威海任务型阅读中考英语专项训练含答案解析一、英语任务型阅读1.完成表格。
阅读下面短文,根据短文内容,完成表格中所缺的信息。
每空一词。
When I was a teenager growing up in a town, I felt studying very boring, I wanted to leave school and have my own life. There were only two ways for me to do this—working in the toy factory in my town, or getting married. I chose the first one. I was nervous when I told my father that I wanted to leave school. I thought he would say, "No! You are going to college." Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory."Two days later, he took me to the factory. I had a very romantic idea of working in a factory. I had imagined everyone to be friendly working together and having fun. I even imagined there would be music and singing. I guess I had watched too many movies as a teenager.When we arrived at the factory gates, my father spoke to the guard and one minute later we went inside. My father said, "Take your time. Look around." I walked around the factory, looking at the buildings, the workers, and listening to the noise. It was terrible. I ran back to my father and said, "I want to go home."He asked me, "What do you think of the factory?""It's terrible." I replied."You have the other choice if you don't want to go back to school. But I think getting married is even worse!" he said.I went back to school the next day. From then on, I studied as hard as I could. Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college. Thanks to my father and our trip to the factory, now I work in a company which is a big one in a city. And my father takes pride in me. I married a very good man and my life is much better than it would have been working in the factory!A ________ to a factory with my father【解析】【分析】短文大意:作者感到学习很无聊。
她的爸爸带她去了一家玩具工厂,看到工厂的情况以后,她决定回到学校努力学习。
后来考上了一所好大学,主修语言,现在在城里的一个大公司工作。
(1)根据文章介绍可知,作者的爸爸带着她去了工厂,看到了工厂工人的工作状态和,工作环境。
可知爸爸带他参观工厂,参观,visit,可数名词,故答案为:visit。
(2)根据句子 I felt studying very boring,可知我感到学习很无聊,to后接动词原形,故答案为:study。
(3)根据文中的句子There were only two ways for me to do this,我有两条路可走,故答案为:two。
(4)根据文中的句子 I chose the first one,我选择了第一个。
作者不上学只有两箱条路可走,一是working in the toy factory ,另一个是getting married。
第一个也就是working in the toy factory。
所以她没有选择结婚。
故答案为:married。
(5)根据第一段最后的句子I thought he would say,"No! Youare going to college。
" Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory,我认为他会说……相反,好吧,我们就去玩具工厂。
说明作者的父亲同意了她的要求。
同意agree,和前面的句子在时态上保持一致,因此也用过去式的形式。
故答案为:agreed。
(6)根据表格右侧内容,作者想象当中工厂的工人在一起工作是很开心的,还有音乐和歌声。
再结合原文的句子I had imagined everyone…确定这是作者原来想象的情况,想象imagine,句子时态一致,用过去式的形式。
故答案为:imagined。
(7)根据原文的句子I had imagined everyone to be friendly working together and having fun。
我想象在一起工作,每个人都很友好,而且很开心。
开心,乐趣fun,have fun doing sth意思是"做某事很开心"。
故答案为:fun。
(8)根据and listening to the noise,知道这是作者在工厂看到的现象,听到的噪音。
故答案为:noise。
(9)根据Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college,最后我上了一所好大学,我喜欢学习英语,所以决定在大学主修语言。
句首的Finally意思是最后",相当于at last。
故答案为:last。
(10)根据And my father takes pride in me,我的爸爸为我感到自豪。
短语take pride in的意思是为……感到自豪,相当于be proud of。
故答案为:proud。
【点评】此题考查任务型阅读理解。
先阅读短文理解短文大意。
然后仔细阅读表格,分析表格所缺的成分,然后带着问题仔细阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,确定问题正确答案。
2.阅读下面短文,从方框中所给的A~D四个选项中选择正确的答案,使短文意思连贯,然后回答问题。
(1)阅读下面短文,从方框中所给四个选项中选择正确的答案。
________ Smoke from a fire causes the alarm to go off. The alarm makes a loud sound. The sound tells everyone to leave the house immediately.________ They should know all the ways out of the house. If there is a fire, everyone follows the plan to get out. Then check all the windows to make sure they can be opened easily.________ Everyone in the family should know how to use the fire extinguishers (灭火器).________ They do fire practice to teach children about fire safety. Everyone in the family should know the importance.A. B. C. D.(2)What's your suggestion to prevent the fire? (回答不少于3个单词)【答案】(1)B;A;C;D(2)答案不唯一【解析】【分析】A.制作逃生计划;B.把烟雾警报器放在屋里;C.买室内灭火器;D.练习火灾逃生。
(1)根据Smoke from a fire causes the alarm to go off.来自火的烟雾导致警报器响,可知与警报器有关,故选B。
(2)根据If there is a fire, everyone follows the plan to get out.可知如果有火灾,每个人按照计划出去,可知与逃生计划有关,故选A。
(3)根据Everyone in the family should know how to use the fire extinguishers (灭火器).家里的每个人应该知道怎样使用灭火器,可知与灭火器有关,故选C。
(4)根据They do fire practice to teach children about fire safety.他们应该进行火灾逃生练习教孩子们关于用火安全,可知与火灾逃生有关,故选D。
(5)根据What's your suggestion to prevent the fire?可知防火的建议是提高人们的防火意识,即Improve people's consciousness of fire prevention.,故填Improve people's consciousness of fire prevention.(答案不唯一,合理即可)。