【英语】高考英语阅读理解试题经典一、高中英语阅读理解1.阅读理解There are lots of ways to educate yourself on the Internet. You can find photos, documents, and films on almost any topic you can imagine. And at , you can access lectures by artists, scholars, designers, technicians and others.TED began in 1984 as a conference that brought together individuals from the fields of technology, entertainment and design. It was intended to be a one-time event focusing on technology and design. The event ended up losing money, and it was six years before the founders tried it again. This time it worked, and since 1990, the TED conference has been an annual event. There are now two held every year, with topics as diverse as music, medicine, and money. Other specialized spin-off conferences address narrower issues.The TED website came from a desire to share the conferences with the world, to "offer free knowledge from the world's most inspired thinkers," as the website puts it. The current version of the site was launched in April 2007, and contains videos of talks given at the TED conferences around the world. The talks are transcribed into hundreds of languages.The TED website is owned by the Sapling Foundation, a non profit devoted to fostering the spread of great ideas. The Sapling foundation acquired TED in 2001. Since then, it has been focusing on using TED to broadcast ideas that might change the world.TED, of course, isn't immune to criticism. It's been called elitist(精英) for its high ticket prices (more than 6,000 dollars total). It's been accused by a few people of censorship for not publishing their talks. One controversial speaker was upset about being criticized by the conference's host afterward.The complaints, however, seem to be relatively few for such a large, long-running organization. And accusations of elitism ring hollow when so much is given away for free on TED's website. Whatever its failings, TED is a source of inspirational information for those who seek it out.(1)What is the main topic of the article?A.The case against TEDB.What's on TED today.C.Pros and cons of .D.What is TED(2)Which of the following statements is NOT true?A.The TED conference came after the success of .B.Two TED conferences are now held every year.C.TED talks are available in many languages.D.The Sapling Foundation owns .(3)From the last two paragraphs, we can infer that ________.A.it is accepted to all involved that some TED talks might not be publishedB.the host of the conference is one who plays a supportive role to the speakersC.TED is criticized for giving special treatment to the wealthy or powerfulD.the negative comments on TED greatly affects its reputation(4)This author probably believes that________.A.TED is elitistB.TED is beneficialC.TED isn't importantD.TED is the best website【答案】(1)D(2)A(3)C(4)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了TED以及它的历史发展。
(1)考查主旨大意。
根据第一段中的“And at , you can access lectures by art ists, scholars, designers, technicians and others.”在,你可以访问艺术家、学者、设计师、技术人员和其他人的演讲。
以及以下几个段落的内容,可知这篇文章的主题是“TED 是什么”,故选D。
(2)考查细节理解。
根据第三段中的“The TED website came from a desire to share the conferences with the world, to ‘offer free knowledge from the world's most inspired thinkers,’ as the website puts it.”TED网站源于一种与世界分享会议的愿望,用网站的话说,就是“向世界上最有灵感的思想家们提供免费的知识”。
可知,“TED大会是在网站成功之后召开的”这种表述错误,故选A。
(3)考查推理判断。
根据倒数第二段中的“TED, of course, isn't immune to criticism. It's been called elitist(精英) for its h igh ticket prices.”当然,TED也免不了受到批评。
它因其高昂的票价被称为精英主义;以及最后一段中的“And accusations of elitism ring hollow when so much is given away for free on TED's website.”而当这么多东西在泰德的网站上免费赠送时,精英主义的指责就显得空洞了。
可推断出,TED因给予富人或有权势的人特殊待遇而受到批评,故选C。
(4)考查推理判断。
根据最后一段中的“Whatever its fai lings, TED is a source of inspirational information for those who seek it out.”不管它的缺点是什么,TED都是那些寻找它的人鼓舞人心的信息来源。
可推断出,这位作者可能认为TED是有益的,故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇文化类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解A fourth-grade teacher allowed one of her students to shave her head in the schoolyard, after bullies(仗势欺人者)teased him about his own short buzz cut(短寸头发型). Tori Nelson got the idea after noticing that Matthew Finney, a shy boy from her homeroom at Winlock Miller Elementary School in Washington state, was standing outside his classroom crying and wearing a winter hat.Ms. Nelson could see the back of his neck had been shaved, and since Matthew usually had very thick brown curly hair, she realized that he'd had a haircut over the weekend. She asked him what was wrong, and he said he'd gotten a buzz cut for the summer. But this morning, a fifth grader on the bus made fun of him, and he didn't want to come to class and get teased by other kids. Ms Nelson tried to convince Matthew to come inside, but since school rules prohibit kids from wearing hats indoors he refused – explaining that he was afraid of showing his haircut to the other children in case they also made fun of him.Finally I said: "If you take off your hat and come to class, I'll let you give me a buzz cut, too," 'Ms Nelson told Yahoo Parenting. I figured it's just hair, and mine is already short anyway. I might as well get it shorter in time for the warm weather.'Matthew excitedly took her up on the offer, and Ms Nelson and another teacher gathered all the fourth graders together during break time. A school employee brought in scissors, which Matthew used to the cheers of his classmates, excitedly watching as his teacher's hair fell away onto the ground in the schoolyard.'It was a lot of fun for the kids, and it helped Matthew feel better about himself,' said Ms Nelson.' You have to do what it takes to reach children. Teaching isn't just about reading and writing, it's about self-esteem and accepting differences.'(1)What mainly led to Matthew's standing outside the classroom?A. His fear of being laughed at.B. His willingness to learn.C. His violating school rules.D. His not finishing his homework.(2)Why did Ms. Nelson have her head shaved?A. To show sympathy for Matthew.B. To comfort and encourage Matthew.C. To prepare for the warm weather.D. To show her unique personality.(3)What is Ms Nelson like?A. responsible and caringB. knowledgeable and creativeC. Humorous and easygoingD. Strong and determined(4)What is the best title for the passage?A. The real meaning of teachingB. Stand up to school bullyingC. Teach kids to respect differencesD. A haircut full of love【答案】(1)A(2)B(3)A(4)D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,Matthew由于害怕同学们嘲笑自己的头发不敢进教室,老师Tori Nelson安慰他,并和他一起剪了头发。