当前位置:文档之家› 中考英语 英语阅读理解专题练习(及答案)

中考英语 英语阅读理解专题练习(及答案)

中考英语英语阅读理解专题练习(及答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解Children love to play and laugh throughout their days at school or at home. Finding the time to laugh with your children may be the best thing you can do for the relationship. Encourage your children to develop a good humor by laughing at the jokes they make up on the spot. This will help them grow confident and build their self-esteem. If you do not get the joke, you can ask why they think the joke is funny.Honest feedback will help your children develop funnier jokes. You can take them to your local library and have them pick up a few joke books. Then you can head back home or out to the park and read it together for a good laugh. You can take turns reading jokes to each other from the book or make up a few yourselves. But if they make a joke at the expense of another person, you may want to discuss the difference between making fun of yourself and making fun of others. In turn , try not to make jokes at your children’s expense, you need to set an exampl e that they can follow.Learning to laugh at oneself is a great quality to attain. You can set an example by laughing at your own mistakes. This is a great way to help reduce your own stress as well as your children’s. Laughing may make the situation seem lighter and easier to work through. By doing this, your children will be better prepared to handle any difficulties.Most importantly, laughing will bring you closer together as a family. You can have your family find different ways to laugh. You can play games. You can start a staring contest, arm wrestling contest, thumb wars contest and have a prize for the winners. You can all watch your best funny movies and act out the best parts together after the movies are over. You could hold a contest to see who can make the other members of the family laugh more by doing something funny. Kids will be able to enjoy the good time they had with their parents. The family that laughs together stays together!(1)If you often play and laugh with your children, you can ________.A. develop a good humorB. become proud and confidentC. make up some funny jokesD. get along well with each other(2)The underlined word “them” refers to ________.A. funny jokesB. interesting booksC. your childrenD. the family(3)We can infer that when your children make mistakes you should ________.A. teach them to laugh at the mistakesB. blame them seriouslyC. punish them at onceD. tell them to do better in future(4)The author advises in Para.4 that people make their family members laugh by ________.A. having a partyB. having some kinds of contestsC. doing some houseworkD. reading joke books(5)What can be the best title for the text?A. The More You laugh, the B etter You’ll BeB. Laughing Every Day Is SimpleC. How to Laugh in Everyday LifeD. Laughter Is Good for Your Family【答案】(1)D(2)C(3)A(4)B(5)D【解析】reading joke booksdoing some houseworkdoing some housework【分析】文章从几个方面讲述了经常大笑对孩子的成长对家庭关系有极大的好处。

(1)第一段laugh with your children may be the best thing you can do for the relationship。

陪孩子笑是你所能做的最好的事情去建立和孩子的友好关系,有利于相处。

故选D(2)前一句 help your children 所以 them指代children 意为带孩子去图书馆。

故选C(3)help them grow confident帮助孩子们建立信心。

B为责备孩子C为催促孩子D为让孩子以后做的更好。

这三项都不能达到帮孩子树立信心的效果,故选A(4)文中提到you could hold a contest.....having a party.doing some housework,reading joke books其余三项未提到,故选B(5)本文通篇在讲经常大笑对孩子,对家庭的好处,并提出建议和方法,A你笑的越多,变得更好,B,每天都大笑很简单,C怎样每天都笑。

这三项不符合文章内容,故选D【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解Students in Kenya are returning for their third term. They begin their school year in January and it is broken up into three terms. In Kenya, in the past, students were not required to attend school and the education was not free, either.I taught math, English and physics at Chamasiri Secondary School while I was a teacher in Kenya. This school had four classrooms ﹣one for each grade, Form 1, Form 2, Form 3 and Form 4. They are the equivalent(对等) to our 9th, 10th, 11th and 12th grades. Teachers traveled from classroom to classroom instead of the students going from room to room. The Form I class had 60 students, Form 2 had 45, Form 3 had 30, and Form 4 about 12 students. The class sizes became smaller as the grades continued on. Why did this happn? Many families were very poor and could not afford the school fees(学费).Most countryside schools in Kenya did not have a lot of money. As a result, there were very few textbooks for the students to use. I had seven math texts for my Form 2 class and 14 for the Form I class. Anything the students needed to know was put up on the blackboard and the students copied it down into their notebooks. The notebooks became the students' textbooks.Kenyan students study ten different subject areas. Some of the students spend over an hourrunning home. They do chores at home and hopefully manage to find some time to study before it gets dark. Most families do not have electricity and may not even have candies for their children to study by.Luckily, Kenyan education has been becoming better and better in the past few years. I'm sure it will have a good future.(1)Which grade does Form 3 refer to(指的是) in the writer's country?A. Grade 9.B. Grade 10.C. Grade 11.D. Grade 12.(2)Why did the notebooks become the students' textbooks?A. The students did not pay the schools.B. The schools couldn't afford the textbooks.C. The students preferred to use their notebook.D. The teachers asked the students to take notes.(3)Why do some students run home from school?A. They aren't allowed to stay at school.B. They don't like studying in the school.C. They hope to have more time to study.D. They want to get candles in the stores.(4)According to the passage, which of the following is NOT TRUE?A. In Kenya, a school year has three terms.B. The Form I class had the most students.C. Each family has electricity in Kenya.D. Kenyan education has been improving.【答案】(1)C(2)B(3)C(4)C【解析】【分析】本文介绍Chamasiri Secondary School的情况,这个学校有四个班,一个年级一个班,到这里来就读的学生一般都是穷人家的孩子,学生在这学习10门科目。

相关主题