当前位置:文档之家› 【英语】 阅读理解记叙文英语期末复习(word)1

【英语】 阅读理解记叙文英语期末复习(word)1

【英语】阅读理解记叙文英语期末复习(word)1一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解(1)What kind of the letter may the passage be?A. An admission letter.B. An apology letter.C. A business letter.D. A thank you letter.(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?A. HK$ 55,935.B. HK$ 55,810.C. HK$ 55, 685.D. HK$ 55,560.(3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?A. Annoyed.B. Excited.C. Upset.D. Anxious.【答案】(1)A(2)D(3)B【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

(1)细节理解题。

根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。

(2)细节理解题。

根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。

这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。

本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

2.阅读理解Chinese Farmers' Harvest (收获,收割) Festival is the first festival in China for farmers. The festival starting from 2018, falls on the Autumnal Equinox (秋分)each year. The Autumnal Equinox is one of the 24 solar terms(节气)of the Chinese lunar calendar and usually falls between September 22nd and 24th, during the country's harvest season.As we all know, China has the largest population all over the world. It was difficult to feed the largest population in the past. After reform and opening (改革开放), with the development of modern agriculture (农业), people's life is getting better and better, and their living conditions have improved a lot. Chinese Farmers' Harvest Festival shows that our government is paying more attention to agriculture and farmers' life. It will greatly encourage farmers to farm and develop further modem agriculture. China has a long history of agriculture. Chinese Farmers' Harvest Festival, the cultural symbol, helps to show China's long farming culture to the world. It also connects the excellent traditional Chinese culture to modem civilization (文明)and improves the cultural self-confidence and national pride.Since the festival is especially created for farmers, they are encouraged to think of their own ways to celebrate harvest. Some activities are held across the country, but most of the celebrations will take place at a local level that comes from local customs. Also, local government usually hosts all kinds of activities for the festival, such as folk culture performances, food tasting and so on.Some people think the festival is the happiest time of a year, even better than the Spring Festival, because food gives people a sense of safety and hope. For other people, the harvest festival is a time to look back at the past and look forward to the future.(1)We probably celebrate the Chinese Farmers' Harvest Festival on ______________. A. September 20th B. September 23rd C. September 25th D. October 1st (2)The main purposes that Chinese Farmers' Harvest Festival was created don't include _______.A. showing the long history of farming culture of ChinaB. improving Chinese cultural self-confidence and national prideC. encouraging Chinese farmers to give up local customsD. connecting the traditional Chinese culture to modem civilization(3)We can learn from the third paragraph that ______________________.A. the celebrations will be differently based on local customsB. western countries also celebrate the Fanners' Harvest FestivalC. the Farmers' Harvest Festival is one of the Chinese traditional festivalsD. The Farmers' Harvest Festival is created for both farmers and workers(4)Which of the following is TRUE according to the passage?A. The Farmers' Harvest Festival falls on different days in different areas in China.B. The Farmers' Harvest Festival is the best time to harvest crops(庄稼)in the world.C. The Farmers' Harvest Festival has been celebrated twice in our country so far.D. China's modem agriculture has greatly developed because of reform and opening.【答案】(1)B(2)C(3)A(4)D【解析】【分析】文章大意:短文介绍了中国的首届中国农民丰收节。

节日定语中国的二十四解气的秋分,这个节日是为农民创建的,鼓励他们用自己的方式庆祝收获。

有农民认为这个节日是他们一年中最快乐的时候。

(1)细节理解题,根据he Autumnal Equinox is one of the 24 solar terms(节气) of the Chinese lunar calendar and usually falls between September 22nd and 24th,可知,秋分在月22日-24日的某一天,所以庆祝丰收节应该在这个事件范围内。

故答案是B。

(2)细节理解题,根据Some activities are held across the country, but most of the celebrations will take place at a local level that comes from local customs. Also, local government usually hosts all kinds of activities for the festival, such as folk culture performances, food tasting and so on.可知C的陈述绝对错误,故答案是C。

相关主题