一、高中英语阅读理解1.阅读理解One of my favorite hobbies is exchanging old-fashioned, paper-with-a-stamp-on-it postcards with random strangers around the world.The Postcrossing Project was created by Paulo Magalhaes in 2005. He liked getting mails—especially postcards. He thought others did, too—but how could he connect with them? That's when he came up with the idea of an online platform (): There, postcard lovers like me can sign up to send a postcard to someone who has registered online, and receive a postcard in return.Along with a randomly selected address, participants get a unique code to put on the postcard. When the postcard arrives, the recipient registers that code with the site, which then causes the sender's address to be given to another postcrosser in turn. In practice, this means that for nearly every postcard I send (a few get lost in the mail) I get one back. And since I never know who will send me a card or where in the world they live, every trip to the mailbox holds the potential for a wonderful surprise.Privacy-conscious Americans might worry about sharing their address with strangers overseas. But postcrossers are friendly, polite, respectful folks—in more than 450 cards exchanged, I've yet to have a bad experience.On days when the international news is depressing, postcrossing is my comfort. There's nothing like getting a card from a child in China just learning to write in English, or a grandmother in Belarus describing her most recent gardening success to remind me that we truly are members of one global family, far more similar than we are different.It seems like such a small thing to send out a postcard. But as travel and communication technology continue to shrink the world, it's important to remember that it isn't just for diplomats and politicians to represent our country anymore. All of us have the power—and perhaps the responsibility—to be ambassadors, to show the best of your country to the world.And it's good to know that what you need to accomplish this is not necessarily complicated or expensive. It can be as simple as a postcard.(1)Why did Paulo set up ?A. To discuss personal hobbies with strangers.B. To exchange postcards with others in the worldC. To collect different postcards from other countries.D. To provide a platform for communication online.(2)According to the passage, postcrossers __________.A. don't know who will send them postcardsB. are sure to get a postcard back immediatelyC. often choose a receiver's address carefullyD. register every postcard they receive online (3)What did the writer learn from postcrossing?A. The international news is usually depressing.B. Americans are more conscious about privacy.C. Postcrossers sometimes describe their bad experience.D. The whole world is actually a big family.(4)What does the underlined word "this" refer to?A. Choosing a diplomat to represent a country.B. Having the responsibility to be an ambassador.C. Showing the best of your country.D. Shrinking the world with communication technology.【答案】(1)B(2)A(3)D(4)C【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了网站,一个可以让世界各地的陌生人交换老式的、带有邮票的明信片的网站,由Paulo Magalhaes 在2005年创立。
文章说明了在这个网站和他人交换明信片的方式,以及作者认为这是一种能够向世界展示自己国家最好的一面的方式,而且它并不复杂也不昂贵。
(1)考查细节理解。
根据第二段中的“That's when he came up with the idea of an online platform (): There, postcard lovers like me can sign up to send a postcard to someone who has registered online, and receive a postcard in re turn.”就在那时,他想到了一个在线平台():在那里,像我这样的明信片爱好者可以注册,向网上注册的用户发送明信片,并收到明信片作为回报。
可知保罗建立了是为了和世界上的其他人交换明信片。
故选B。
(2)考查细节理解。
根据第三段中的“And since I never know who will send me a card or where in the world they live, every trip to the mailbox holds the potential for a wonderful surprise.”因为我不知道谁会给我寄贺卡,也不知道他们住在世界的什么地方,所以每次去邮箱都有可能带来惊喜。
可知postcrosser并不知道谁会给他们寄明信片。
故选A。
(3)考查细节理解。
根据倒数第三段中的“There's nothing like getting a card from a child in China just learning to write in English, or a grandmother in Belarus describing her most recent gardening success to remind me that we truly are members of one global family, far more similar than we are different.”在中国,没有什么比收到孩子们寄来的贺卡更能提醒我,我们是同一个全球大家庭的一员,相似之处远远多于不同之处。
)可知作者从postcrossing中认识整个世界实际上是一个大家庭。
故选D。
(4)考查代词指代。
根据倒数第二段中的“All of us have the power—and perhaps the responsibility—to be ambassadors, to show the best of your country to the world.”我们所有人都有能力——或许也有责任——成为大使,向世界展示你们国家最好的一面。
可知要向世界展示自己国家最好的一面,你需要做的并不复杂也不昂贵。
故this指代“展示你国家最好的一面。