2016-2018年高考英语全攻略--七选五(附解析)高考英语之七选五全攻略通过认真研读2016-2018年全国新课标卷的七选五部分,笔者总结了关于此题型的4个考点,分别为文章标题类、段落主题句类、段意过渡句、细节类, 在下面的篇幅中,笔者会针对这4个考点逐一进行深入分析,帮助广大考生更好地理解和掌握此类题型。
(一)文章标题类Color is fundamental in home design——something you’ll always have in every room. A grasp of how to manage color in your spaces is one of the first steps to creating rooms you’ll love to live in. Do you want a room that’s full of life? Professional? Or are you just looking for a place to relax after a long day? B , color is the key to making a room feel the way you want it to feel.(2018全国卷一)A. While all of them are usefulB. Whatever you’re looking forC. If you’re experimenting with a colorD. Small color choices are the ones we’re most familiar withE. It’s not really a good idea to use too many small color piecesF. So it pays to be sure, because you want to get it right the firsttimeG. Color choices in this range are a step up from the small onesin two major waysInterruptions are one of the worst things to deal with while you’re trying to get work done. ____B_________, there are several ways to handle things. Let’s take a look at them now.(2017全国卷二)A. If you’re busy, don’t feel bad about saying noB. When you want to avoid interruptions at workC. Set boundaries for yourself as your time goesD. If you’re in the other person’s office or in a public areaE. It’s important that you let them know when you’ll be availableF. It might seem unkind to cut people shirt when they interruptyouG. Leave it open when you’re a vailable to talk and close it whenyou’re notLots of people find it hard to get up in the morning, and put the blame on the alarm clock. In fact, the key to easy morning wake-up lies in resetting your body clock.______C_______ Here’s how to make one.(2017全国卷三)A. Get a sleep specialist.B. Find the right motivation.C. A better plan for sleep can help.D. And consider setting a second alarm.E. If the steps you take are working, keep it up.F. Stick to your set bedtime and wake-up time, no matter the day.G. Reconsider the 15 minutes you spend in line at the café to getcoffee.解题策略:解答此类题,可以通过快速浏览,从整体上把握文章的体裁、语篇结构和脉络,从而把握文章的主旨大意。
(二)段落主题句类D . They’re the little spots of color like throw pillows ,mirrors and baskets that m ost of us use to add visual interest to our rooms .Less tiring than painting your walls and less expensive than buying a colorful sofa ,small color choices bring with them the significant benefit of being easily changeable . (2018全国卷一)A. While all of them are usefulB. Whatever you’re looking forC. If you’re experimenting with a colorD. Small color choices are the ones we’re most familiar withE. It’s not really a good idea to use too many small color piecesF. So it pays to be sure, because you want to get it right the firsttimeG. Color choices in this range are a step up from the small ones in two major waysB Studies found that people who woke up early for exercise slept better than those who exercised in the evening. Exercise energizes you, so it is more difficult to relax and have a peaceful sleep when you are very excited. (2018全国卷二)A. You will stick to your diet.B. Your quality of sleep improves.C. You prefer healthy food to fast food.D. There is no reason you should exercise in the morning.E. You can keep your head clear for 4-10 hours after exercise.F. After you exercise, you continue to burn calories throughoutthe day.G. If you are planning to do exercise regularly, or you’re doingit now, then listen up!A If you work out bright and early in the morning, youwill be more likely to stick to healthy food choices throughoutthe day. Who would want to ruin their good workout by eatingjunk food? You will want to continue to focus on positivechoices. (2018全国卷二)A. You will stick to your diet.B. Your quality of sleep improves.C. You prefer healthy food to fast food.D. There is no reason you should exercise in the morning.E. You can keep your head clear for 4-10 hours after exercise.F. After you exercise, you continue to burn calories throughoutthe day.G. If you are planning to do exercise regularly, or you’re doing itnow, then listen upB We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddings, birthdays, office parties and just to fill the time. (2018全国卷三)A. So why do we dance?B. Dance in the U.S. is everywhere.C. If you like dancing outdoors, come to America.D. My older students say it makes them feel young.E. I keep practicing even when I’m extremely tired.F. Dancing seems to change their feeling completely.G. They stayed up all night long singing and dancing.A "I can tell you about one young couple," says Bridges. “They’re learning to do traditional dances. They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile. (2018全国卷三)A. So why do we dance?B. Dance in the U.S.is everywhere.C. If you like dancing outdoors, come to America.D. My older students say it makes them feel young.E. I keep practicing even when I’m extremely tired.F. Dancing seems to change their feeling completely.G. They stayed up all night long singing and dancing._______F______ We have done a lot of it since. Recently, we bought a twenty-eight-foot travel trailer complete with a bathroom and a built-in TV set. There is a separate bedroom, a modern kitchen with a refrigerator. The trailer even has matching carpet and curtains.