当前位置:文档之家› 大连市中考英语英语阅读理解专题练习(及答案)

大连市中考英语英语阅读理解专题练习(及答案)

大连市中考英语英语阅读理解专题练习(及答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解Scrub, the pet cat of Jennifer's, was found! It got lost five years ago. Jennifer looked for it everywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got a call from an animal shelter(庇护所) and was told they had found Scrub!How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifer's phone number? All the information was available because of the microchip, a very small computer chip(薄片). It was placed under Scrub's skin many years earlier.The microchip is usually placed under the skin of an animal's shoulder to keep its ID number. Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.Microchips have helped thousands of owners get their lost pets back. In New York, a dog named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon returned to her grateful owner.In 2008, a couple got their cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for six months, made posters and even offered a $500 reward(酬金). As years went by, they thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. Without the microchip, the cat would never be able to come home again.Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home. This is why microchips may be just the thing to help bring missing pets back home.(1)How did Jennifer find her pet cat?A. By visiting animal shelters.B. By offering a $500 reward.C. With the help of the microchip.D. With the help of a woman in New Jersey.(2)Which statement about microchips is NOT true according to the passage?A. They are very small computer chips.B. They are under an animal's skin of its shoulder.C. They can help the owners to find the long-lost pets.D. They can only work for a lost pet that's far away from home.(3)The right order of how animal shelters help lost pets return home is .①Get the I D number of the lost pet.②Call the owner to bring the lost pet home.③Look for the microchip of the lost pet.④Call the microchip company to match the number to the information of its owner.A. ③①②④B. ③④①②C. ①③④②D.③①④②(4)According to the passage, we can know that .A. the couple thought the microchip wasn't helpful at allB. Scrub didn't feel uncomfortable with the microchip in its bodyC. it took a long time to match Roxy's ID number to her owner's informationD. Jennifer herself found her cat according to the ID number on its microchip(5)What is the main idea of the passage?A. The reasons why pets got lost.B. Different ways to find the lost pets.C. The ways how people care for the lost pets.D. The introduction of how microchips help the lost pets return home.【答案】(1)C(2)D(3)D(4)B(5)D【解析】【分析】大意:本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,动物收容所通过詹妮弗宠物猫皮肤下的芯片上的身份证号码联系上了失主詹妮弗,芯片帮助了数千名失主找到他们的宠物。

(1)细节题。

根据then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.可知,詹妮弗通过芯片的帮助找到他的宠物猫,故选C。

(2)细节题。

根据Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home.可知,微芯片不仅能效力宠物的一生而且无论丢失的宠物离家有多远都能帮助。

D选项描述跟原文描述不一致,故选D。

(3)细节题。

根据 When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. 可知,动物收容所首先寻找丢失宠物的微芯片,其次获取它的身份证号码,然后打电话给芯片公司将号码和它的主人的信息匹配,最后打电话给失主领回丢失的宠物,故选D。

(4)细节题。

根据Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore.可知,Scrub身上放了芯片没有什么不舒服感,故选B。

(5)主旨题。

本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,故选D。

【点评】考查阅读理解。

细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。

细节题需要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解Do you want a job in the holiday? Just go for it. First, you need to know what kind of job is suitable for your age and interest.If you're 13 to 15.It seems that you can't work almost anywhere, but you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.There is no lowest wage(工资) for children under 16.By law, you can't work more than 35 hours each week during school holidays. And you can't work before 7 a.m. or after 7 p.m.If you're 16 or 17.The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.You can't work in a pub or bar, but you can work in many other places.By law, you can't work more than 40 hours each week.What jobs are out there?Obviously your choices are limited (限制) by the fact that you can only work during school holidays, but the following situations are fine.At Christmas, most shops are shart of hands, so you may find something to do there. In antumn, there's always fruit picking. It can be pretty hard work, but it pays really well.If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.(1)In the school holidays, 14-year-old kids __________________.A. can work anywhere they wantB. are not allowed to work aloneC. can't go to work at nightD. can work as long as 14 hours a day(2)How much can a 16-year-old kid be paid at least in two hours?A. 21 dollars.B. 17 dollars.C. 14 dollars.D. 7 dollars.(3)If you want to clean cars for others, you should at least be _____________.A. 16B. 15C. 14D. 13(4)According to the passage, which statement is true?A. not right for childrenB. tiring but pays wellC. better than other jobsD. more interesting to girls(5)According to the passage, which statement is true?A. If you are 17 years old, you're not allowed to walk the dog for your neighbour.B. Teenagers can choose their jobs according to their interest.C. Fruit picking pays well because there are fewer people to pick it.D. Only football fan is allowed to work in a football club.【答案】(1)C(2)C(3)D(4)B(5)B【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍在假期根据自己的年龄和兴趣,找到适合自己的工作。

相关主题