当前位置:文档之家› 八年级英语下册任务型阅读测试题及答案

八年级英语下册任务型阅读测试题及答案

八年级英语下册任务型阅读测试题及答案一、八年级英语下册任务型阅读专项练习(含答案解析)1.下面文章中有四处需要添加小标题,请从以下选项(A、B、C、D、E)中选出符合各段意思的小标题,选项中有一项是多余选项。

My pet died-how can I feel better?Every day when Elena came home from school, her cat Tomaso would run to great her. One day, Elena came home and her cat wasn't there. Her mom said that Tomaso had died.Who has pets?Millions of people across the world own pets. Maybe you have a pet, and maybe some of your friends do, too. A pet can be a special friend. It can play with you or just be with you when you don't feel like talking.________Unluckily, pets can't stay with us forever. Like all living things, they will die at some point. Sometimes a pet dies from old age. Sometimes a pet dies from an accident. Sometimes a pet gets too sick to live.________It's sad when a pet dies. You may feel lonely because your pet was your friend. To some kids, it may seem like no one understands what they are feeling. Someone said to Elena," You can get another cat. " But Elena knew she'd never have another cat just like Tomaso.________Elena decided to talk with her parents. Elena's parents told her about the pets they used to have and how it was difficult to say goodbye. At first, it can be hard to talk about the pet you're missing. You might want to forget about everything instead. But talking with someone you love is the best way to help you start to feel better.________When a pet dies, you and your family may want to find special ways to remember your pet. It can be a big help to share a sad thing with people you love. You might have a ceremony(仪式)for your pet or just share memories of fun times you had together. You might want to tell stories. You could write a poem, too. That's what Elena did.【答案】 C;E;A;B【解析】【分析】 A. Talk it out说出来B. Remember your pet记着你的宠物C. What makes a pet die?是什么让宠物死的。

D. A new animal for you你的一个新动物E. Why am I feeling like this?我为什么想这样。

(1)段意:宠物不可能总是跟我们在一起,有时候他们可能会死,可能是因为年龄也可能是因为意外事故,有时候是他们身体太虚弱,所以本段主要讲述宠物的死因。

该段一和C相匹配,故答案是C。

(2)段意:宠物死的时候我们会难过,你可能会寂寞,因为宠物是你的朋友,对于孩子们而言没有人知道他们的感受。

该段一和E相匹配,故答案是E。

(3)段意:艾琳娜决定跟父母谈一谈,父母告诉她曾经拥有的动物,说再见很困难,一开始你可能很难说你失去的宠物,反而你想忘记一切,但是跟你喜欢的人说出来是最好的方式没这样你会感觉更好,该段一和A相匹配,故答案是A。

(4)段意:当你的宠物死了的时候,你跟你的家人会用各种办法记住宠物跟你喜欢的人分享伤心的是可能会有很大的帮助,可以为宠物举办一种仪式或者分享你们在一起的快乐的时光,你可能会讲故事,可能会写诗,这些都是为了记住你的宠物,该段一和B相匹配,故答案是B。

【点评】五选四的选项较少,并且给出的都是句子。

因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置,另外,通过阅读选项,有可能找出与其它选项表达意思完全不同意思的句子,这样的话,我们就可以直接将该选项排除。

2.任务型阅读(1)阅读短文,把A-D四项填入文中空缺处(1一4),使短文内容完整、正确。

A hobby is something you enjoy doing when you're free ________Western people like to try exciting new things. They like to go on adventures(冒险)and often do something physically challenging(体力挑战).________They usually do something like handwriting or painting for fun.Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge. ________Making things can develop our imagination(想象力)and creation(创造力). Sports can help us stay healthy. Hobbies are fun. ________Sometimes we have to spend a lot of time studying for our hobbies. But I think that if you really enjoy doing something,you should never give up. And then you will have a lot of fun with your hobby.A. Chinese people like to try exciting new things.B. People in the USA usually do something like handwriting or painting.C. Hobbies can make one happy as well as knowledge.D. Sports can develop our imagination and creation.【答案】(1)B;A;D;C(2)C【解析】【分析】主要讲了不同国家的人有不同的爱好及爱好的好处。

A. However, most Chinese don't like adventures.然而,大部分中国人不喜欢冒险。

B. In different countries people have different hobbies.不同的国家的人有不同的爱好。

C. However, some hobbies are difficult to learn.然而,一些爱好学起来是困难的。

D. For example, reading can help us open our eyes.例如,阅读可以帮助我们开阔视野。

(1)根据后文可知讲了西方人和中国人的爱好,所以是不同的国家的人爱好不同,故选B。

(2)根据前文They like to go on adventures(冒险)and often do something physically challenging(体力挑战).可知西方人喜欢冒险和体力挑战,和后文They usually do something like handwriting or painting for fun.他们通常练书法或者绘画,可知讲的是中国人的爱好,故选A。

(3)根据前文Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge.爱好可以给我们快乐和知识,可知讲的是讲的是爱好的好处,故选D。

(4)根据后文Sometimes we have to spend a lot of time studying for our hobbies.有时我们需要花费许多时间学习爱好,可知讲的是一些爱好学起来是困难的,需要花费时间,故选C。

(5)根据 Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge.,可知C选项正确,故选C。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。

3.下面是五位学生的问题及对应的建议(A—E)。

请将这些问题与建议配对。

A. If you are really interested in painting, you should tell your parents about it. You can tell them you will do much better in painting because "Interest is the best teacher".B. I think you should eat less meat but more fruit and vegetables. And you should do exercise every day. It can help you lose weight and keep you healthy.C. It is not easy to make a friend, and it is even harder to keep friendship. You should know that it is normal(正常的)for friends to argue with each other. I think you could have a talk with your friend and find out what's going wrong.D. Why not try your best to take more exercise? It's good for your health. If you are strong enough, the illness will be away from you.E. A good way to remember English words is to use them often. For example, you can read English stories every day. If you do this, you can remember English words much easier.(1)It's easy for me to have a cold because of the changeable(多变的)weather. If I'm ill, I have to take medicine. I hate taking medicine.(2)I argued with my best friend yesterday. I was angry and disappointed. Should we go on to be friends with each other or end(结束)the friendship between us?(3)I love painting but my parents let me join the guitar club. I try my best to practice the guitar but I can't play it well. I want to learn painting.(4)I'm not good at English. My problem is:If I learn a new word today, I'll forget it tomorrow. I'm very upset because I have a really bad memory(记忆力).(5)I'm getting fatter and fatter. I'm so fat that I have to rest after a few walks. How can I lose my weight(减肥)?【答案】(1)D(2)C(3)A(4)E(5)B【解析】【分析】本文是给学生们的建议。

相关主题