(2017全国卷一)A. This time there was no tent.B. Things are going to be improved.C. The trip they took me on was a rough one.D. I was to learn a lot about camping since then, however.E. I must say that I have certainly come to enjoy camping.F. After the trip, my family became quite interested in camping.G. There was no shade as the trees were no more than 3 feet tall.______E________ It must be true that sooner or later, everyone finds his or her way back to nature. I recommend that you find your way in style.(2017全国卷一)A. This time there was no tent.B. Things are going to be improved.C. The trip they took me on was a rough one.D. I was to learn a lot about camping since then, however.E. I must say that I have certainly come to enjoy camping.F. After the trip, my family became quite interested in camping.G. There was no shade as the trees were no more than 3 feet tall.______A______. Tell the person you’re sorry and explain that you have a million things to do and then ask if the two of you can talk at a different time.(2017全国卷二)A. If you’re busy, don’t feel bad about saying noB. When you want to avoid interruptions at workC. Set boundaries for yourself as your time goesD. If you’re in the other person’s office or in a public areaE. It’s important that you let them know when you’ll be availableF. It might seem unkind to cut people shirt when they interruptyouG. Leave it open when you’re avai lable to talk and close it whenyou’re not._______B______ In order to make a change, you need to decide why it’s important. Do you want to get up in time to have breakfast with your family, get in some exercise, or just be better prepared for your day? Once you are clear about your reason, tell your family or roommates about the change you want to make.(2017全国卷三)A. Get a sleep specialist.B. Find the right motivation.C. A better plan for sleep can help.D. And consider setting a second alarm.E. If the steps you take are working, keep it up.F. Stick to your set bedtime and wake-up time, no matter the day.G. Reconsider the 15 minutes you spend in line at the café to getcoffee.________G______ You might represent each letter with a number, For example, Let’s number the letters of the alphabet, in order, from 1 to 26. If we substitute a number for each letter, the message “Meet me” would read “13 5 20 13 5.”(2016全国卷一)A.It is very hard to break a code without the code book.B .In any language, some letters are used more than others.C. Only people who know the keyword can read the message.D.As long as there have been codes, people have tried tobreak them.E.You can hide a message by having the first letters of eachword spell it out.F.With a code book, you might write down words that wouldstand for other words.G.Another way to hide a message is to use symbols to stand for specific letters of the alphabet._____A_______Some people may think that a garden is no more than plants, flowers, patterns and masses of color. Others are concerned about using gardening methods that require less water and fewer fertilizers(肥料).(2016全国卷二)A. Know why you gardenB. Find a good place for your own gardenC. It’s our experience of the garden t hat mattersD. It’s delightful to see so many beautiful flowersE. Still others may simply enjoy being outdoors and close to plantsF. You can produce that kind of magical quality in your own garden, tooG. For each of those gardens, writer down the strongest memory you have______F_______ Fresh fish should smell sweet: you should feel that you’re standing at the ocean’s edge. Any fishy or strong smell means the fish isn’t fresh.(2016全国卷三)A. Do not buy it.B. The easiest is to steam it.C. This is how you can do it.D. It just requires a little knowledge.E. The fish will go bad within hours.F. When buying fish, you should first smell it.G. The fats in fish are thought to help prevent heart disease.解题策略:解答此类题,要注意观察每段首句结构,通常情况下它们在形式上都是保持一致的,接着认真阅读本段内容,概括段落大意,查找同义词和其他相关的词,推断出主题句。