高考英语阅读理解试题(含答案)一、高中英语阅读理解1.阅读理解On average, Americans spend about 10 hours a day in front of a computer or other electronic devices and less than 30 minutes a day outdoors. That is a claim made by David Strayer, a professor of psychology at the University of Utah. In his 2017 TED Talk, Strayer explained that all this time spent with technology is making our brains tired.Using an electronic device to answer emails, listen to the news and look at Facebook puts a lot of pressure on the front of the brain, which, Strayer explains , is important for critical (有判断力的)thinking , problem-solving and decision-making.So, it is important to give the brain a rest. And being in naure, Strayer claims, helps get a tired brain away from too much technology. More than 15,000 campers from around the world attended an international camping festival in September. That is when friends and family take time off and escape to nature for several days. They take walks, climb, explore, swim, sleep, eat and play. Camping may be just what a tired brain needs.Take Carl for example .He lives in West Virginia and enjoys camping. He says that staying outdoors makes him feel at ease. It also prepares him for the work he must do. Kate Somers is another example who also lives in West Virginia. She says she enjoys camping with her husband and two children. She calls it a “regenerative” experience.At the University of Utah, David Strayer has studied both short-term and long-term exposure to nature. He found that spending short amounts of time in nature without technology does calm the brain and helps it to remember better. However, he found, it is the long-term contact with nature that does the most good. He and his research team found that spending three days in nature without any technology is enough time for the brain to fully relax and reset itself.(1)What is David Strayer's opinion?A. Americans dislike outdoor activities.B. Electronic equipment should be quitted.C. New technologies are a double-edged sword.D. Electronic equipment brings great convenience.(2)Why does Strayer insist we go outdoors?A. To try another lifestyle.B. To refresh our brain.C. To make better decisions.D. To play with our family and friends.(3)What does the underlined word “regenerative” mean?A. RebornB. MemorableC. RemarkableD. Tiring(4)Which is the proper title for the passage?A. Electronic Equipment Harms the Brain.B. Good Rest Develops Good Memory.C. Tips on Using New Technologies.D. Being in Nature Is Good for the Brain.【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D【解析】【分析】本文属于科普文,主要阐述电子产品的过多使用让大脑得不到休息,因而鼓励人们多进行户外活动,让大脑休息。
(1)推理判断题。
根据第二段Using an electronic device to answer emails, listen to the news and look at Facebook puts a lot of pressure on the front of the brain可知,电子产品和网络信息给我们带了方便,也给我们大脑产生了巨大的压力,故可知,科技是一把双刃剑,故选C。
(2)细节理解题。
根据第三段So, it is important to give the brain a rest. And being in nature , Strayer claims , helps get a tired brain away from too much technology.可知,亲近大自然,可以让我们疲惫的大脑远离科技产品,让大脑获得休息,故选B。
(3)词义猜测题。
根据前文Take Carl for example .He lives in West Virginia and enjoys camping. He says that staying outdoors makes him feel at ease. It also prepares him for the work he must do.可知,喜欢露营,呆在户外让他感到轻松,能够为必须做的工作做好准备,故可知这个过程是一个再生的过程,让大脑休息的过程,故选A。
(4)主旨大意题。
本文主要阐述电子产品的过多使用让大脑得不到休息,因而鼓励人们多进行户外活动,让大脑休息,故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,词义猜测和主旨大意四个题型的考查,是一篇说明类阅读,要求考生先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,同时根据上下文进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解Most adults find it hard to recall events from their first few years of life and now scientists have found exactly when these childhood memories fade(消失).A new study has found that most three-year-olds can recall a lot of what happened to them over a year earlier, and these memories persist while they are five and six, but by the time they are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.Most children by the age of eight or nine can only recall 35% of their experiences from under the age of three, according to the new findings.The scientists behind the research say this is because at around this age the way we form memories begins to change. They say that before the age of seven children do not have a sense of time and place in their memories. In older children, however, the early events they can recall tend to be more adult-like in the way they are formed. Children also have a far faster rate of forgetting than adults. The findings also help to explain why children can often have clear memories of events but then forget them just a couple of years later.The youngsters first visited the laboratory at the age of three and discussed six unique events from their past, such as family outings, trips to the zoo, and the first day of school. The children then returned for a second session between the ages of five and nine to discuss the same events. The researchers found that between the ages of five and seven, the amount of memories thechildren could recall remained between 63 -72 percent. However, the amount of information eight-to nine-year-old children could recall dropped to 35 and 36 percent.(1)What does the new study tell us?A.Childhood memories decline with years.B.Three-year-old kids are the cleverest.C.Childhood memories can fade easily.D.Some adults cannot recall past events.(2)What does the underlined word "persist" in Paragraph 2 mean?A.Change.B.Remain.C.Appear.D.Return.(3)What can we learn from Paragraph 4?A.Adults cannot have clear memories of past events.B.Children can think like adults when they get older.C.Children under 7 years old have different ways of forming memories.D.Children often forget things because they have no idea of time or place.(4)In the second session, nine-year-old children _________.A.refused to discuss the same eventsB.remembered all their family outingsC.could recall 72 percent of their past eventsD.only remembered a small part of their past events【答案】(1)A(2)B(3)D(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了记忆消失的一些知识。