当前位置:文档之家› 2019年中考英语阅读理解及答案

2019年中考英语阅读理解及答案

2019年中考英语阅读理解及答案(名师精选试题,值得下载打印训练)(限时:30分钟)AAs the CEO and founder of Apple, Jobs hardly talked about his personal lifein public. Here are some specific things.1. Early life and childhood Jobs was born in San Francisco on February24, 1955. He was adopted(收养) shortly after his birth by a couple(夫妇) namedClara and Paul Jobs. He grew up in California. Later in life, Jobs discovered whowere his birth parents. However, Jobs only had some communication with hisbirth mother.2. College dropout After leaving high school, Jobs entered Reed College in 1972. Jobs stayed there for only one semester, because his parents couldn’t afford his education.3. An important date J obs actually missed a meeting because of his first date(约会)with his wife, Lauren Powell. He said, “I was in the parking lot (停车场)with the key in the car, and I thought to myself, ‘If this is my last night on Earth, would I rather spend it at a business meeting or with this woman? ’ I ran across the parking lot, and asked her if she’d have dinner with me. She said yes, we walked into town and we’ve been together ever since. ”4. His sister is a famous author Later in his life, Jobs met up with his biological sister Mona Simpson, the famous author of Anywhere But Here.5. His first daughter When he was 23, Jobs and his high school girlfriend Brennan had a daughter, Lisa Brennan Jobs. He and Brennan never married. Jobs paid for his first daughter’s education at Harvard. She graduated in 2000 and now works as a magazine writer.6. His fortune As the CEO of Apple, Jobs only took $1 a year, but Jobs leaves behind a vast fortune. In 2011, with $8. 3 billion, he was the 110th richest person in the world, according to Forbes.根据短文内容,判断正(T)误(F)( )1. Jobs often told his personal life before others.( )2. Jobs didn’t grow up with his birth parents.( )3. When Jobs was a student, his family wasn’t rich.( )4. Jobs fell in love with Lauren Powell after he met up with her.( )5. Lisa Brennan Jobs is a famous author.1.【解析】F。

由第一段“. . . Jobs hardly talked about his personal life in public. ”可知,乔布斯很少在公共场合谈论他的私生活。

2.【解析】T。

由第二段中的“He was adopted shortly after his birth by a couple named Clara and Paul Jobs. He grew up in Ca lifornia. ”可知,乔布斯是跟着他养父母长大的。

3.【解析】T。

由第三段最后一句“Jobs stayed there for only one semester, because his parents couldn’t afford his education. ”可知,乔布斯的养父母并不富有。

