高中阅读理解专项训练附答案解析1篇Knowing how to communicate well needs very personal attention between you and another person, we should face it. Is there a better way to learn how to communicate successfully? Yes, there is. Please follow the basic steps below.Relax and breathe.Whether it’s a business meeting or a first date, the first thing you must do in order to communicate is to relax.When you relax, you are in control. You control your reactions(反应) and your reactions do not control you. Breathing is central to relaxation. Take a few deep breaths and your body will begin to be more relaxed. This will help you apply what you have already known about how to communicate well.Think and you will be prepared.Have you heard the old saying “Think before you speak.”? W ell, it is true. By thinking ahead about how the conversation might flow(流畅), you will be better prepared, more relaxed and more confident.Follow the flow of the conversation.If you are uncomfortable, being silent will only make it worse and make the other person uncomfortable as well. So when all else fails, you should follow through with small talk until a common topic appears.A good way to keep a conversation going is to ask the other person questions. People love to talk about themselves and if you do this, they will keep the conversation going, thinking very highly of you. Learning good communication skills is not something out of reach. If you make an effort, you will succeed.1.If you want to communicate successfully, what should you do first?A.Follow the conversation.B.Relax yourself fully.C.Take as many breaths as possible.D.Prepare the conversation well.2.According to the passage, which of the following is TRUE?A.Relaxation will not help you control your reactions.B.You will control the conversation by thinking hard.C.Silence will make the other person feel comfortable.D.Asking questions will keep a conversation going better.3.What’s the meaning of the underlined sentence “Learning good communication skills is not something out of reach.”?A.You will be good at communication if you reach out your hand.B.Good communication skills can be learned if you try.C.Not all people can learn good communication skills.D.Communication skills can be improved easily.4.What is the best title of the passage?A.How to Begin a ConversationB.Relaxation and ConversationC.How to Communicate WellD.Personal Communication【答案】1.B2.D3.B4.C【分析】本文是说明文。
文章介绍了如何更成功地和其他人沟通交流的几点建议。
1.细节理解题。
根据Relax and breathe部分“Whether it’s a business meeting or a first date, the first thing you must do in order to communicate is to relax.”可知无论是商务会议还是初次约会,为了交流你必须做的第一件事就是放松。
即如果想成功交流,作者建议我们首先完全放松自己。
故选B。
2.细节理解题。
根据最后一段第一句“A good way to keep a conversation going is to ask the other person questions.”可知让对话继续下去的一个好方法就是向对方提问,D选项描述正确。
故选D。
3.词句猜测题。
根据划线句的下文“If you make an effort, you will succeed.”如果你努力,你会成功的。
“out of reach”是“够不着,遥不可及”之意,可知划线句子的意思是“学习良好的沟通技巧并不是遥不可及的”,即如果你尝试的话,你可以学会良好的沟通技巧。
故选B。
4.主旨大意题。
文中第一段中的“Is there a better way to learn how to communicate successfully?”(有没有更好的方法来学习如何成功地沟通)是本文的主旨句。
下文给了三点建议,最后总结和鼓励我们尝试。
通读原文可知,本文主要谈论的是如何更成功地和其他人沟通交流。
“如何更好地沟通”最适合作文章标题。
故选C。
2篇Have you ever considered all the English expressions that include words about clothes? Le t’s have a look.People wear pants to cover the lower part of their bodies. We sometimes say that people who are nervous have ants in their pants. Sometimes, people may get caught with their pants down. They are found doing something they should not be doing. And, in every family, one person takescontrol. Sometimes a wife tells her husband what to do. Then we say she wears the pants in the family.Pants usually have pockets to hold things. Money that is likely to be spent quickly can burn a hole in your pocket. Sometimes you need a belt to hold up your pants. If you have less money than usual, you may have to tighten your belt.I always praise people who can save their money and not spend too much. I really take my hat off to them. Yet, when it comes to my own money, I spend it at the drop of a hat, which means I instantly spend it.Boots are a heavy or strong kind of shoes. People who are too big for their boots think they are more important than they really are. I dislike such people.My father is an important person. He runs a big company. He wears a suit and tie, and a shirt with sleeves that cover his arms. Some people who do not know him well think he is too serious and never shows his feelings openly. But I know that my father wears his heart on his sleeve. 1.What is this passage mainly about?A.What pants mean in English. B.Some special English expressions. C.Some funny English expressions. D.Some expressions related to clothes. 2.Which of the following expressions can show someone is nervous?A.Get caught wi th one’s pants down.B.Have ants in one’s pants.C.Wear the pants in the family. D.Burn a hole in one’s pocket. 3.Someone who spends his money at the drop of a hat most probably________.A.doesn’t save money B.earns much moneyC.never wastes his money D.spends more than he earns【答案】1.D2.C3.A【详解】这是一篇说明文。