当前位置:文档之家› 《牛津高中英语》模块一Unit1教案

《牛津高中英语》模块一Unit1教案

《牛津高中英语》模块一Unit 1一、教学课型: 阅读理解课二、教材分析1. 教材内容见《牛津高中英语》模块一Unit 1 (Pages 2—3)2. 教材处理该篇文章主要介绍中国学生Wei Hua 在英国为期一年的留学经历。

通过她对英国中学生活的描述,学生对英国中学生的日常学习情况增加一定的了解。

但由于内容较多以及中英文化方面的差异,在阅读过程中,对于刚进入高中学习的学生,他们中有些在完全理解课文方面有一定的困难。

针对上述分析,本课在设计时先以录像导入的形式,增加学生对文章有关的感性知识;然后采用略读的方法,培养学生阅读整体观念;在随后的细节处理时,采取寻读、细节理解、正误辨别的方法;在难点处理时,通过启发诱导,教师归纳的措施加以突破。

整个教学过程的设计由浅入深,由感悟、理解、分析、归纳、总结到运用,从而完成从阅读输入到理解输出的学习过程,达到培养学生阅读能力的目标。

3. 教学目标①知识目标: 通过该文的学习,帮助学生对英国中学作息时间、班级规模、所学科目、课程内容、学习负担等学校生活有具体的了解。

②能力目标: 通过寻找文章大意及具体细节问题的答案,培养学生快速归纳文章主旨和获取文章细节的阅读能力。

③文化目标: 通过对课文的学习、有助于学生对英国中学生活全面而深入的理解,体会中英两国之间由于国情、历史的不同所产生的文化教育的差异。

4. 教学的重点和难点①重点:对英国中学生活的具体了解和中英两国之间的文化教育的差异。

②难点:如何培养学生运用略读(skimming )和寻读(scanning)阅读技巧来快速获取主旨大意和细节信息的能力。

三、教学设计1. 总体思路本课的教学设计采用:阅读前(导入)、阅读中(略读,寻读,辨别正误,比较, 分组活动, 巩固)、阅读后(运用)三部分。

2. 教学过程Step 1 Lead-inT: Now, Class, we have learned English since the primary school, and we have known some Britis h language, culture, history and some other British lives. But do you know what the British school life is really like? If you want to know the answer, please watch the following video.(设计说明:由学生从小学以来的英语学习,自然过度到对对英语语言、文化、历史等方面的了解,进而提及到英国中学生活,激发学生对该话题的兴趣,为下文做很好的背景铺垫。

)Show the students a short video, which mainly tells us about a public British school where we may know something about the British students s’t udy hours at school, their school activities, their s ubjects and their study goals.(设计说明:通过这段录像使学生从视觉, 听觉等方面了解到英国中学生的日常作息时间、在校活动、所学科目以及学习目标,让学生多方面直观,感性地了解英国中学生活,为后面文章的学习提供很好的背景知识。

)Step 2 PresentationT: From this the video, we have already gained some brief impression about the British school life. If you want to get something more about it, let ’co s me to today ’p s a ssage.T: Today we are going to read a passage by Wei Hua, who once studied in the UK. She will give us some detailed information about the school life in the UK.(设计说明:由录像内容自然导入课文, 环环相扣, 轻松入题。

同时, 对文章的内容作简要介绍, 让学生对阅读内容有所了解。

)Step 3 Reading(1) SkimmingT: Now please skim the passage quickly and try to find the answers to the following questions. Ha nd up when you get them. (Show the questions on the screen.)5. What is the main idea of this passage?(Suggested answers: 1. It mainly tells us some specific information about what school life in the UK is really like and some differences between high schools in the UK and in China.)6. What are the key points you can conclude from each paragraph?(Suggested answers: Para 1: School hours; Para 2: Attending assembly; Para 3: Teachers and class mates; Para 4-6: Homework and subjects; Para 7: British food and her activities; Para 8: feeling an d hope.)(设计说明:通过让学生对文章的中心思想和段落关键词归纳,有意识地培养学生的略读策略, 有助于学生有的放矢地快速获取主要信息的阅读能力。

)(2) ScanningAsk the Ss to go through the passage as quickly as possible and try to find answers to the three foll owing questions.3. How long did Wei Hua stay in Britain?7. What was the name of Wei Hua’s class teacher?8. What did Wei Hua make in her woodwork class?(Answers: 1. For one year. 2. Mr Heywood. 3. A small table. )(设计说明:该步骤旨在让学生带着问题通过快速寻读文章相关信息, 以此形成对Wei Hua 留学英论的经历有一个初步了解。

)(3) Detailed informationT: Now please scan the passage to find some detailed information from each paragraph and then fill in the following form:Para Main idea Detailed information1School hours a) Was she happy with the school life? (Yes.)b) School in Britain _____ around 9 am and _____ about 3:30 pm. (starts; ends)2Attending assembly a) Who was the girl sitting next to her on the first day? (Diane.)b) The headmaster told them about _____ during assembly. (Rules, the best way to earn respect fr om the school.)3Teachers and classmates a) Who was her favorite teacher? (Miss Burke.)b) Was it easy for her to remember all the students fa’ces and names? Why? (No. Because they had to move to different classrooms for different classes.)4Homework and subjectsa) The homework was not heavy, but why was it a bit challenging for her at first? (Because all the homework was in English.)5a) Why did her English improve a lot? (Because she used English every day and spent an hour each day reading English books in the library.)b) Did she enjoy cooking? How do you know? (Yes. She thought it was really fun as she learned how to buy, prepare and cook food.)6 a) Do students have to learn all the subjects even if they don’li t ke them? (No.)7British food and her activitiesa) Why did she miss Chinese food a lot at lunchtime? (Because British food is very different, andBritish people eat lots of desserts after their main meal.)b) She usually played on the school field. Sometimes she played _____. Sometimes she _____. (fo otball with the boys; relaxed under a tree or sat on the grass)8 Feeling and hope a) She felt _____ and hopes _____ . (lucky, to be back and study there again.)(设计说明:通过用表格的形式对文章中重要信息加以呈现, 将略读和寻读、获取细节信息和深层理解相结合,并将读与写自然衔接起来,让学生系统,直观地掌握阅读材料中重点内容, 这要求学生认真分析课文,积极思考, 从而使他们对英国中学生活有进一步的理性认识。

相关主题