4.【解析】T。

由第四段最后一句乔布斯的叙述可知。

5.【解析】F。

由第六段可知Lisa Brennan Jobs是乔布斯的第一个女儿,她现在是一家杂志的撰稿人,并非著名的作家。

BTea has a long history with more than two thousand years. Its hometown is certainly China.At first, tea was considered as a kind of good thing that could make people awake so that they could study comfortably. Many knowledgeable people thought it washelpful for their study, because their minds could keep awake after drinking too muchtea. During the Tang Dynasty, tea was sent to European countries first through the SilkRoad.It was tea that made Chinese culture spread over in Western countries. The firstbook about tea was The Classic of Tea by Lu Yu in the Tang Dynasty. In the book, hedescribed all the tea cultures.However, the tea culture changed into a kind of new form. Many people could find something bad in it in the Song Dynasty. Many people spent much time on it instead ofthinking about the safety of their country. Between the end of the Yuan Dynasty and thebeginning of the Qing Dynasty, plenty of people paid more attention to tea. Peoplethought of it as the symbol of spirit.Nowadays, tea has become the most gentle and comfortable drink in France. It also becomes a helpful drink that is good for people's skin and health in England. Lots ofChinese look on tea as one of the most popular presents that they give others onimportant festivals.1.What did many knowledgeable people think of tea when it was invented at first?eless.B.Difficult.C.Meaningless.D.Helpful.2.When was tea spread to European countries for the first time?A.In the Tang Dynasty.B.In the Yuan Dynasty.C.In the Song Dynasty.D.In the Qing Dynasty.3.Between the end of the Yuan Dynasty and the beginning of the Qing Dynasty, tea wasregarded as .A.a kind of drinkB.the symbol of the spiritC.a kind of cultureD.a kind of gift4.Which of the following about tea is TRUE according to the passage?A.Lu Yu was born in the Song Dynasty.B.Tea was invented in England.C.Englishmen think tea is a kind of healthy drink.D.Frenchmen like to give tea to others as presents.参考答案:1—4、D A B .CCAn east China highway pile-up on April 2nd has killed threepeople and injured 31 others. That day was the first day of athree-day national holiday marking the Tomb-Sweeping Day.Two people died in a local hospital where nine others arebeing treated. Another person died after treatment failed in alarger hospital in Wuxi where 22 remain hospitalized, Changzhou traffic police updated on its official microblog account at .The accident happened at the Changzhou section of the highway linking Shanghai and Nanjing. It drew public attention as people began posting photos and videos on Chinese social media WeChat and Weibo. Images showed dozens of trucks, buses and cars crashed into each other. People were standing on top of the vehicles.Local police told Xinhua Press that at least two trucks, three buses and 20 cars were involved. Rainy and foggy weather caused poor visibility and slippery roads.What’s more, it was difficult for ambulances (救护车)to get to the scene of the accident because the life emergency lane was filled with vehicles, which delayed the rescue of the injured.The Ministry (部长) of Public Security told traffic departments nationwide to keep a look out for vehicles using the emergency lane occupancy.All highways in China leave the right lane as the emergency lane. Some drivers, however, pay no attention to this rule. Therefore, the police call on drivers to follow the rule strictly and offer the injured more hope of being saved.The ministry also asked the police to watch the traffic more carefully so as to quickly discover the potential (潜在的) danger. The police have decided to add electronic monitoring instruments to catch the violations (违规者) and heavily fine drivers for it.1.Which of the following might be the cause of the traffic accident?A.It was rainy and foggy that day.B.people passing by took photos there.C.Many drivers stood on top of the vehicles.D.Drivers don’t know about the life emergency lane.2.About the accident, which of the following is true according to the passage?A.There was no life emergency lane at the scene of the accident.B.In China, the left side of the highway is used as life emergency lane.C.The life emergency lane at the scene of the accident was full of vehicles.D.The police have decided to reduce electronic monitoring instruments after the accident. 3.According to the passage, why do the police ask drivers to be off the emergency lane? A.They want to get a chance to fine drivers heavily.B.They want to catch as many violations as possible.C.They want to leave the injured more hope of being saved.D.They have received orders from Chinese social media WeChat and Weibo.参考答案1—3、ACCDHannay was nervous. His enemies were searching for him. All around him were grassy hills without trees. He had nowhere to hide. How could he escape?Hannay walked along the country road for a long time. Then he saw a road worker, who was working alone, fixing the road. Hannay could see the road worker was notfeeling well. Hannay came up to him and said “How are you?”“My head hurts,”the road worker said, “I can't do it. I want to go home to bed.My daughter got married yesterday, and I drank a lot of wine with my friends. That's the problem!”Hannay agreed that he should be home in bed.“Yes, and I would be,”he replied, “but yesterday I received a message saying that the new surveyor was coming to look at my work. If he comes and finds me away, I'll be in trouble.”Suddenly Hannay had a bright idea—he could act as the road worker and get away from his enemies.“You go off to bed,”Hannay said. “I'll do your job until the new surveyor comes.”The road worker was pleased with his idea. He gave Hannay his hat and his old coat. Then he went home to sleep and perhaps to drink a bit more. Hannay put on theroad worker's hat and coat and began to fix the road. About an hour later he heard avoice.“Are you the road worker?”it asked.It was the new surveyor. He was a young man with a clean face. He sat in a smallcar.Hannay said “yes”. The surveyor told him about some work he wanted him to do before he came by again and drove off. Hannay continued with his work.Then a village boy came by. “What has happened to the road worker?”he asked.“He stayed at home today,”Hannay replied. “He's sick.”At about midday, a large car came down the hill and stopped near Hannay. Three men got out of the car. Hannay's hearts beat fast. He knew his enemies were coming…1、What is this passage probably taken from?A.A history book.B.A travel book.C.A novel.D.A science book.2、Who did NOT come by while Hannay was working on the road?A.The surveyor.B.The road worker's daughter.C.Hannay's enemies.D.A village boy.3、What can we infer from the story?A.Hannay helped the road worker because he was warm-hearted.B.The grassy hills were perfect hiding places for Hannay.C.The surveyor had a lot of working experience.D.The village boy knew the road worker.4、What is the correct order of the story?①Hannay met a road worker who was not feeling well and offered to take over for him.②Hannay was worried because his enemies were following him.③A car stopped near Hannay and three men got out.④Hannay acted as the road worker when the surveyor came by.⑤The village boy wondered what had happened to the road worker.A.②→①→④→⑤→③B.②→①→④→③→⑤C.①→④→②→⑤→③D.①→④→②→③→⑤参考答案[主旨大意] 本文是小说节选。

相关主题