当前位置:文档之家› 高三英语_七选五阅读

高三英语_七选五阅读

题型解读一、明确考点同学们首先要知道,这类题主要有三大考点:1、考查主题句,也就是考查同学们对文章整体内容的概括能力。

2、考查上下文衔接,即考查文章的过渡部分。

3、考查中心句,需要同学们学会归纳段落大意。

二、解题步骤1、同学们可以通过读首尾段、首尾句或者是独立成段的句子以及文章中带转折词的句子,以便于快速掌握文章的主要内容。

2、边读边做,大家重点读各个问题附近的句子,划出关键词,然后从选项中找出相关的特征词,来确定答案。

3、采用代入排除法。

如果遇到拿不准的题,我们可以先跳过,接着往后读,先做容易的,直到读完整篇文章,然后重新阅读相关词句,重点做刚刚不确定的题,这个时候,我们就可以用代入排除法了。

4、核对答案,看文章从内容上是否语义连贯合理,语篇结构上是否通顺连贯具有一致性、合乎逻辑等。

三、解题方法核心——确定出题的位置:段首、段中、段末。

(1)出题位置设在段首1)查找同义词或其他相关的词,推断出主题句。

2)锁定关键词,然后在并列、转折、因果等选项中查找相关特征词。

通常正确答案的最后一句与空白后的第一句在意思上是紧密衔接的。

(2)出题位置在段落中1)标记关键词,阅读空白的前后句;2)关键词包括句中的核心名词或名词词组(如带有形容词的名词词组),专有名词、时间数字、代词、连词等;3)阅读各个选项,尤其是选项的首句,标记关键词;4)比较并匹配上述两类关键词,确定答案;5)将确定的答案代入原文,看读起来是否通顺。

(3)出题位置在段尾1)要注意在选项中查找表示结果的、结论、总结等的关键词,如:therefore, as a result, thus, hence, in short, in a word等,另外大家也要知道,选项中也可以发现前文的同义词语。

2)如果与前文是转折或对比关系。

大家就要注意在选项中寻找表示转折对比的关联词,同时注意选项中所讲内容是否与前文在同一主题上形成对立对比关系。

3)如果所选答案是引出下一段的内容在选项中找不出与前文之间的关联,此时可考虑与下一段开头是否有一定的衔接。

认真阅读下一段开头几句,看看是否与选项的最后一句紧密连接起来。

【综合练习】第一篇The Value of TearsTears can ruin make-up, bring conversation to a stop, and give you a runny nose. Tears leave you embarrassed and without energy. Still, crying is a fact of life, and your tears are very useful. Even when you're not crying, they make a film over the eye's surface. 36When tears fall, they reduce stress. But we tend to fight them for all sorts of reasons. “People worry about showing their emotions(情绪), afraid that once they lose control they'll never get it back.” 37 After we cry, the feelings that caused the tears often disappear.Sometimes people become much stressed and can't cry. Whatever emotion they are feeling—shock, anger, fear, or sadness—is being held back.But everyone has the need to cry. Psychologist Vera Diamond explains that her treatment often consists of giving people permission to cry. 38 Patients practice crying just to become used to expressing emotions. She suggests safe, private places to cry, like under the bedcovers or in the car. Crying is a way of reducing tension, but people don't like it when others cry because it makes them tense. 39 And they'll do just about anything to make you stop.In certain situations, such as at work, tears are not suitable. It's good not to cry during a tense business discussion. 40 You should also act out the whole situation again and be as noisy and angry as you like. It will help you feel better. “And,” she adds, “Once your tears have taken away the stress, you can begin to think calmly of ways to deal with the problem.”Tears are a sign of our ability to feel. If you find yourself near someone crying, deal with it. And never be afraid to cry yourself.A. They too may be holding back a need to cry.B. They cry for different reasons.C. But once you're safely behind closed doors, don't just cry.D. It contains a chemical against infection(炎症).E. She gives crying exercises.F. It forms in response to the stress on the surface of the eye.G. The fact is that no emotion lasts forever.答案:36-40 DGEAC第二篇Two hundred years after Charles Darwin’s birth, studies have found new details of his life at the University of Cambridge. Six leather-bound ledgers (皮本) discovered in the University show this. 36 He lived in the most expensive rooms provided for a rich student at his time. 37 He had someone to clean his room, make his bed and take care of the fire in his bright rooms. He hired a dishwasher, a clothes washer and a man who cleaned his shoes. A tailor (裁缝), hatter and barber made sure he was well presented. A chimney cleaner and a coalman kept his fire going. Christ’s College’s basic food was meat and beer. 38 Darwin’s bill topped 636 pounds during his three years of study at Cambridge. Later he described this time as the most joyful of his happy life. That large sum (金额) would have been fairly common for a student at Cambridge in the 19th century. 39 In those days Cambridge was full of rich students living a pretty good life and Darwin was just one of them. 40 And thus he had plenty of time for Socializing or private study. He would be out shooting, collecting beetles, doinghis scientific hobbies or visiting friends. He played cards and drank wine at night,just like students always have.A. Thanks to the richness, he was able to hire servants to help with the daily life.B. The findings were published on the Internet.C. So he paid five and a half pence extra each day to have vegetables.D. He enjoyed the kind of comfortable university life that most of today’s students ca n only dream about.E. He had several people to help him to deal with the daily housework.F. When you look at the ledgers, you can find there were many rich students in Cambr idge.G. The bills were paid by his wealthy father, Robert Darwin, a doctor.答案:DECGA第三篇根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。

相关主题