当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解专题练习(附答案)

中考英语英语阅读理解专题练习(附答案)

中考英语英语阅读理解专题练习(附答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解I was in the fifth grade and about to take a Maths test. In the first grade I had always been good at school, and simple Maths was easy for me and I always did well on tests. When it came to the fifth grade Maths, I couldn't understand it no matter how hard I tried. Mom and Dad had always been so proud of my good grades and I didn’t want to let them down. Just before the test, I had written several of the answers on my desk. I sat nervously as the teacher started to hand out the tes t papers. I didn’t want to get caught,but I didn't want to fail the exam either. .As the teacher was walking around me, suddenly the fire alarm went off. It was an unscheduled fire drill (消防演习). We all rushed to the playground and stood together. As I stood in the warm sunshine, I realized what a fool I had been. I knew my mom and dad would be proud of me and love me no matter what my grades were. As soon as we were allowed to go back to the classroom, I walked to my desk and wiped (擦) the answers away. I had been given a second chance and I wasn’t going to waste it. I took the test, did my best, and felt at peace. I don’t remember what my grade was but that day has stayed in my heart and mind ever since.I am not sure why God gave me a second chance that day. Life is foil of second chances, but you have to be willing to take them. You have to be willing to correct your mistakes. You have to be willing to follow your heart. Every day when you wake up, you are given a second chance in life.(1)When the writer was in the fifth grade, __________.A. he did very well in all his testsB. he had difficulty in learning MathsC. his parents were angry with himD. he didn’t work hard at Math s(2)Why did the writer write the answers on the desk?A. Because his teacher asked him to do so.B. Because his parents asked him to do so.C. Because he wanted others to copy him.D. Because he didn’t want to fail the test.(3)When the writer was standing outside, he thought of the following things EXCEPTA. his teacher must catch him cheatingB. it was wrong for him to cheat in the examC. his parents would still love him even when he got bad gradesD. he shouldn’t write anything on the desk(4)What's the best title for the passage?A. A strict Maths teacherB. An interesting testC. Being caught in a testD. A second chance【答案】(1)B(2)D(3)A(4)D【解析】【分析】本文记叙作者通过记叙一次数学考试想要“作弊”的事情,告诉我们要珍惜把握我们的二次人生。

(1)理解判断题。

由第一段中In the first grade I had always been good at school, and simple Maths was easy for me and I always did well on tests. When it came to the fifth grade Maths, I couldn't understand it no matter how hard I tried. 可知作者到五年级的时候,无论如何努力数学成绩总是不好。

故选B。

(2)理解推断题。

由短文中. Mom and Dad had always been so proud of my good grades and I didn’t want to let them down.可知作者不想让父母因为他的成绩而失望,因此他不想成绩不合格,故选D。

(3)理解推断题。

由As I stood in the warm sunshine, I realized what a fool I had been. I knew my mom and dad would be proud of me and love me no matter what my grades were. 可知当作者在外面站着的时候,他想到不管他的成绩如何他的父母都是为他感到骄傲的。

从而推断出他知道自己不应该在考试中作弊,不应该在桌子上写东西,而不是“他的老师会抓住他作弊”。

故选A。

(4)主旨大意题。

由文章最后一句 Every day when you wake up, you are given a second chance in life. 可知。

故选D。

2.阅读理解The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Cardiff to Lanzarote last weekend. Because of a had mistake at the airline check-in desk, the Greens got on the wrong flight(航班) and ended up in Ankara. So how did the mix-up happen?It was five o' clock on Sunday morning when Charlie and Kate Green arrived at Cardiff airport with their nine-year-old daughter Tina. They checked in properly for their fight to Lanzarote, but the check-in attendant(服务员) made a mistake with their boarding passes and also sent them to the wrong boarding gate. Unluckily, it was so curly and the Greens were feeling so tired that they didn't notice any thing wrong. What was worse, there weren't any announcements in the boarding gate area.When the Greens finally got on the plane, Charlie and Kate Green fell asleep at once, though there were interesting films, magazines, newspapers and music for them to choose to spend the boring time. Little Tina took out a history book about Rome and read. Two hours later, she fell asleep too. They didn't wake up until six hours later, when the plane was landing. Suddenly, the flight attendant said. "Welcome to Ankara!" The Greens couldn't believe it and little Tina was quite unhappy, The family had to get off the plane and then pay 10 for a tourist visa(签证). In the end, they decided to get back home, living at 5:00 p.m. on the same day.(1)Where did the Greens plan to spend their weekend?A. In Cardiff.B. In Lanzarote.C. In Rome.D. In Ankara.(2)What did little Tina do first on the plane?A. She saw a film.B. She went to sleep.C. She listened to music.D. She read a history book.(3)How did the Greens feel when they arrived in Ankara?A. Bored.B. Excited.C. Interested.D. Surprised.(4)What's the best title for the text?A. What a Wrong I.B. A Trip to Ankara.C. The Greens' Trip.D. How long a Trip.【答案】(1)B(2)D(3)D(4)B【解析】【分析】大意:本文介绍格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司登记处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落的故事。

相关主题