最新阅读理解(人生百味)总复习经典例题、习题经典一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
BIt was July 17th of 2017. The little helpless girl, who had trouble walking, was going out into the wide world. In June 2016, I got the idea that I was going to America as an exchange student. With tears in my eyes, I said goodbye to my family.After I finally arrived at the airport in Burlington, Vermont. I was welcomed by my host family. They didn't know much about my disability. “I hobble a little, but I don't see it as a problem.” I think it's the will that decides what you can and cannot do, and the disability doesn't matter!Before I went to the US, I knew I was going to miss home. But I went! Why? I've been a fighter ever since I decided not to give up my breath when I was born! My mother wrote my host mom an e-mail and told her about my hard birth so they would understand. I remember clearly after she finished reading it, she came into the room, gave me a big hug and said, “You are a fighter.” My host family supported me so much during the year. In school, small notes were sent out to all my teachers, by e-mail, to tell them about my disability. Everything worked greatly.By the end of my year, exchange students were asked to talk about our years. I spoke in front of about 100 people! I was extremely proud of my “speech”. The following day some teachers stopped me and said, “Your speech was the best one.”My year in Vermont was the best thing I've done so far! I proved I AM A FIGHTER and that NOTHING IS IMPOSSIBLE!(1)How did the author go to the US?A. By busB. By carC. By boatD. By plane(2)What did the writer's mom tell the host mom in the email?A. The writer's familyB. The writer's daily lifeC. The writer's birthD. The writer's disability(3)How did the writer feel about her speech?A. ExcitedB. SadC. ProudD. Unsatisfied(4)What can we know from the passage?A. The writer enjoyed her exchange life.B. The writer was not happy with her host family.C. Only the writer made a speech in front of about 100 people.D. The writer joined the army and became a fighter.【答案】(1)D(2)C(3)C(4)A【解析】【分析】本文通过作者作为一名交换生的经历谈论对人生的感悟:只要努力,一切皆有可能。
⑴细节理解。
根据第二段After I finally arrived at the airport in Burlington, Vermont可知作者是乘飞机去的美国,故选D。
⑵细节理解。
根据My mother wrote my host mom an e-mail and told her about my hard birth so they would understand可知作者的母亲在邮件中告诉她的寄宿家庭的妈妈她出生的时候难产。
故选C。
⑶细节理解。
根据倒数第二段I was extremely proud of my “speech”.可知作者对她的演讲很自豪,故选C。
⑷推理判断。
根据最后一段 My year in Vermont was the best thing I've done so far!可知作者认为在佛蒙特的一年是最好的,所以选A。
【点评】这是一篇人生感悟的文章,通过自己作为一名交换生的经历感悟人生。
题目设计较为简单,可以通过题目在文章中定位找到正确答案。
2.根据短文内容,选择最佳答案。
That night, Sue quarreled with her mother, and she ran out of the house. Since she left in a hurry, she didn't take any money with her.When she passed a noodle shop, she suddenly felt very hungry. She wished for a bowl of noodles, but she had no money. The owner saw her standing outside and asked her if she would like a bowl of noodle. She nodded but then she said that she didn't have any money.“Okay, I'll treat you.” the owner said. A few minutes later, the owner brought her a steaming bowl of noodles. After eating some bites, Sue cried.“What is it?” the owner asked.“Nothing. I am just touched by your kindness! Even a str anger on the street gives me a bowl of noodles, but my mother chased me out of the house after a quarrel. She is so cruel!”“Girl, why did you think so? Think again. I only gave you a bowl of noodles and you were touched. Your mother had raised you since you were very born, why weren't you grateful and argued with your mom instead?”Sue was really surprised after hearing that.On the way home, Sue thought it over about what to say to her mother. She stopped in front ofthe door and saw her mother worried and tried after looking for her everywhere. When she saw Sue come back home, she was overjoyed and said eagerly(激动的), “Sue, come inside, honey. Are you hungry? I cooked rice and prepared the meal. Come in and eat while it is still hot.” Sue couldn't control herself any longer. She cried and hugged her mother.In our life, it's easy for us to appreciate the small actions of strangers, but for the relatives, especially our parents, we see their sacrifices(牺牲)as a matter of course. Parental love is the most precious gift we have been given since birth.(1)When Sue ran out of her house, ____________.A. She took some food with herB. She wanted to go out to have some noodlesC. She didn't take any moneyD. She thanked her mother very much(2)While Sue was eating noodles, ____________.A. she was moved by the shop ownerB. she felt hungry with the shop ownerC. she never thought of her mumD. she thought her mother was wise(3)What can we learn about the owner from the story?A. He loved money very much.B. He was a cruel man.C. He didn't agree with Sue.D. He thought Sue's mum was cruel.(4)The underlined word “overjoyed” probably means ________.A. 惊奇的B. 生气的C. 欣喜的D. 意外的(5)What does the passage mainly want to tell us?A. We should be grateful to parents.B. Don't be afraid when you are lost.C. We should help parents with housework.D. Strangers are more helpful.【答案】(1)C(2)A(3)C(4)D(5)A【解析】【分析】本文讲述Sue与母亲吵架后负气出走,在街上因为饥饿她想要一碗面条,但她没有钱。