当前位置:文档之家› 高考英语语篇填空专题练15

高考英语语篇填空专题练15

语篇填空专题突破练151Chinese are the first people to have tea.One thousand and two hundred years ago,Lu Yu wrote a book called The Classic of Tea.1.is honored as“The Bible of Tea”.Thebook gives a detailed 2. (explain) of the origin,the processing skills and the classification of tea.However,Chinese tea culture goes far beyond tea 3.(it).Take green tea forinstance,the ideal temperature of the water should be around 80 degrees Celsius.If the water is too hot,nutrients(营养) in the tea 4.(destroy).On the other hand,ifthe water is not hot enough,the tea 5.(leaf) won’t open and you will miss thepleasantly fresh flavor.So Chinese people are accustomed 6.drinking hot tea.Whenyou visit a Chinese friend,your friend will 7. (constant) add hot water to your empty cup of tea.It is polite 8.(offer) the tea cup to guests with bothhands.Of course,the guests should pay respect as well,9.(take) the cup with bothhands.Talking about adding water to the tea cup,there is 10. saying:Wine full,the full cup.Tea half,half cup.For wine,the full cup symbolizes whole heartiness.For tea,the half cup【解题导语】本文是一篇说明文,介绍了中国茶文化的历史、喝热茶的原因、喝茶礼仪、关于茶的俗语等。

1.which 考查定语从句。

分析该句结构可知,此处为非限制性定语从句,修饰先行词“The Classic of Tea”,空处为关系词,指物,故填which。

2.explanation 考查名词。

根据空前的detailed可知,空处被形容词修饰,故用explain的名词形式。

3.itself 考查反身代词。

句意:然而,中国的茶文化远超过茶本身。

据此可知,空处用反身代词itsel f。

4.will be destroyed 考查动词的时态和语态。

句意:如果水太热,茶叶中的营养将被破坏。

根据句意可知,主语nutrients (营养) in thetea和动词destroy之间为被动关系,故用被动语态;根据该句结构可知,该句为复合句,在if 引导的条件状语从句中用一般现在时代替一般将来时,主句则用一般将来时,故空处用一般将来时的被动语态。

5.leaves 考查名词的复数。

根据常识可知,该处的茶叶为复数概念。

6.to 考查固定搭配。

be accustomed to为固定搭配,意为“习惯于……”。

7.constantly 考查副词。

根据空后的动词add可知,空处修饰该动词,故用副词形式。

8.to offer 考查动词不定式。

分析该句结构可知,该句使用了“It+is/was+adj.+to dosth.”的固定句式,It为形式主语,动词不定式做真正的主语。

9.taking 考查非谓语动词。

分析该句结构可知,空处做伴随状语,且take与其逻辑主语theguests之间是主谓关系,故用动词-ing形式。

10.a 考查冠词。

该处泛指“一句俗语”,且saying的发音以辅音音素开头,故用不定冠词a。

2Visiting Xi’an was once my dream.It became a reality when I was admitted to atraining course in China along with two other 1.(lady).Finally,the day arrived 2.I landed at Xianyang International Airport in early August.As soon as I landed,I3. (feel) a change in the atmosphere.I saw people standing in queues4. (wait) for their turn at the immigration desk.Afterwards,we were transported to the office inthe International Exhibition Centre.China had invited participants 5. twenty-three developing countries to share digital television broadcasting techniques with them.In my 20 days in Xi’an,I got the opportunity to observe Chinese culture closely,6. thus it left an unforgettable mark on me.Now,Xi’an is like my second home.Since I cameback to Pakistan,I have been missing Xi’an 7. (bad).My 20-day stay in Xi’an was 8. great experience.It was a learningopportunity,and also a chance to 9. (broad) my understanding of diversity.Ilearned that despite differences of colors,heights,races and religions,all human beings 10. (tie) by the bond of humanity,and that the future of nations is global with development and【解题导语】作者是一个巴基斯坦人,到西安旅行了20天,与魅力西安进行了亲密接触,这是让她终生难忘的一段经历。

dies 考查名词。

本句中的two说明这里应该使用可数名词的复数形式,此处指作者与另外两个女士一起在中国参加一项训练课程。

2.when 考查定语从句。

本句中含有一个定语从句,先行词是day,when引导定语从句并在从句中做时间状语。

3.felt 考查动词的时态。

作者讲述的是过去的事情,所以应用一般过去时。

故填felt。

4.waiting 考查非谓语动词。

句中standing inqueues是后置定语解释people,而作者看到的是这些人正在排队。

5.from 考查介词。

本句中的twenty-three developingcountries是本句中的participants的来源,故填from。

6.and 考查连词。

正是因为在西安的20天让作者亲密接触了中国文化,而且让自己印象深刻。

两句话之间是顺承关系,所以用and连接并列句。

7.badly 考查副词。

作者回到巴基斯坦之后,非常怀念在西安的日子,这里用badly表示强烈的心情,badly意为“非常”。

8.a 考查冠词。

作者认为自己在西安停留的20天是一次很棒的经历,experience意为“经历”时是可数名词,故用不定冠词a。

9.broaden 考查动词。

本句中的to是一个不定式符号,所以用broad对应的动词broaden,意为“拓宽”。

10.are tied 考查动词的时态和语态。

本句中虽然使用了learned,但是其后的宾语从句是客观事实,所以用一般现在时的被动语态。

3Summer is almost here,and the weather is heating up.1.you drink enoughwater every day?Many kids don’t,according to a new study 2. (publish) in the American Journal of Public Health.Erica Kenney,a 3. (science) at Harvard T.H.Chan School of Public Health,originally planned to look into the amount of sugary drinks that kids were consuming in schools.However,4.she was doing the research,she noticed that many kidswere 5. (simple) not drinking enough water.Kenney and her team examined figures from a group of 4,000 children aged from 6 to 19,between the years of 2009 and 2012.While looking through the survey results,she 6.(find) that more than half of the kids were dehydrated(脱水的).A lack 7. water can lead to health problems such as headaches,poor physical performance,and even more serious problems.Your body needs more water when you are in hot climates,when you are physically active,and when you have a fever.Kenney said,“8. is good news that this public health problem has a simple solution.If we can focus on encouraging kids 9. (drink) more water — a low-cost,sugar-free drink — we can improve their drinking habits,which may allow many【解题导语】本文是一篇说明文,一项调查表明,许多在校的孩子没有喝足够的水,超过半数的孩子处于脱水状态。

相关主题