当前位置:文档之家› (英语)中考英语英语任务型阅读专题训练答案及解析

(英语)中考英语英语任务型阅读专题训练答案及解析

(英语)中考英语英语任务型阅读专题训练答案及解析一、英语任务型阅读1.阅读下列短文,按照每题后的单词要求数量回答问题The seed vault(种子地窖)A lot of countries need different kinds of seeds so that they can plant them again. There is an important reason for this, Sometimes plants can't grow in a country because of bad weather or disease, so farmers need new seeds.You can keep seeds in a" seed vault". It's a place at a special temperature. The seeds don't grow, but they can live for a long time. Norway has the biggest seed vault in the world ﹣the Svalbard Global Seed Vault﹣and it has seeds from a lot of different countries.The vault is on the island of Spitsbergen. The island is about one thousand kilometers from the North Pole. It's a very cold place so it's good for seeds. Above the ground, the doorway is small, but inside, the building is huge. You walk down a long corridor (走廊), which is one hundred and thirty meters inside a mountain. At the end of it, there are three large areas with seeds.There are about half a million kinds of seeds inside the vault. For example, there are kinds of seeds for rice from Asia and Africa, 32 kinds of seeds for potatoes from Ireland and seeds for different tomatoes from the USA.The seed vault has space for a lot more seeds. You can put about 2.2 billion(十亿)seeds inside. The seeds can live here for thousands of years because of the cold temperature of ﹣18℃. So in the future, humans can grow any seed they want. In other words, the seed vault is the difference between life and death.(1)Why can't plants grow in a country? (within 6 words)(2)Where is the biggest seed vault in the world? (within 2 words)(3)How far is the Svalbard Global Seed Vault from the North Pole? (within 4 words)(4)How many seeds can be put in the seed vault? (within 3 words)(5)What place is a seed vault? (within 12 words)【答案】(1)Because of bad weather or disease.(2)In Norway.(3)About one thousand kilometers.(4)About 2.2 billion.(5)It's a place you can keep seeds at a special temperature. /It's a place to keep seeds.【解析】【分析】大意:本文介绍一个保存种子的方法——种子地窖。

它可以特殊的温度帮助农民保存种子。

(1)根据Sometimes plants can't grow in a country because of bad weather or disease,so farmers need new seeds. 有时因为坏天气或者疾病,在一个村子里植物不能生长,所以农民需要新的种子,故答案为Because of bad weather or disease。

(2)根据Norway has the biggest seed vault in the world. 挪威拥有世界上最大的种子库,故答案为In Norway。

(3)根据The island is about one thousand kilometers from the North Pole.可知,这个种子库在Spitsbergen的岛上。

这个岛离北极大约一千千米,故答案为About one thousand kilometers。

(4)根据You can put about 2.2 billion seeds inside.可知,你可以在里面放大约20亿两千万种子,故答案为About 2.2 billion。

(5)根据You can keep seeds in a" seed vault".It's a place at a special temperature.可知,它是一个你可以以特殊温度保存种子的地方/它是一个保存种子的地方,故答案为It's a place you can keep seeds at a special temperature. /It's a place to keep seeds。

【点评】考查任务型阅读,注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案。

2.补全短文,根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。

Global warming is a big problem that we have to stop. One of the best things we do is to plant more trees. Trees can take in CO2 in the air and stop global warming. ________A team of scientists at Boston University has been working with NASA to study Earth's green vegetation (植被). They used a special NASA camera and found that global leaf area had increased by 5 percent since the early 2000s. ________ That's about one-quarter of the size of the entire Amazon rainforest.The growth mainly came from China's forest protection programs, NASA said. For example, since 1962, China has been planting trees in Saihanba, Hebei Province. It was once a desert. ________________ Ant Forest, a feature in Alipay app, gives users points for doing eco-friendly things such as walking and going paperless in the office. Users can then use these points to water and grow their own virtual (虚拟的) trees. When the virtual trees are big enough, Ant Forest will plant real trees somewhere in the world. ________A. More than 55 million trees have been planted in this way.B. The Chinese public has also joined in these activities recently.3.任务型阅读A different culture keeps my eyes and mind open. When I stayed in Russia (A)an exchange student, I learned about it.One day, a Russian trend invited me to a (B)well-known restaurant in Moscow(莫斯科)I looked forward to trying local (当地的)food. After arriving there, I found nothing on the table but several small plates, on which there were nuts, a few slices(片)of tomatoes, and several pieces of onions. Although the dishes were simple, we drank a lot and I felt the passion(热情)from the bottom of his heart. In China, when we invite friends or relatives, we always treat them to a big dinner. We prepare as much food as we can(C) show our friendliness.What a different culture it is l Even though we try our best, it's very (D) difficult to get used to their customs. Another Russian custom also impresses me deeply. As we know, it is very cold in winter there. When winter comes, (E)俄罗斯人喜欢游泳.They even take their kids outside together. Like their parents, (F)Russian kids rub (擦)their bodies with snow before jumping into the water. Although the water is freezing cold, they all play happily in it.What fun it is to know about a different culture.(1)在文中(A)和(C)的空白处填入适当的单词:(A)________ (C)________(2)写出文中划线部分(B)和(D)的同义词或近义词:(B)________ (D)________(3)将文中划线部分(E)译成英语(4)将文中划线部分(F)改写为:Russion kids rub their bodies with snow before________ ________into the water.(5)从文中拔出能说明本文主旨大意的短语。

相关主题