当前位置:文档之家› 专题15 阅读完成表格(原卷版)

专题15 阅读完成表格(原卷版)

阅读完成表格要求考生读完一篇文章后,根据文中相关内容,完成相关的填空题。

这种阅读在形式上灵活多样,内容上丰富多彩,并联系实际,强调主观表述,旨在考查考生综合运用语言知识的能力,快速获取信息的能力,也考查考生组织信息和表达信息的能力。

1.阅读文章时,要学会理清文章的写作思路和篇章结构,这通常是很重要的设题线索。

(1)特别注意表格前的小标题,它通常是文章的主题。

读懂了表格标题有助于理解短文及表格的大意。

(2)分析表格的项目内容,根据所提供的表格内容提示理清表格的设计原理。

(3)学会查读。

要带着问题有意识地在文章中寻找与答案相关的关键词语,或概括、归纳出关键词语。

2.做题时要充分利用解题的微技能。

(1)词形转换能力任务型阅读中好多答案都需要通过词形转换来完成。

如:原文中用be surprised to do sth.,根据表格题目设计,转换为It is surprising that...。

(2)英英释义能力任务型阅读中有些题目需要通过英英释义来解决。

如:原文中用了keep your attention,根据表格题目设计,要用listen。

(3)逆向思维能力所谓逆向思维,即从另一个角度来思考问题。

如:原文中用了...and most people will stay away from an angry face.表格中的题目设计成:People don’t like the one with an angry face.例题1请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中第1—10小题的空格里填入一个最恰当的单词。

注意:每个空格只填1.个单词...。

Though times have changed, falling asleep in class is still a common occurrence(常事)among teenagers.Why do students sometimes fall asleep in class?An obvious reason is lack of sleep. However, there are also causes for getting too little sleep. Homework is a daily occurrence for most students, one that can take three to four hours per night. A teenager who wants to be able to take part in any activity besides homework must stay up late to fit everything in. Club activities, sports, computer-game playing, and TV viewing, for example, all contribute to(促成)teens having less time for both homework and sleep. Sometimes teens lack sleep because of after-school jobsthat are taken on to earn extra money for college, family expenses, or simply for clothes.Physical problems are another factor that can cause students to fall asleep in class. For example, insomnia, which may keep a student up at night, causing exhaustion(疲惫不堪)during class hours, is a serious problem that may require medical attention. Medical evidence also supports the idea that each person has a body clock that helps to decide his or her sleep pattern. Unluckily, these body clocks do not always work according to school timetables.The effects of falling asleep in class can be quite serious. First of all, sleeping in class is not a good way to endear(使受喜爱)yourself to teachers. In addition, it is highly possible that other students may make jokes about those who sleep in class. However, the most harmful effect of sleeping in class is missing out on important points. In the long run, sleepers may end up failing classes.Since teens are probably not going to deal with the problem, falling asleep in class will probably remain an all-too-common occurrence. It will continue until more teens find a way to balance their personal and social lives with school and work, while still finding enough time to sleep.Introduction Times have changed, 1falling asleep in class is still quite common.Causes Lack of sleep◆To 2doing their homework, students may have to work three to four hours every night.◆To 3homework with activities, students may stay up late.◆To spare time for after-school jobs, students may not have 4time to sleep.Physical problems◆Insomnia may 5students falling asleep at night.◆Students’ body clocks do not always 6their school timetables.Effects ◆Students sleeping in class may not be 7by their teachers.◆Students who sleep in class run the 8of being laughed at.◆Students who sleep too much in class may miss out on important knowledge and 9in their study.ConclusionThe problem will not be 10until teenagers can manage their lives, deal with their school andwork, and then still have time to sleep.1.【答案】but【解析】根据文章第一段第一句Though times have changed, falling asleep in class...可知,尽管时代不同了,但学生课上打瞌睡现象还是很普遍。

原文用了Though引导的让步状语从句,此处用but来连接并列分句,前后文构成转折关系。

2.【答案】finish【解析】根据第二段第四句Homework is a daily occurrence for most students, one that can take three to four hours per night.可知,大部分学生每晚要花3到4小时完成家庭作业。

根据空格后的doing可知此处用finish。

3.【答案】balance【解析】根据第二段第五句A teenager who wants to be able to...to fit everything in.可知,学生除了完成作业,如果还想参加其他活动,就必须熬夜,即他们需要平衡作业与其他活动的关系。

故填balance。

4.【答案】enough【解析】根据第二段最后一句Sometimes teens lack sleep because of after-school jobs that are...可知填enough。

5.【答案】stop/prevent【解析】根据第三段第二句中的insomnia, which may keep a student up at night, causing exhaustion可知,失眠症会让学生在夜里难以入睡。

根据空格后的falling asleep可知,此处应用stop或prevent,stop/prevent sb.(from) doing sth.(阻止某人做某事)。

6.【答案】match【解析】根据第三段最后一句Unluckily, these body clocks do not always work according to school timetables.可知,学生们的生物钟往往与学校的时间表不一致。

此处用match表示“相一致”。

7.【答案】liked/loved【解析】根据第四段第二句中的sleeping in class is not a good way to endear yourself to teachers可知,在课堂上睡觉的学生不受老师喜爱。

此处主语为Students,与like或love构成被动关系,需用被动语态,故填liked或loved。

相关主题