当前位置:文档之家› 小升初六年级小学英语阅读理解练习题(及答案)

小升初六年级小学英语阅读理解练习题(及答案)

一、英语阅读理解训练 1.阅读理解阅读短文,选择正确答案。 It is March 12th. It's Tree Planting Day. There are many people on the hills. They're planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. But animals and people can't do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on, Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth. But in some places people are cutting down too many trees. This brings floods(洪水) and sandstorm(沙暴). Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees. (1)Trees Planting Day is on A. twelfth of March B. the twelfth of March C. March 13t~ (2) can make food from the air, water and sunlight. A. People B. Plants C. Animals (3)Life needs to go on. A. sands B. floods C. food from plants (4)What can plants do? A. They can make the air clean and stop the wind. B. They can keep the water from flowing away. C. Both A and B (5) will try to protect the plants. A. Ants B. More and more people C. No people 【答案】 (1)B (2)B (3)C (4)C (5)B 【考点】阅读理解 【解析】【分析】文章大意:介绍植树节的事情。 (1)根据It is March 12th. It's Tree Planting Day.可知植树节是3月12日。故选B。 (2)根据They can make food from the air, water and sunlight.可知植物可以从空气、水和阳光中制造食物 。故选B。 (3)根据Without plants, life will not go on.可知没有植物,生命就不会继续,故选C。 (4)根据Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). 可知植物能净化空气和阻止水流失。故选C。 (5)根据Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.可知越来越多的人努力保护树木,故选B。 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

2.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误 Every kind of animals has their own way to live well in winter. In winter, the weather gets colder and colder. There is snow on the ground. Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. They need little or no food when they sleep. Some birds fly to the south for winter. They go to a warmer place to look for food. Some animals get much food in autumn and keep it at home. They may grow new and thick fur in autumn, too. Then they can feel warmer. In winter some animals live in the trees or under the ground. (1)Every kind of animals has their own way to live well in winter. (2)In winter, the weather gets warmer and warmer. (3)Some animals eat plenty of food in autumn and sleep all the winter. (4)Some birds fly to the north for winter. (5)In winter some animals live in the trees or under the ground. 【答案】 (1)1 (2)0 (3)1 (4)0 (5)1 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是讲述动物如何过冬的短文。 (1)句意:每种动物都用自己的方法在冬季获得好。根据短文句子(每种动物都用自己的方法在冬季获得好。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (2)句意:在冬季,天气变得越来越暖和。根据短文叙述 In winter, the weather gets colder and colder. (在冬季天气变得越来越冷。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。 (3)句意:一些动物在秋季吃大量的食物,整个冬季都在睡觉。根据短文叙述 Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. (一些动物整个冬季都在睡觉。这些动物在秋季吃大量的食物。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (4)句意:一些鸟飞到北方过冬。根据短文叙述(一些鸟飞到南方过冬。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。 (5)句意:在冬季一些动物住在树里或地下。根据短文叙述 In winter some animals live in the trees or under the ground. (在冬季一些动物住在树里或地下。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的细节叙述来判断正误。

3.阅读理解阅读短文,补全句子。 Tomorrow is Saturday. It will be sunny and cool in Beijing. Some people will go to the park. Some children like to go to the zoo. They like animals. Families will have fun. But next Monday, there will be a big storm in Guangzhou. It will be windy and rainy. All students will not go to school. They will stay at home. People will park their cars in safe places. (1)Beijing will be ________ and ________ tomorrow. (2)Some children will go to the ________ tomorrow in Beijing. (3)Next Monday, it will be ________and ________in Guangzhou. (4)All students will ________ ________ ________ in Guangzhou next Monday. (5)Next Monday people will park their cars in safe places in Guangzhou. Because there will be a ________ ________. 【答案】 (1)sunny;cool (2)zoo (3)windy;rainy (4)stay;at;home (5)big;storm 【考点】阅读理解 【解析】【分析】大意:短文讲述了明天是星期六北京天气晴朗凉爽;但下周一,广州将有一场大风暴。 (1)句意:北京明天将……,……。根据 It will be sunny and cool in Beijing. 可知北京天气晴朗凉爽。sunny晴朗的,cool凉爽的。故答案为sunny,cool. (2)句意:一些孩子明天将去北京……。根据Some children like to go to the zoo. 可知一些孩子去北京动物园。 zoo动物园。故答案为zoo. (3)句意:下周一,广州将……。根据 It will be windy and rainy. 可知下周一,广州将刮风下雨。 windy刮风,rainy多雨。故答案为windy,rainy. (4)句意:下周一所有学生都将在广州……。根据 All students will not go to school. They will stay at home. 可知下周一所有学生都将在广州呆在家里。stay at home呆在家里。故答案为stay at home. (5)句意:下周一,人们将把车停在广州的安全地点。因为会有一场大……。根据But next Monday, there will be a big storm in Guangzhou. 可知下周一,人们将把车停在广州的安全地点。因为会有一场大风暴。big storm风暴。故答案为big storm. 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息写出恰当的单词填空。

相关主题