高中阅读理解专项训练附答案解析1篇You may not know a lot of people when you start high school. Even if you know some freshmen (新生) , you still feel nervous that you don't know any upperclassmen or teachers. How are you going to make friends among this sea of unknown faces?Most high schools hold a freshman orientation before school actually starts, which is helpful not only because you can know your way around the building and get to meet some of your teachers, but also because you get to meet fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognise a few familiar faces. When you talk to your new classmates, you'll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They're all new to the school and don't know what to expect. Talking about a common concern with them can help you develop friendships.The work in high school is something that freshmen are probably worried about. The work in high school builds on what you learnt in middle school, giving you a more advanced knowledge of many subjects. So you may find you have more work to do or that it's a bit more challenging. If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.High school also has more extracurricular activities than middle school does such as clubs, music and theatre groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.High school gives you the chance to learn how to manage your time, to develop your social skills and interests, and more importantly to be more independent and responsible.1.What does the underlined word “orientation” mean in Paragraph 2?A.Training. B.Game.C.Discussion. D.Examination.2.What are freshmen probably worried about?A.The learning task.B.The ability to make friends.C.The relationship with teachers.D.The freshman orientation.3.Extracurricular activities mainly help students ________.A.build up healthy bodiesB.develop friendshipsC.develop the interestsD.improve their learning ability4.Who is this passage written for?A.Freshmen at high school.B.Freshmen's parents.C.Middle school students.D.Upperclassmen in high school.【答案】1.A2.A3.C4.A【分析】这是一篇说明文。
文章主要从新生培训大会、认识新同学、学业和课外活动等方面向新生介绍了高中生活。
1.词义猜测题。
根据文章第二段第一句中的“Most high schools hold a freshman orientation before school actually starts, before school actually starts, which is helpful not only because you can know your way around the building and get to meet some of your teachers, but also because you get to meet fellow freshmen”(大多数高中都会在开学之前举行新生orientation,它是有帮助的,可以让你了解教学楼周围的路、认识一些老师和新同学)可知,freshman orientation可以帮助你了解校园,认识老师和同学,由此可它类似于新生培训大会。
故orientation指的是培训,与training“培训”的意思一致。
故选A项。
2.细节理解题。
根据文章第三段第一句“The work in high school is something that freshmen are probably worried about.”(高中学业可能是新生担心的)可知,高中的学业是新生们很可能会担心的一方面。
故选A项。
3.细节理解题。
根据文章倒数第二段“High school also has more extracurricular activities than middle school does such as clubs, music and theatre groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.”(比起初中来,高中有更多的课外互动,例如俱乐部、音乐和戏剧社团以及体育队。
这是一个探索你的兴趣和尝试新事物的好时机)可知,高中的课外活动是让你培养自己的兴趣爱好和尝试新事物的好机会。
故选C项。
4.推理判断题。
根据文章内容可知,本文主要从新生培训大会、认识新同学、高中学业和课外活动等方面向新生介绍了高中生活,再结合第一段的“You may not know a lot of people when you start high school.”(当你开始高中学习时,你可能认识的人不多)可推知,此篇文章是针对高中的新生写的。
故选A项。
2篇Recently, a woman who lives in a small apartment in San Francisco asked me a question. She wanted to know how to prepare for a big earthquake. In fact, it’s quite necessary for people in San Francisco to do that. Since she lives in an apartment, she cannot store water in a backyard or place a rain collection system. Here is my answer to her.Firstly, you should store water and food. Storing water is actually very easy. A gallon per day is enough for you to drink. You can buy one of those 5-gallon spring water containers and put it inthe kitchen. Check the expiration date (截止日期), and get some new water when needed. Food isn’t that hard, either. Get a few cans of soup, some canned fruit, and canned chickpeas or beans. Make sure they all can be eaten without heating. This will cost less than DS|20 and take up very little space in your kitchen. Throw a cheap canopener in there while you’re at it, tape (用胶带粘贴) it to the can, and forget about that one, too.Secondly, first aid is going to let you stay out of limited medical facilities (装备), allowing you to av oid getting truly injured. In a big disaster, you’ll probably get hurt. Being able to clean and protect a skin wound is important. The Red Cross first-aid kit is cheap (DS|16) and small, and contains what you need.Finally, information is almost as important as the other two. You really want a small radio to know what is going on around you. There are going to be shelters, first-aid facilities, and safe and unsafe areas. You need a radio to know where they are. The National Guard will be somewhere helping o ut, and you need to learn where. The network will probably be down, so you can’t count on that.Therefore, you just need DS|60 and about 30 minutes of shopping, and then you can survive for 3 days without any help.1.What was the woman’s problem?A.She was afraid of big earthquakes.B.She didn’t have a backyard to store her things.C.She didn’t know how to prepare for a big earthquake.D.She didn’t know how to set up a rain collection system.2.The underlined part in Paragraph 2 means the woman should________.A.buy another can-openerB.just leave the can-opener thereC.forget everything she has doneD.tape the can-opener to the can3.What does the author think of preparing a first-aid kit?A.It’s not an easy thing to do.B.It can’t be used to save a lifeC.It’s important in an earthquake.D.It’s too limited for people in a disaster.【答案】1.C2.B3.C【分析】这是一篇说明文。