D. He passed down his wisdom.【答案】(1)B(2)A(3)C(4)A【解析】【分析】主要讲了道家广为人知的哲学家——老子。