50套高中英语阅读理解(人物故事)及解析一、高中英语阅读理解人物故事类1.阅读理解Even if you've never been to Phoenix, you know this about the place It's hot. From June to September, the temperature can easily surpass the century mark. But that doesn't stop hikers from attempting the 1.3-mile hiking to the top of the city's famed Camelback Mountain. Signs warn that the trail is "extremely difficult". If you continue, a posted checklist suggests at least a liter of water per person. And if you're still not stopped, another sign farther up declares: "If you're halfway through your water, turn around!"Unfortunately, many people to not take the warnings seriously. Fortunate y, Scott Cullymore does. The 53-year-old Cullymore can be found hiking up and down Camelback a couple of times a day, giving out cold bottles of water to worn-out hikers. He has helped hydrate so many hikers that he has earned a heavenly nickname: the Water Angel.Cullymore was on Camelback Mountain one day in 2015 when a British tourist died after being lost for nearly six hours in the July heat. That experience inspired him to start helping people caught unaware by the cruelty of Mother Nature. "They underestimate the mountain, and they overestimate what they can do, and they get themselves in trouble." he warned.One hiker who was offered water agrees. "You think you know the heat, but then you get out here in the desert and it surrounds you like a blanket," said Austin Hill, who was hiking with a high school friend. They were lucky, he said pointing to Cullymore. "We ran into this Good Samaritan here." And with that, the Water Angel goes in search of another hiker in need.(1)What is the first paragraph mainly about?A. The risks involved in the hiking.B. The seriousness of the warnings.C. The distribution of signs that warn hikers.D. The influence of the temperature on hikers.(2)Why did some hikers on Camelback Mountain get in trouble?A. They were not well trained in hiking.B. They forgot to take enough water with them.C. They were too optimistic about the situation.D. They were not fit enough to hike the mountain.(3)What can we know about Austin Hill?A. He agreed to help others.B. He was saved by Cullymore.C. He hiked alone in the desert.D. He regretted taking a blanket.(4)What is the best title for the text?A. The Camelback MountainB. Surviving the HeatC. Hikers in NeedD. The Water Angel【答案】(1)A(2)C(3)B(4)D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,远足者低估夏日的Camelback Mountain 同时高估自己的能力,所以在远足途中遇到麻烦,Cullymore了解情况后决定帮助他们。
Cullymore通过在炎炎夏日给那些远足者提供水而被人们亲切地称为“水天使”。
(1)考查段落大意。
根据第一段中的”From June to September, the temperature can easily surpass the century mark“;”Signs warn that the trail is ‘extremely difficult’“;”If you continue, a posted checklist suggests at least a liter of water per person. “和“If you're halfway through your water, turn around!”可知在夏天去Camelback Mountain远足是非常艰难的,原因有两个:一个是温度很高,另一个是水。
故选A。
(2)考查细节理解。
根据第三段中的”They underestimate the mountain, and they overestimate w hat they can do, and they get themselves in trouble.“可知人们低估了这座山,同时高估了自己的能力,因此他们陷入麻烦中,即对情况感到过于乐观导致他们涉险。
故选C。
(3)考查推理判断。
根据最后一段中的”They were lucky, he said pointing to Cullymore. ‘We ran into this Good Samaritan here.’”可知Austin Hill说他们很幸运,因为他们遇到了Cullymore这个乐善好施的人,故推测Cullymore救了他。
故选B。
(4)考查主旨大意。
根据第二段中的“He has helped hydrate so many hikers that he has earned a heavenly nickname: the Water Angel.”和最后一段中的“And with that, the Water Angel goes in search of another hiker in need.”以及文章主要内容可知,本文主要叙述了Cullymore 通过在山上给登山者发水来帮助他们,从而得到“水天使”的昵称,即本文主要讲述“水天使”的故事。
故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,段落大意和主旨大意四个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解Arthur Dubois isn't your typical grandfather. That's because at 72 years old, the Chicago resident is a newly discovered hip-hop artist.This week, Dubois walked into Haven Studios, a music program on the South Side of Chicago that supports young ambitious artists. The owner of Haven Studios, Andre "Add-2" Daniels, said Dubois claimed he was "young at heart." So, Daniels decided to listen to Dubois' music. He was completely floored. Daniels quickly took videos showcasing Dubois' talents and posted them to Twitter. His tweet went viral, receiving thousands of reactions within a matter of days. Now, Dubois' talents have even caught the attention of some famous hip-hop producers."It's not what you would expect, right?" Daniels says in one of the videos. Dubois music is playing in the background, giving a steady beat that easily invites listeners to dance.Dubois said his style was entirely self-taught. He first started teaching himself to produce hip-hop beats about six years ago, after he retired. "I found something to do," he told NPR's Scott Simon. "I had to learn how to do the computer and music at the same time." Dubois taught himself by using the audio editing software. Now he's learning another new skill-social media. Dubois' newfound social media fame has been a little overwhelming for him. "I was shocked," he said. "I broke down and cried because I didn't know that many people liked me." Daniels hashelped Dubois set up accounts on Twitter and Instagram for his fans to follow, "I'd never used Instargram, Twitter and all that other stuff," Dubois said. "Because I didn't believe in that stuff myself. But now I've got to have it." The attention doesn't seem to have gone to Dubois' head though-he doesn't really care about getting famous or making money. "I just want to put it out there and let other people hear my music."(1)What does the underlined word "floored" in Paragraph 2 mean?A. Astonished.B. Scared.C. Nervous.D. Hurt.(2)Who helped Dubois take up hip-hop?A. Daniels.B. He himself.C. NPR's Scott Simon.D. Hip-hop producers.(3)What can we infer from the text?A. Daniels set up accounts for Dubois.B. Daniels didn't enjoy Dubois' music at first.C. Dubois seeks for personal fame and wealth.D. Dubois didn't expect his popularity on the Internet.(4)What can we conclude from the passage?A. Well begun in half done.B. It's never too late to learn.C. Lost time in never found again.D. One good turn deserves another.【答案】(1)A(2)B(3)D(4)B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,72岁的爷爷Dubois自学嘻哈音乐,并在网上拥有大量的粉丝。