当前位置:文档之家› 【英语】九年级上册英语阅读理解的基本方法技巧及练习题及练习题(含答案)

【英语】九年级上册英语阅读理解的基本方法技巧及练习题及练习题(含答案)

【英语】九年级上册英语阅读理解的基本方法技巧及练习题及练习题(含答案)一、阅读理解1.阅读理解Many teenagers feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family members don't know them as well as their friends do. In large families, it is quite often for brothers or sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for some ideas.It is important for teenagers to have one good friend or a group of friends. Even when they are not with their friends, they usually spend a lot of time talking to each other on the phone. The communication is very important in children's growth, because friends can discuss some things that are difficult to say to their family members.However, parents often try to choose their children's friends for them. Some parents may even stop their children from meeting their good friends.Have you ever thought of the following questions?Who chooses your friends? Do you choose your friends or your friends choose you? Have you got a good friend your parents don't like? Your answers are welcome.(1)Many teenagers think that can understand them better.A. friendsB. brothersC. sistersD. parents(2) is very important to teenagers.A. To make children choose friendsB. Communicating with their friendsC. To stop making friendsD. Making phone calls(3)When teenagers have something difficult to say to their parents, they usually .A. stay alone at homeB. fight with their parentsC. discuss with their friendsD. go to their brothers or sisters for help(4)The underlined sentence "Your answers are welcome." means" ".A. You are welcome to discuss the questions with us.B. Your answers are always right.C. We've got no idea, so your answers are welcome.D. You can give us all the right answers.【答案】(1)A(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】文章大意:许多青少年认为他们生活中最重要的人是他们的朋友。

他们相信他们的家人不像他们的朋友那样了解他们。

在大家庭里,兄弟姐妹经常互相打架,然后他们只能去朋友那里寻求一些想法。

对青少年来说,有一个好朋友或一群朋友是很重要的。

即使他们没有和朋友在一起,他们也经常花很多时间打电话。

交流他们的感受。

然而,父母往往会为孩子选择朋友。

有些父母甚至可能阻止他们的孩子去见他们的好朋友。

你想过下列问题吗?谁选择你的朋友?你选择你的朋友还是你的朋友选择你?你有父母不喜欢的好朋友吗?欢迎回答。

(1)细节理解题,根据They believe that their family members don't know them as wellas their friends do.可知,年轻人认为朋友们能更好的理解他们,故答案是A。

(2)细节理解题,根据The communication is very important in children's growth,可知,对于年轻人来说,与朋友交流时很重要的,故答案是B。

(3)细节理解题,根据friends can discuss some things that are difficult to say to their family members.可知,年轻人跟自己的朋友谈一些难以对父母讨论的问题,故答案是C。

(4)句意猜测题,根据短文内容可知,本句话的意思是我们欢迎你的回答来讨论这些问题,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节理解题和句意猜测提。

细节理解题可以直接从文中寻找答案;句意猜测题则需要结合前后文来理解句子深层次的意思。

2.阅读理解For more than six million American children, coming home after school means coming to an empty house. Some deal with the situation by watching TV. Some may hide. But all of them have something in common. They spend part of each day alone. They are called "latchkey children". They're children who look after themselves while their parents are working. And their bad condition has become a subject of concern.Lynette Long was once the headmistress of an elementary school. She said, "We had a school rule against wearing jewellery. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened. I was constantly telling them to put them inside their shirts. There were so many keys. It never came to my mind what they meant," Slowly, she learned they were house keys.She and her husband began talking to the children who had them. They learned of the impact (影响) working couples and single parents were having on their children. Fear is the biggest problem faced by children at home alone. One in each three latchkey children the Longs talked to reported being scared. Many had nightmares and were worried about their own safety.The most common way latchkey children deal with their fears is by hiding. It might be in a shower stall, under a bed, or in a closet. The second is TV. They'll often play it at high volume. It's hard to get statistics(统计数据)on latchkey children, the Longs learned. Most parents are slow to admit they leave their children alone.(1)The main idea about latchkey children is that they _________________.A. are growing in numbersB. suffer problems from being left aloneC. watch too much TV during the dayD. are also found in middle class neighbourhoods (2)Which sentence in the second paragraph is the topic sentence?A. We had a school rule against wearing jewellery.B. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened.C. Slowly, she learned they were house keys.D. I was constantly telling them to put them inside their shirts.(3)he main feeling these children have when they are at home by themselves is _________________.A. tirednessB. freedomC. lonelinessD. fear(4)The Longs' study was mainly on _________________.A. lonely children who have single parentsB. children whose parents are working or who have one parent onlyC. children who have the problem of fearD. parents who are working far from their homes(5)We may draw a conclusion(结论) that _________________.A. it's difficult to find out how many latchkey children there areB. latchkey children try to hide their feelingsC. latchkey children often watch TV with their parentsD. latchkey children enjoy having such a large amount of time alone【答案】(1)B(2)C(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】本文介绍了美国一些“钥匙儿童”的生活情况这一社会问题。

相关主题