2020年四年级英语阅读理解专项练习( 10篇含答案) 1.Australia is one of the greatest islands in the world. It is a little smaller than China. It is in the south of the earth. So when it is hot summer in our country, it is cold winter in Australia.Australia is famous for its sheep and kangaroos袋鼠). After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep. Sheep, sheep, everywhere are sheep. Have you seen a kangaroo? It has a "bag" in its body. The mother kangaroo keeps its baby kangaroo in the "bag". It is very interesting, isn't it?1.Australia is one of the greatest islands in the world.2.Australia is in the north of the earth.3.We can see many sheep here and there in Australia.4.Kangaroos are animals as small as mice in our houses.5.Kangaroos always carry bags on their backs.6.Sometimes, the father kangaroos also keep their baby in the bag.【答案】1.T2.F3.T4.F5.F6.F【解析】【分析】短文大意:本文是人物类阅读,介绍了澳大利亚的地理位置、气候特点和独特物产。
1.题意:澳大利亚是世界上最大的岛屿之一。
考查细节理解。
根据Australia is one of the greatest islands in the world.可知澳大利亚是世界上最大的岛屿之一,说法正确,故选T。
2.题意:澳大利亚在地球的北面。
考查细节理解。
根据It is in the south of the earth.可知它在地球的南部,说法错误,故选F。
3.题意:在澳大利亚到处都能看到羊。
考查细节理解。
根据Sheep, sheep, everywhere are sheep.可知到处都是绵羊,说法正确,故选T。
4.题意:袋鼠是一种像老鼠那么小的动物。
考查细节理解。
根据Have you seen a kangaroo? It has a "bag" in its body. 它的身体里有一个“袋子”,可知说法错误,故选F。
5.题意:袋鼠总是把袋子背在背上。
考查细节理解。
根据Have you seen a kangaroo? It has a "bag" in its body.可知它的身体里有一个“袋子”,说法错误,故选F。
6.题意:有时,袋鼠爸爸也会把孩子放在袋子里。
考查细节理解。
根据The mother kangaroo keeps its baby kangaroo in the "bag".袋鼠妈妈把小袋鼠放在“袋子”里,可知说法错误,故选F。
2.Dear Mr. and Mrs. King,Welcome to our neighborhood. I'm very glad that you and your family become our neighbors. However, I am sorry to say you have brought some trouble to us. Mr. King, would you please not play the drum late into the night? We can't fall asleep until you stop it. Mrs. King, you are so energetic. You are always like the early bird. So would you please not sing so loud in the early morning? And your son Peter is playing with balls at home all day. Would you please ask him not to play there? There is a big playground in front of our building. What more, your daughter Emma plays music too loud. She makes so much noise. My little baby starts to cry as soon as Emma plays the crazy music. Thank you for your understanding!Yours,Ellen 1.From the letter, we know that there are people in Peter's family.A.threeB.fourC.fiveD.six2.Which of the following is not the reason that the writer complains?A.Mr. King plays the drum late into the nightB.Emma plays music too loudC.The bird sings too loud in the early morningD.Peter plays with balls at home all day3.The underlined word “energetic” in the passage means “”.A.精力充沛的B.活泼的C.令人厌烦的D.疯狂的4.Who sings loud in the early morning?A.Mr. King.B.Mrs. King.C.Emma.D.The early bird.5.What's the purpose of the letter?A.To know more about the new neighbor.B.To make friends with the new neighbor.C.To ask the new neighbor for help.D.To tell the new neighbor not to make noise anymore.【答案】1.B2.C3.A4.B5.D【解析】【分析】文章大意:Ellen家楼上来了新邻居,他们的某些行为经常影响Ellen一家人的休息,因此她给邻居写了一封信。
1.细节理解题,根据短文中出现的Mr. King,Mrs. King,Peter和Emma可知,一共有四个人。
故选:B。
2.正误判断题,根据“You are always like the early bird. So would you please not sing so loud in the early morning. 你总是像早起的鸟。
所以请你在清晨不要唱得这么大声。
”可知答案,故选:C。
3.词义猜测题,根据“You are always like the early bird. 你总是像早起的鸟。
”可知,此处说Mrs. King总是精力充沛。
故选:A。
4.细节理解题,根据Mrs. King, you are so energetic. You are always like the early bird. So would you please not sing so loud in the early morning.金太太,你真是精力充沛。
你总是像早起的鸟。
所以请你在清晨不要唱得这么大声可知答案。
故选:B。
5.主旨大意题,根据文章内容及“However, I am sorry to say you have brought some trouble to us.”可知,本文主要为邻居提出了一些建议,让他们不要制造太多噪音。
故选:D。
【点睛】(一)主旨题主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。
做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。
短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。
(二)细节题细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。
做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。
(三)猜测词义题猜测词义题主要考查学生根据上下文正确判断灵活变化的词义能力。
一般情况下,推断词义的题目中所出现的单词,大多数是学生未曾见过的生词,学生需要在该词出现的上下文中去寻找线索。
通过阅读上下文,断定该词的真正含义,然后将这个释义代入文中,检查是否贴切,仔细比较直到得出该词的确切的含义。
1.通过因果关系猜词通过因果关系猜词,首先是找出生词与上下文之间的逻辑关系,然后才能猜词。
有时文章借助关联词(如because,as,since,for,so,thus,as a result,of course,therefore等等)表示前因后果2.通过同义词和反义词的关系猜词通过同义词猜词,一是要看由and或or连接的同义词词组,二是看在进一步解释的过程中使用的同义词,通过反义词猜词,一是看表转折关系的连词或副词,如but,while,however等;二是看与not搭配的或表示否定意义的词语(四)正误判断题正误判断题主要考查学生对文章的具体事实、信息的理解能力。
一般是根据文章的事实或细节,给出一个句子,判断其正误。
这类题比较直接,难度相对较小。
做此类题时,应先看题,后带着“问题”快速阅读短文,寻找所需要的信息。
3. All students need(需要) to have good habits: When you have good study habits, you learn things quickly(快速的). You also remember(记住) things easily.Do you like to study in the living room? This is not a good place because it is usually too noisy. You need to study in a quiet(安静的) place like your bedroom. A quiet place will help you only think about one thing(事情), and you will learn better.Before you begin to study, remember to clean(打扫) your desk. A good light(灯) is important(重要的), too. You will feel tired(劳累的) easily if there is not enough(足够的) light.1.When you have good study habits, you will .A.learn things quicklyB.remember things easilyC.both A and B2.The living room is not a good place for study because it is too .A.quietB.noisyC.clean3.What does the underlined(划线的) word “noisy” mean in Chinese?A.拥挤的B.嘈杂的C.热情的4.You should remember to before you study,A.clean the deskB.tidy the roomC.open the window5.The BEST title for the passage is “”.A.Study in the bedroomB.Good study habitsC.How to study【答案】1.C2.B3.B4.A5.B【解析】【分析】短文介绍了学习要有一个好习惯,有了好习惯,学习起来就更快了。