第一周周练习阅读+完形181.阅读理解An old man went to live with his son, his daughter-in-law, and a four-year-old grandson. The old man's hands trembled, his eyesight was very poor, and he couldn't walk steadily (平稳地). The family ate together nightly at the dinner table. But the elderly grandfather's shaky hands and failing sight made eating rather difficult. Rice often dropped on the floor.The son and the daughter-in-law became angry with the old man, so they put a small table in the corner. There, the grandfather ate alone, while the rest of the family enjoyed dinner at the table. Since the grandfather had broken a dish or two, his food was served in a wooden bowl.The four-year-old son watched it all in silence. One evening before supper, the father noticed his son playing with a piece of wood on the floor. He asked the child sweetly, "What are you making?" The boy answered, "Oh, I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when I grow up." The four-year-old son smiled and went back to work. The words struck the parents so hard that they were in silence. Then tears started to stream down their cheeks (脸颊). Though no word was spoken, both knew what must be done. That evening the husband took grandfather's hand and gently led him back to the family table.(1)Why was the old man's food served in a wooden bowl?A.Because the wooden bowl was light enough.B.Because the old man had broken a few bowls.C.Because there was only a wooden bowl left.D.Because the son and the daughter-in-law became angry with the old man.(2)The word "struck" in Paragraph 3 refers to.A.annoyedB.worriedC.scaredD.shocked(3)What's the best title of the passage?A.An Old Man and His SonB.A Couple and Their SonC.A Wooden BowlD.A Dinner Table【答案】(1)B(2)D(3)C【解析】一位老人去和他的儿子、儿媳,还有四岁的孙子住在一起。
老人的手颤抖着,他的视力很差,走不稳。
一家人晚上一起在餐桌上吃饭。
但老爷爷颤抖的手和失明的视力让吃饭变得相当困难。
大米经常掉在地上。
(1)考查细节理解。
根据第二段中的“Since the grandfather had broken a dish or two, his food wa s served in a wooden bowl.”可知,这位老人的食物被盛在一个木碗里是因为这位老人已经打碎了几个碗,故选B。
(2)考查词义猜测。
根据最后一段中的“The boy answered,'Oh,I am making a little bowl for you and mama to eat your food from when Igrow up.'”可知,儿子在为爸爸妈妈做木碗,男孩的话语必然让父母非常震惊,由此推断出“struck”的意思是“震惊的”。
故选D。
(3)考查主旨大意。
纵观全文可知,本文讲述了一个关爱老人的故事。
老人年纪大了,手脚开始变得不听使唤。
家人嫌弃手脚不便的老人,让老人单独吃饭,而且还因老人不小心打破餐具而给他用木碗吃饭。
这些场景都被四岁的孙子看到了,小男孩也学着爸爸妈妈的做法,给爸爸妈妈做木碗,等长大了让爸爸妈妈也用木碗吃饭。
通过这件事,夫妇两人认识到了他们的错误。
“木碗”是文章发展的主线,所以这篇文章最好的题目是“一个木碗”,故选C。
【总结】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解Patrick never does homework. "Too boring," he says. He always plays baseball and basketball after school. His teachers tell him, "Patrick! Do your homework, or you can't learn anything." But what can he do? He hates homework.One day, his cat was playing with a little "doll". He found it wasn't a doll at all, but a man of the smallest size. The man called, "Save me! Don't give me back to that cat.I have magic. I will help you if you save me!"How lucky he was! Here was the answer to all of his problems. So he said, "If you help me to do my homework until the last day of school, I will get good grades." The man agreed. He began to do Patrick's homework. The man didn't always know what to do and he needed help. "Help me! Help me!" he said. And Patrick had to help. Day after day, Patrick had to work harder. Finally the last day of school arrived and the man was free to go. As for homework, Patrick didn't hate doing it any more. Patrick got his A's. His teachers and classmates were all surprised. Who really helped Patrick? (1)Patrick likes ________ after school.A.doing sportsB.doing some readingC.doing his homeworkD.learning things(2)What does the sentence "Patrick got his A's" mean?A.It means "Patrick got the teacher' help".B.It means "Patrick got good grades".C.It means "Patrick got more friends".D.It means "Patrick got more problems".(3)Which of the following is not true?A.Patrick never hates doing his homework.B.The man sometimes didn't know what to do when he helped Patrick.C.The man didn't go until the last day of school.D.Patrick finally started to like doing homework.(4)From the passage, we can know .A.the man liked to play with the catB.the man never helped Patrick do his homeworkC.Patrick's classmates always helped him do his homeworkD.in fact, Patrick helped himself【答案】(1)A(2)B(3)A(4)D【解析】本文是一篇记叙文,讲述了帕特里克喜欢运动,不喜欢做作业,在一个娃娃的引导下他帮助了自己,取得了好成绩。