当前位置:文档之家› 【精品】五年级下册英语阅读理解题含答案解析

【精品】五年级下册英语阅读理解题含答案解析

【精品】五年级下册英语阅读理解题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否相符.Lin Tao is a boy. He is eleven years old. He gets up early every morning. He gets up at 6: 00, and then he washes his face. He does morning exercises at 6:50.At 7:00, he goes to school. He usually goes hiking on the weekend. Sometimes he visits his grandparents. He likes summer best, because he can eat ice cream in summer. He likes winter, too. Because he can go skiing, and his birthday is in winter.(1)Lin Tao is twelve years old.(2)Lin Tao gets up at 6:00 every morning.(3)Lin Tao usually goes shopping on the weekend.(4)Lin Tao likes summer best.(5)Lin Tao doesn't like winter.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了林涛的日常生活和爱好。

(1)句意:林涛12岁。

根据 He is eleven years old. 可知林涛11岁,故答案为错误。

(2)句意:林涛每天早上6点起床。

根据 He gets up at 6: 00, and then he washes his face. 可知林涛每天早上6点起床,故答案为正确。

(3)句意:林涛通常周末去购物。

根据 He usually goes hiking on the weekend. 可知林涛通常在周末去徒步旅行,故答案为错误。

(4)句意:林涛最喜欢夏天。

根据He likes summer best, because he can eat ice cream in summer. 可知林涛最喜欢夏天,故答案为正确。

(5)句意:林涛不喜欢冬天。

根据He likes winter, too. 可知林涛喜欢冬天,故答案为错误。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

2.阅读理解阅读短文,判断正误I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. Last week, I had a birthday party. Many friends went to my house. They gave me lots of presents. Tom gave a new bag to me. Mary gave me a pet dog. I liked them very much.(1)Jane's birthday is on the seventh of March.(2)Jane had a birthday party last week.(3)Many friends went to Jane's house.(4)Tom gave a new bag to Jane.(5)Mary gave a pet dog to Jane.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了简的生日是五月七日,在聚会中,许多朋友给了她很多礼物。

(1)句意:简的生日是在3月7日。

根据 I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. 可知简的生日是五月七日,故答案为错误。

(2)句意:简上星期有一个生日聚会。

根据 Last week, I had a birthday party. 可知上周简举行了一个生日聚会,故答案为正确。

(3)句意:许多朋友去了简家。

根据 Many friends went to my house. 可知许多朋友去了简家,故答案为正确。

(4)句意:汤姆给了简一个新包。

根据 Tom gave a new bag to me. 可知汤姆给了简一个新包,故答案为正确。

(5)句意:玛丽把一只宠物狗给了简。

根据 Mary gave me a pet dog. 可知玛丽把一只宠物狗给了简,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

3.阅读理解阅读理解Today is Sunday. It's sunny and warm. It's 9:00 in the morning. Everyone in my family is busy now. Look! My father is working on the computer. My mother is washing the clothes. My sister is drawing a picture. I'm doing my homework. This is a busy morning.(1)What day is today?A. Monday.B. Saturday.C. Sunday.(2)What is my mother doing?A. She is watching TV.B. She is washing the clothes.C. She is working on the computer.(3)Is my sister playing with her toys?A. Yes, she is.B. No, she isn't.C. Yes. I am.(4)How's the weather?A. Sunny and warm.B. Rainy.C. Windy and cold.(5)Are they busy?A. No, they aren't.B. Yes, they do.C. Yes, they are.【答案】(1)C(2)B(3)B(4)A(5)C【解析】【分析】大意:介绍一家人周日上午忙碌的活动。

(1)根据Today is Sunday.可知今天是周日。

故选C。

(2)根据My mother is washing the clothes.可知我的妈妈正在洗衣服。

故选B。

(3)根据My sister is drawing a picture可知我的姐妹正在画画。

因此此句询问姐妹正在玩她的玩具吗?要做出否定回答。

故选B。

(4)根据It's sunny and warm.可知天气是明媚并且暖和的。

因此此句询问天气怎样?故选A。

(5)根据This is a busy morning.这是一个忙碌的早餐可知,此处Are they busy要做出肯定回答Yes,they are。

故选C。

【点评】考查阅读理解。

首先通读全文,理解大意。

其次阅读问题,根据题干相关信息找出相关句进行正确的选择。

4.阅读理解根据短文内容,判断下列句子的正误。

The summer holiday is coming. Everyone is getting ready for middle school life. We have different plans for the summer Holiday. Li Ming will go to summer camp in Britain with Danny. They'll visit some famous places. Peter is going to travel around China. Then he'll go back to Canada with his parents. His grandparents miss them very much. Wang Hong is going to Harbin with her friends. They will ski there. Guo Yang will travel around the country with his family. And he will take swimming classes. He wants to be a swimming star in middle school.(1)Danny will go to a summer camp in Britain.(2)Guo Yang will visit some famous places in Britain.(3)Peter will go back to Canada with his grandparents.(4)Wang Hong is going to ski in Harbin.(5)Guo Yang wants to be a swimming star in middle school.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了李明,丹尼,彼得,王红和郭洋的暑假计划,各不相同。

(1)句意:丹尼将去英国参加夏令营。

根据 Li Ming will go to summer camp in Britain with Danny. 可知丹尼将去英国参加夏令营。

故答案为正确。

(2)句意:郭洋将参观英国的一些著名景点。

根据 Guo Yang will travel around the country with his family. 可知郭洋将和家人周游全国。

故答案为错误。

(3)句意:彼得将和祖父母一起回加拿大。

根据 Peter is going to travel around China. Then he'll go back to Canada with his parents. 可知彼得打算去中国旅游,然后他会和父母一起回加拿大。

故答案为错误。

(4)句意:王红要去哈尔滨滑雪。

根据 Wang Hong is going to Harbin with her friends. They will ski there. 可知王红要去哈尔滨滑雪。

相关主题