当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解专题(含答案)经典

中考英语阅读理解专题(含答案)经典

一、中考英语阅读理解汇编 1.阅读上面的信息,选择正确答案。

①Jackie, Are you good at fixing printers? The one in my office doesn't work.Please help!Grace② You can make a cake in about fifteen minutes. First, heat the oven to 350℉. Then, put the flour (面粉) in a bowl and add the milk, butter, eggs and salt. ③ FoundApurple schoolbag. Found at the gate. Call Janet at 457-4611. ④Telephone MessageFrom: Luke SangerTo: Mr. Miller Message: Call him back at 3: 00 p. m. on June 29 at his office number (234-3688). ⑤Our running club members meet at 7: 00 p.m. every Wednesday. We run in two groups: Beginners (for anyone )The experienced (for runners who can do12miles or more )Join us to keep fit! Call Esteban Lopez at 617-555-3697.A. officeB. mobile phoneC. printerD. cake(2)We may read Text ② in a ________.A. cookbookB. music magazineC. weather reportD. story book(3)Text ③ should be a ________.A. thank-you noteB. letterC. postcardD. notice(4)According to Text④, Luke Sanger should be ________ at 3: 00 p. m. on June 29.A. at homeB. in the officeC. on the planeD. at the restaurant(5)In Test ⑤, the running club members meet ________.A. once a weekB. twice a weekC. once a monthD. twice a month【答案】 (1)C(2)A(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】大意:本文介绍感谢信,蛋糕制作流程,失物招领,和电话和俱乐部等的信息。

(1)细节题。

根据 Are you good at fixing printers? 可知打印机出了问题,故选C 。

(2)推断题。

本则内容主要介绍如何做蛋糕,因此此则信息可能来自烹饪的书籍,故选A 。

(3)推断题。

本则内容是是失物招领,所以应该是通知,故选D。

(4)推断题。

根据 Call him back at 3: 00 p. m. on June 29 at his office number (234-3688).可知 Luke Sanger六月29日下午3点应该在他办公室里,故选B。

(5)细节题。

根据 Our running club members meet at 7: 00 p.m. every Wednesday.可知,跑步俱乐部成员每周三晚上7点见面,即一周见面一次,故选A。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Experiencing ChinaMike, CanadaI spent three months with my host family (接待家庭)in China. It was a lifetime experience. I was able to experience Chinese living and culture, from basic Tai Chi to Beijing Opera. I even visited a famous traditional Chinese medicine hospital. Now I have a better understanding of Chinese culture.Joanna, AustraliaI stayed with my host family for five months. My host mother is a Chinese teacher and she is really warm-hearted. With her help, my Chinese has improved a lot. And I have got used to a new culture. My favorite part of the experience was sharing my feelings in China with her. Bill, AmericaMy host mother is a wonderful cook! She makes me all kinds of traditional Chinese dishes. They are tasty and I like them very much. Just like me, my host parents love to learn about different cultures. They often ask me questions about life in America.Cindy, GermanyRecently I took part in a program to study Chinese. I lived with a host family in China for six months. My host sister is a really hardworking student. It was amazing to see how she made progress in English. And a close relationship has developed between us.A. MikeB. JoannaC. BillD. Cindy(2)How long did Joanna stay with her host family in China?A. Three months.B. Four months.C. Five months.D. Six months.(3)Cindy thinks her host sister is ________.A. a wonderful cookB. a responsible doctorC. a warm-hearted teacherD. a hardworking student【答案】(1)A(2)C(3)D【解析】【分析】大意:本文讲述四位外国人在中国的经历。

(1)细节题。

根据 I even visited a famous traditional Chinese medicine hospital.可知迈克参观了传统的中医院,故选A。

(2)细节题。

根据 I stayed with my host family for five months.可知她在中国的房东家呆了5个月,故选C。

(3)细节题。

根据 My host sister is a really hardworking student. 可知她认为他房东的妹妹是是一位很勤奋的学生,故选D。

【点评】考查阅读理解能力,细节题是阅读理解题中常考题型。

细节题要从文中寻找答案。

3.阅读理解It's hard to turn down a tasty banana. They taste good and you don't have to wash them before eating them. However, British scientists say that the fruit may disappear by 2050.One reason for this is climate(气候) change. Scientists at the University of Exeter collected data(数据)from 27 countries and regions that produce 86 percent of the world's bananas. They found that climate change has improved growing conditions in 21 of these countries. In the past 60 years, the average yield(平均产量) has reached 1.37 tons of bananas per hectare(公顷).However, if temperatures keep rising, this advantage will disappear. Ten of the countries, including India, the world's biggest producer of bananas, will produce fewer bananas. By 2050, the fruit may die out.Shouldn't bananas grow more easily if it's hotter outside? In fact, the perfect temperature range for growing bananas is between 24 and 32 C. If temperatures get too high, they will stop growing.Diseases are another danger to bananas. Unlike other crops, the bananas we grow come from shoot cuttings(茎段)rather than seeds. This means that all banana plants have the same genotype(基因型). In other words, if a disease is able to kill one plant, it could kill them all.One serious disease is called Panama. Caused by fungus(真菌) in the soil, it spreads easily. It has spread across South Asia, Africa, the Middle East, and Australia. If one banana plantation(种植园)suffers from the disease, it will take 30 years until it is able to grow bananas again. Scientists have yet to find a cure for this disease.(1)What does the underlined word "this" in Paragraph 2 refer to?A. People's love for bananas.B. The taste of bananas.C. The convenience of eating bananas.D. The future disappearance of bananas.(2)What might happen if temperatures keep going higher?A. More countries will start to grow bananas.B. Bananas will grow better in most countries.C. Bananas will not be able to grow any more.D. Bananas won't be as tasty as before.(3)What does Paragraph 5 tell us?A. What diseases bananas may suffer from.B. How bananas are grown.C. How diseases can easily kill bananas.D. Which diseases can kill bananas.(4)The passage is written to ________.A. offer tips for growing bananasB. explain why bananas may die outC. show the difficulties of growing bananasD. describe bananas' growing conditions【答案】(1)D(2)C(3)C(4)B【解析】【分析】主要讲了香蕉可能消失的原因。

相关主题