当前位置:文档之家› 高三英语阅读理解专项训练及答案

高三英语阅读理解专项训练及答案

高三英语阅读理解专项训练及答案一、高中英语阅读理解1.阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

So many of us hold on to little resentments that may have come from an argument, a misunderstanding, or some other painful event. Stubbornly, we wait for someone else to reach out to us—believing this is the only way we can forgive or rekindle a friendship or family relationship.An acquaintance of mine, whose health isn't very good, recently told me that she hadn't spoken to her son in almost three years. She said that she and her son had had a disagreement about his wife and that she wouldn't speak to him again unless he called first. When I suggested that she be the one to reach out, she resisted initially and said, "I can't do that. He's the one who should apologize." She was literally willing to die before reaching out to her only son. After a little gentle encouragement, however, she did decide to be the first one to reach out. To her amazement, her son was grateful for her willingness to call and offered an apology of his own. As is usually the case when someone takes the chance and reaches out, everyone wins.Whenever we hold on to our anger, we turn "small stuff" into really "big stuff" in our minds. We start to believe that our positions are more important than our happiness. They are not. If you want to be a more peaceful person you must understand that being right is almost never more important than allowing yourself to be happy. The way to be happy is to let go, and reach out. Let other people be right. This doesn't mean that you're wrong. Everything will be fine. You'll experience the peace of letting go, as well as the joy of letting others be right.You'll also notice that, as you reach out and let others be "right," they will become less defensive and more loving toward you. They might even reach back. But if for some reason they don't, that's okay too. You'll have the inner satisfaction of knowing that you have done your part to create a more loving world, and certainly you'll be more peaceful yourself.(1)The underlined word "rekindle" in Paragraph 1 probably means "____________".A. recoverB. developC. acceptD. replace(2)According to the passage, the author's friend never spoke to her son for three years because ____________.A. she had got an argument with her daughter-in-lawB. she had disagreed about her son's marriageC. she had got an argument about her daughter-in-lawD. she had disliked her son's wife for many years(3)Which of the following is NOT the reason for people to be unwilling to apologize first?A. People believe that they are always right.B. People always wait for others to offer an apology first.C. People consider the position more important than happiness.D. People want to get an inner satisfaction.(4)The purpose of the passage is to ____________.A. instruct the readers how to apologizeB. teach the readers how to gain inner peaceC. inform the readers the importance of being forgivingD. tell the readers to reach out firstwhen there are painful events.【答案】(1)A(2)C(3)D(4)D【解析】【分析】本文是一篇议论文,论述了面对与人们的矛盾时,不要执着于怨恨,伸出你的手来化解它,学会首先向别人道歉,让别人是对的,这并不意味着你是错的。

(1)考查词义猜测。

第一段中的“Stubbornly, we wait for someone else to reach out to us—believing this is the only way we can forgive or rekindle a friendship or family relationship.”固执地说,我们等着别人来找我们——相信这是我们能够原谅或重新点燃友谊或家庭关系的唯一途径。

可知rekindle是“恢复”之意,选A。

(2)考查细节理解。

根据第二段中的“ She said that she and her son had had a disagreement about his wife and that she wouldn't speak to him again unless he called first.”她说她和她儿子对他的妻子意见不和,她不会再和他说话除非他先打电话。

故选C。

(3)考查细节理解。

根据第三段中的“We start to believe that our positions are more important than our happiness. They are not. If you want to be a more peaceful person you must understand that being right is almost never more important than allowing yourself to be happy.”我们开始相信我们的地位比我们的幸福更重要。

其实不然,如果你想成为一个更爱好和平的人,就必须明白“正确”几乎永远也不会比让自己快乐更重要。

可知A、B、C三项都是人们不愿首先道歉的原因,故选D。

(4)考查写作意图。

纵观全文可知,本文探讨了面对与人们的矛盾时,应该做主动言和的那个人,这样才能消除心中的怨恨,并且获得幸福,因此本文的目的是告诉读者在发生痛苦的事情时要先主动道歉,故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和写作意图三个题型的考查,是一篇生活类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解A study showed that the experiences children have in their first few years are important. These experiences affect the development of the brain. When children receive more attention, they often have higher IQs. Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain. There are a hundred trillion(万亿)connections in the brain of a three-year-old child.Researcher Judit Gervain tested how good newborns are at distinguishing different sound patterns. Her researchers produced images of the brains of babies as they heard different sound patterns. For example, one order was mu-ba-ba. This is the pattern"A-B-B". Another order was mu-ba-ge. This is the pattern “A-B-C”. The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during the" A-B-B" pattern. This shows that babies can tell the difference between different patterns. They also were sensitive to where it occurred in the order. Gervain is excited by these findings because the order of sounds is the building block of wordsand grammar." Position is key to language," she says. "If something is at the beginning or at the end, it makes a big difference: John caught the bear.' is very different from 'The bear caught John.'”Researchers led by scientist Patricia Kuhl have found that language delivered by televisions, audio books, the Internet, or smartphones-no matter how educational-doesn't appear to be enough for children's brain development. They carried out a study of nine-month-old American babies. They expected the first group who'd watched videos in Chinese to show the same kind of learning as the second group who were brought face-to-face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babies-regardless of whether they had watched the video or listened to the audio-learned nothing.(1)What makes connections in a baby's brain?A. Having a higher IQ.B. Experiencing new information.C. The baby' early age.D. The connection with other babies.(2)What did Judit Gervain and her team find in the experiment?A. Babies identify different sound patterns.B. Word order is relevant to meaning.C. Babies can well understand different words.D. A certain brain region processes language.(3)What does the underlined sentence mean in Paragraph 3?A. Grammar is important in learning languages.B. Different orders have different meanings.C. Different languages have different grammar.D. Words have different sounds.(4)What is the main conclusion from the study led by Patricia Kuhl?A. Babies shouldn't watch a lot of television.B. Listening to different languages develops babies' brain.C. Foreign languages help babies' brain develop.D. Social communication improves babies' brain development.【答案】(1)B(2)A(3)B(4)D【解析】【分析】本文属于科普文章,介绍小孩最初几年的经历对大脑发育很重要,而媒介输入对孩子大脑发育效果不明显,最有效的是面对面语言输入。

相关主题