当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解难题及答案

中考英语阅读理解难题及答案

中考英语阅读理解难题及答案一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.根据短文内容选择正确答案。

DIf you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don’t know what’s coming.Sure, it’s hard to see unce rtainty in such positive(积极的)light when you’re out of work, or when you feel like you’re failing. But uncertainty is really another word for chance.When Allison graduated from Harvard, she had chan ces all over the place but had no idea what she wanted to do. She took a job in consulting(咨询), but she knew she wouldn’t stay there. She took the GRE and scored so high that she was able to increase her income(收入)by teaching students. Still, she didn’t think she wanted to go to graduate school. Allison kne w she wasn’t doing what she wanted, but she didn’t know what she wanted.She worried. All her friends were going to graduate school or starting their own businesses. She was lost and felt that she would never find anything out. After six years, Allison, by having a general(全面的)plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consulting experience to get a great job. Allison realized that she spent her years finding her way: time well spent, and time we must all take if we’re being honest wi th ourselves.The only way to lead an interesting life is to face uncertainty and make a choice. Otherwise your life is not your own—it is a path someone else has chosen. Moments of uncertainty are when you create your life, when you become who you are. Uncertainty usually begins with a job hunt, but it doesn’t end there. Every new role we take on means another round of uncertainty. Instead of fearing it, you should find some ways to deal with uncertainty.(1)From the first two paragraphs, we can learn that .A. being out of work is a sad thingB. uncertainty is what makes life interestingC. life in a film is more exciting than real life.D. chance never appears when we need it(2)What troubles Allison after graduation?A. She couldn’t find a well-paid job.B. She had no money to start a business.C. She was not sure what to do.D. She didn’t score high enough for graduate school.(3)How did Allison feel about her six years’ working experience?A. Uncertain.B. Amazed .C. Sorry.D. Satisfied.(4)What may be discussed in the following paragraph?A. How to deal with uncertainty.B. What role uncertainty plays in life.C. Why people fear uncertainty.D. Whom to go to when facing uncertainty.【答案】(1)B(2)C(3)D(4)A【解析】【分析】这是一篇关于人生的议论性短文。

短文以艾莉森为例描写了人生的不确定性,也正是正在不确定性才让我们的生活变得更加有趣。

但是短文最后并没有提出解决办法。

(1)细节理解。

根据The excitement of livi ng is that you don’t know what’s coming.可知生活的刺激性正是因为他的不可预知性,故选B。

(2)细节理解。

根据but had no idea what she wanted to do.及下文描述可知选C。

(3)细节理解。

根据Allison realized that she spent her years finding her way:及本段描述可知选D。

(4)推理判断。

根据you should find some ways to deal with uncertainty.及上文描述可知本段对不确定性进行了描述,但是并没有提出解决办法,故选A,如何处理不确定性。

点评:阅读中,要注意作者的观点,注意根据关键语句了解作者要表达的观点。

然后带着问题,再读全文,完成阅读。

2.根据短文内容选择正确答案。

B“Do you believe in life after death?” Jack's boss asked Jack.“Yes, Sir.”“Well, then, that makes everything just fine,” the boss went on. “About an hour after you left yesterday to go to your grandfather's funeral(葬礼), he dropped in to see you.”(1)What do you think Jack did the day before?A. He attended his grandfather's funeral.B. He did nothing special and he worked as usual.C. He meant to attend a funeral but didn't.D. He told a lie to get the day off.(2)What do you guess Jack's grandfather was doing the day before?A. He had been dead for some days but suddenly came to life again.B. He was thought to be dead but in fact well and alive.C. He was doing his usual business.D. He learned that Jack had cheated his boss and came to see him.(3)When the boss said, "That makes everything just fine", he _______.A. meant he was glad that Jack’s grandfather was still aliveB. was, in fact, telling Jack that he had been found outC. was, in fact, telling Jack that everything was OKD. meant he was glad that Jack believed in life after death【答案】(1)D(2)C(3)B【解析】【分析】这是一个笑话,Jack借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父来看他。

老板借用人死后后灵魂来揭穿Jack的谎言。

(1)推理判断。

根据老板的话About an hour after you left yesterday to go to your grandfather’s funeral(葬礼), he dropped in to see you.可知他撒了谎,故选D。

(2)推理判断。

从对话中可知Jack 的祖父是顺便来看他,drop in顺便走访。

故选C。

(3)推理判断。

老板这样说的意思是他在告诉Jack这样就能解释“你的祖父来看你”了,也就是告诉Jack他知道Jack说谎了。

故选B。

【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。

答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题3.阅读理解One day, when I arrived at school, an ice cream truck was parked in the schoolyard. Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream truck would come to bring ice cream to us older kids. When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the man call out, "Free ice cream!" To make sure of his words, I asked, "I'm sorry. What did you say?"" Free ice cream. Choose whichever you like," he said, smiling.After I was certain that the man was just giving away the ice cream, I talked with him for a long time. He told me that his dream was to travel around, giving away ice cream, and that's what he was now doing. With his mother's support, he kept doing what he loved even during hard times. Now, some large companies were helping him with his plan.The man said he wanted to encourage people to do exactly what their hearts told them to do during their lives. I kept asking him, "So your dream was just to drive around and give away ice cream? It seems like a very unusual goal." "Yes, just meeting people and making them smile," he replied. At that point he handed me my ice cream. I thanked him, but what I got from him was much more than just ice cream. It can't easily be expressed in words. I believe what he was doing is exactly what great people do all the time: small acts of big love.(1)From the story we know that the writer was most probably at that time.A. a middle school studentB. a primary school studentC. a middle school teacherD. a primary school teacher(2)Why did the writer ask the ice cream man to say what he had said again?A. Because he was not sure whether what he had heard was true.B. Because the ice cream truck had never been here.C. Because the ice cream man said in a low voice.D. Because his hearing was very poor.(3)With his mother's help and some large companies' support, .A. the man became richB. the man could produce ice creamC. the man could driveD. the man realized his dream(4)What's the best title for this story?A. A great manB. Small acts of big loveC. A kind of charityD. My dream【答案】(1)A(2)A(3)D(4)B【解析】【分析】文章大意:通过作者在上中学免费领取冰淇淋的事,给我们讲述了一个大道理:小行动大爱。

相关主题