当前位置:
文档之家› 精选中考阅读理解100篇(附答案)21-35
精选中考阅读理解100篇(附答案)21-35
阅读理解(25)
阅读下面短文,并根据短文内容选择正确答案: It was Mother's Day,but the young mother was a little unhappy,because she was 800 miles away from her parents.In the morning she phoned her mother to wish her a happy Mother's Day,and her mother told her about the beautiful lilacs(丁香)in the garden. Later that day,when she told her husband about the lilacs,he said,“I know where we can find all that you want.Get the children and come on.”So they went,driving down the country roads. There on a small hill,they saw a lot of beautiful purple lilacs.The young woman ran quickly to enjoy the flowers.Carefully,she picked a few here and a few there.On their way home there was a smile on her face. When they were passing a nursing home(养老院),the young woman saw an old granny sitting in a chair.She had no children with her. They stopped the car and the young woman walked to the old woman,put the flowers in her hands,and smiled at her.The old granny thanked her again and again.She smiled happily,too. When the young mother came back to her car,her children asked her,“Who is that old granny?Why did you give our flowers to her?” “I don't know her,”their mother said.“But it's Mother's Day,and she has
阅读理解(24)
Mr Brown likes to be exact(确切的).One day when he took a walk in the street,a man came up and asked him the way to the bookshop.He said to him,“Cross the bridge(过桥) and turn to the right.”The man asked again,“Is the bridge very long?”“Only thirty metres long.” The man thanked him and
went to the bridge.Suddenly he heard a man running after him.“Stop!”Mr Brown said to the man.“I'm sorry.I forget the bridge is forty metres long.If you walk thirty metres long and turn to the right,you will fall into the river.” 根据短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。 1.Mr Brown likes going to the bookshop. 2.The bookshop is on the other side of the river. 3.The bridge is forty metres long. 4.Mr Brown ran after the man to tell him how long the bridge is exactly. 5.The man would fall into the river if Mr Brown didn't tell him how long the bridge was. 参考答案:1—5 FTTTF
精选中考阅读理解100篇(附答案) 21-35 阅读理解(21)
Once there was a black and white cat.He was named Tom.One day he was asleep under a tree in the forest.Suddenly he was awakened by the song of a bird.Then he felt very hungry.He wanted to have something good to eat. He looked around.He looked up at the blue sky and looked down at the green grass.Something was moving in the tree.It was a sparrow(麻雀). He talked to the sparrow and asked it to be friends with him.When it came near,he caught the sparrow.He was going to eat it.The sparrow said,“No gentleman eats his dinner till he has washed his face.” The cat was surprised to hear that.He began to wash his face with his paw,and the sparrow flew away. The cat was sorry to lose his dinner and said,“As long as I live,I will eatБайду номын сангаасfirst and wash my face afterward.” 根据短文内容,完成下列问题。 1.How did the cat feel to lose his dinner? 2.What was the cat's name? 3.What did the sparrow ask the cat to wash? 4.What will the cat do first in the future? 5.Where was the cat? 参考答案:1.He felt sorry.2.Tom.3.His face.4.Eating.5.In the forest.
shirt like the one his father wears.It is an important moment in his life and means that he must now be a manly little boy like his father.He must smile when he has pain(疼痛)or trouble.He must carry on. The day a girl becomes seven years old is a big day in the family.She may now wear a sash(腰带)like the one her mother wears.Her friends and her mother's friends come and drink tea and eat cakes. It means that the girl must now be a womanly little girl and help in the home. One of the great holidays in Japan is the Emperor's(天皇)birthday. Instead of school there are picnics,games,sports and speeches(演讲), as we have on our fourth of July in America. 根据短文内容选择正确答案。 1.How many holidays and great days are told of in the story? . A.One B.Two C.Three D.Four 2.When a boy begins to wear a shirt like the one his father wears, . A.he isn't a boy B.he needn't go to school C.he must be a boy of strong character(性格)like his father D.he has no trouble 3.Which birthday of a girl is a big day in her family? . A.The sixth B.The seventh C.The eighth D.The seventeenth 4.Japanese children don't go to school on . A.their fifth birthdays B.their seventh birthdays C.their fifth and seventh birthdays D.their Emperor's birthday 5.From the story we can know the writer is from . A.China B.America C.England D.Japan 参考答案:1—5 CCBDB