当前位置:文档之家› 最新英语阅读理解题20套(带答案)

最新英语阅读理解题20套(带答案)

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Shenzhen, Jan 1st, 2018—Shenzhen has become the world's first city to make about 16, 359, run on electricity (电;电能). 12,518 taxis in the city are electric ones. "We will replace (替换) the rest of the taxis with electric ones by 2020." said Mr. Chen from the government."I have been a driver for twenty years," said Mr. Zhang, a driver who started to drive electric buses a month ago. "We had a lot of training and passed strict exams before we were allowed to drive the electric buses."The city has built 8, 000 charging poles (充电桩) and 501 bus charging stations. "A bus can be fully charged in two hours and the charging poles can serve 300 buses a day at our station. Since the replacement, the bus station has become quiet." said Mr. Guan, the manager of Qinghu Bus Station.The use of electric buses and electric taxis plays an important role in making air fresher. In a year, the electric buses use 72. 9 % less energy than the traditional ones. The electric taxis will save the energy of 119, 000 tons of standard coal.Shenzhen was one of the first 13 cities to take part in the National New-Energy Vehicle Program. In 2017, the city spent 3. 3 billion yuan on electric buses and the charging equipment (设备). The city also encourages people to bus new-energy cars or electric cars by spending less money.(1)How many electric taxis were there in Shenzhen in January, 2018?A. 8, 000B. 12, 518C. 16, 359D. 11, 900(2)To drive an electric bus, a driver should ________.A. have at least 20 years' driving experienceB. charge the electric bus every dayC. take part in the National New-Energy Vehicle ProgramD. have a lot of training and pass strict exams(3)What is the influence of the replacement according to Mr. Guan?A. 200 buses can be charged a day.B. It causes air to be worse.C. The bus station has become quiet.D. People will pay more if they buy e-cars.(4)The city encourages people to ________.A. buy new-energy cars or electric cars by spending less moneyB. spending more money in buying new carsC. use traditional cars as long as possibleD. avoid driving electric buses(5)The passage is most probably taken from ________.A. a textbookB. a diaryC. a story bookD. a news report【答案】(1)B(2)D(3)C(4)A(5)D【解析】【分析】大意:本文讲述是深圳是中国13座城市之一从事新能源工程,有望在2020年全部使用电动出租车和公交车,使空气变得更加清新。

(1)细节题。

根据 12,518 taxis in the city are electric ones.可知,深圳2018年一月的电动出租车的数量达到12,218辆,故选B。

(2)细节题。

根据 "We had a lot of training and passed strict exams before we were allowed to drive the electric buses.可知,电动出租车司机要进行许多培训和考试,合格者才能开电动出租车,故选D。

(3)细节题。

根据 the bus station has become quiet.可知车站会变得安静,故选C。

(4)细节题。

根据 The city also encourages people to bus new-energy cars or electric cars by spending less money。

可知深圳市鼓励人们用更少的钱买新能源汽车或电动车,故A。

(5)推断题。

本文讲述深圳从事新能源工程,有望在2020年全面使用电动出租车和公交车,鼓励人们购买新能源汽车和电动车,可以推出这篇文章有可能来自新闻报道,故选D。

【点评】考查阅读理解。

细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。

细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.阅读理解How many of us have reached into our drawer(抽屉)and pulled out socks that didn't match? Will you throw them away like most girls or try to reuse them? The story of Carly and Charley may help you.Carly and Charley are the girls who often lose their socks. At first, they just matched different colors or styles like some other girls. But most of the time, these socks couldn't match their clothes. So they came up with an idea and started Odd Sox: they collected these socks and gave them away to homeless people. But the problem wasn't solved. They still had missing socks until they realized that they could make a business out of it. So they set up Single Sox: he girls sell socks in packs(包)of three so you can mix and match as you wish. Each pack is super colorful and super inspiring(激励人心的)—Carly and Charley have written words on every sock to encourage girls to celebrate their differences.And they carry on the tradition of giving back—for every pair of socks sold, they give away a pair to those in need. Nothing is a waste if you have a creative mind.(1)Carly and Charley set up Odd Sox and gave away the socks to .A. sick childrenB. disabled womenC. poor studentsD. homeless people(2)The words on the socks are to encourage girls to their differences.A. matchB. shoutC. reachD. celebrate(3)The underlined words "carry on" in the third paragraph probably mean .A. continueB. compareC. connectD. control(4)The correct order of the following is .①started Odd Sox.②carry on the tradition of giving back③set up Single Sox④ matched different socksA. ①③④②B. ①③②④C. ④①③②D.④②0③(5)The passage is mainly about how to .A. collect different ideasB. buy all kinds of socksC. put things to good useD. throw away the waste【答案】(1)D(2)D(3)A(4)C(5)C【解析】【分析】文章大意:我们中有多少人把手伸进抽屉里拿出了不相配的袜子?你会像大多数女孩一样把它们扔掉还是再利用它们?卡莉和查理的故事也许对你有帮助。

相关主题