高中英语阅读理解专题训练(第10 套)第一节:阅读理解(共15 小题;每小题 2 分,满分30 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A (words:291&182)Ruben lived in a small village. There was no school there and he had to study in a school in the town. It was nearly five kilometres away from his village. His father couldn't buy a bike for him and he had to go to school on foot. He got up early in the morning. Usually he had to run there in order not to miss the first class. He kept running every day and it was helpful to him. He 's strong and tall now and he ran faster than any other man in his village. He took part in several sports meetings and won some medals. The young man is proud of and always wants to have a race with others.One day his mother was ill and his father told him to buy some medicine for headache in the town. The young man got there soon. There were many people in the chemist's shop while he was waiting there. And when his turn came, he couldn ' t find his money. An old woman hinted (暗示)a young man had stolen it. He saw the thief had already left the shop. He ran towards him quickly. The thief found it and began to run. He was happy and tried to catch up with him.“ Let ' s have a race and see who will run faster, ” Ruben called out behind.Soon after that he caught up with the thief. But he didn't stop and went on running. At a crossing one of his friends asked, “ What are you running for, Ruben? ”“ Im'running after (追) a thief. ”“ Where ' s the thief, then? ”“ He wants to show that hell run fas'ter than me, but he ' s fallen behind! ”41. Ruben had to run to school because ___________ .A. he had no bikeB. he hoped to win some medalsC. his village was a little far from the schoolD. he was afraid to be late for class42. _____________ , so he won some medals.A. Ruben is good at runningB. Ruben went to school on timeC. Ruben often took part in the sports meetings.D. Rube n likes to have a race with others43. The phrase “ a chemist in ttiehripry'mea ns _________________ .A. 化工商店B.药店C.化工厂D.制药厂44. Rube n's money was stole n ____________ .A. on his way to the tow nB. before he went in the shopC. whe n he was wait ing in the shopD. after he had left the shop45. Rube n was happy because ____________ .A. he could easily catch the thiefB. he had a chanee (机会)to have a raceC. he knew who had stole n his moneyD. he would win ano ther medal that day【答案与解析】41 —45 DABCB41. D。
细节理解题。
在所给的几个原因当中,Ruben怕迟到才是最主要的。
42. A。
细节理解题。
Ruben赢得奖牌是因为他跑得快。
43. B。
猜测词义题。
Ruben要买的是零售药品。
自然在药店,因此,B项是正确选项。
44. C。
细节理解题。
45. B。
推理判断题。
B( words:220&237)1970 was “ World Con servatio n Year ” . The Un ited Nati ons wan ted every one to know that the world was in dan ger.They hoped that the gover nments would act quickly in order to con serve n ature. Here is one example of the problem. At one time there were 1300 differe nt pla nts, trees and flowers in Holla nd, but now on ly 860 remai n. The others have bee n destroyed by moder n man and his tech no logy. We are cha nging the earth, the air and the water, and everyth ing that grows and lives. We can 'tlive without these thin gs. If we con ti nue like this, we shall destroy ourselves.What will happe n in the future? Perhaps it is more importa nt to ask “ What must we do now? ”be livi ng in the world of tomorrow are the young of today. A lot of them know that con servati on is n ecessary. Many are hop ing tosave our world. They pla nt trees, build bridges across rivers in forests and so on. In a small tow n in the Un ited States a large group of girls cleaned the banks of eleven kilometres of their river. Young people may hear aboutcon servati on through a record called No, One ' s Going to Change our World. It was made by Scatles,( other sin gers. The money from it will help to con serve wild an imals.46. There are few pla nts, trees and flowers in Holla nd now because ______ .A. there has bee n a lot of con servati on in Holla ndB. Holla nd does not n eed so many pla nts, trees and flowersC. many pla nts, trees and flowers don't grow there any moreD. some pla nts, trees and flowers are dan gerous47. We shall destroy ourselves if we don't ______ .A. improve our tech no logy in pla nting treesB. hear about the record called “ No, One ' s Going to Change our World ”C. try our best to save the worldD. cha nge the earth48. “ No, One ' s Going to Change our World. _____ ”. wasA. an importa nt book published in 1970B. a record calli ng on people to con serve n atureC. an idea that n obody would acceptD. a rule worked out by the Un ited States49. What is the most importa nt thi ng for us to do to save our world?A. We should clea n the banks of our rivers.B. We should know what will happe n in the future.C. We should know what we should do and do it now.D. We should pla nt more trees and flowers.50. What's the main idea of the passage?A. 1970 was “ World Co nservation Year ”.B. The Un ited Nati ons wan ted everybody to know that the world is in dan ger.C. Con servati on is n ecessary.D. It is the young people who are help ing to save our world .【答案与解析】46 —50 CCBCC46. C。