译林牛津版小学六年级上册英语阅读试题含答案一、阅读理解1.阅读理解It was Saturday yesterday. It was sunny. I got up at 7:30. After breakfast, I went to the beach with Ann. There were many people on the beach. We ran, jumped and played volleyball on the sands. We swam in the sea. Some men fished on a boat. We had a good time. We were tired, but happy.(1)Yesterday was Saturday.(2)The weather was sunny.(3)I got up at 7:00.(4)I went to beach with Lucy.(5)We had a good time.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】文章大意:介绍昨天主人公的干的事情。
(1)句意:昨天是星期六。
根据 It was Saturday yesterday.可知昨天是星期六,故答案为:正确。
(2)句意:天气晴朗。
根据It was sunny.可知天气晴朗,故答案为:正确。
(3)句意:我7点起床。
根据I got up at 7:30.可知“我”7点半起床,故答案为:错误。
(4)句意:我和露西去海滩。
根据I went to the beach with Ann. 可知主人公和安去的海滩,故答案为:错误。
(5)句意:我们玩得很开心。
根据We had a good time. 可知玩得很开心,故答案为:正确。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
2.阅读理解It's Jimmy's birthday and he is 9 years old. He gets a lot of presents from his family and one of them is a big drum (鼓). His grandfather buys it for him.Jimmy likes it very much. He plays with it every day and he often makes a terrible noise (令人讨厌的声音). His father works in the day and Jimmy is in bed when he gets home in the evening. So his father doesn't hear the noise.But Mrs Black doesn't like the noise, so one morning she takes a knife and goes to Jimmy's room when he hits his drum. She says to him, “Hello! Jimmy. Do you know there is something very nice in your drum? Here is a knife. Please open the drum and let's find it.”(1)What does Jimmy get on his birthday?A. He gets only one present from his family.B. He gets a lot of presents.C. He gets a knife and a drum.D. He gets a drum from Mrs Black.(2)Who gives Jimmy a drum?A. His mother.B. His father.C. His father's friend.D. His grandfather.(3)When his father gets home in the evening, what does Jimmy do?A. He hits his drum with his grandfather.B. He watches TV with Mrs Black.C. He sleeps in bed.D. He does his homework with his grandfather.(4)What's the Chinese for “hits” in this passage (文章)?A. 敲击B. 拿着C. 知道D. 看见(5)Why does Mrs. Black give Jimmy a knife?A. Because she likes Jimmy's drum.B. Because she knows there is something in the drum.C. Because she doesn't like the noise.D. Because she wants to know what is in the drum.【答案】(1)B(2)D(3)C(4)A(5)C【解析】【分析】大意:讲述吉姆生日收到礼物的的一些事情。
(1)根据He gets a lot of presents from his family.可知吉姆收到很多礼物,故选B。
(2)根据His grandfather buys it for him.可知爷爷给他买了一个鼓。
故选D。
(3)根据 His father works in the day and Jimmy is in bed when he gets home in the evening. 可知他爸爸回家的时候,吉姆就睡着了,故选C。
(4)根据when he hits his drum 可知hits的意思是“敲击”,故选A。
(5)根据But Mrs Black doesn't like the noise可知布莱克夫人不喜欢这种声音,因此给他刀子,故选C。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
3.阅读理解阅读短文,填空。
Look! This is a picture. It is about Jenny's birthday. Her birthday is on May 25. On that day last year, she invited her friends to her house. Li Ming, Tom and I went to her house. We had a very good time. Before eating the birthday cake, we sang the birthday song for Jenny. She was very happy. And we were happy, too. After lunch, we went out to play in the park. We had fun all day.(1)It is a picture of ________ birthday.(2)Jenny's birthday is on ________.(3)We sang the birthday song________ eating the birthday cake.(4)Jenny was very ________.(5)After lunch, we played________.【答案】(1)Jenny's(2)May 25(3)before(4)happy(5)in the park【解析】【分析】该短文主要介绍Jenny生日的时候的一些事情。
(1)细节阅读,根据This is a picture. It is about Jenny's birthday. 得知是Jenny的生日的照片,故答案为Jenny's。
(2)细节阅读,根据Her birthday is on May 25. 得知是5月25日。
故答案为May 25。
(3)细节阅读,根据Before eating the birthday cake, we sang the birthday song for Jenny. 得知吃蛋糕之前唱歌,故答案为before。
(4)细节阅读,根据She was very happy.得知她很开心,故答案为happy。
(5)细节阅读,根据After lunch, we went out to play in the park. 得知饭后去公园玩,故答案为in the park。
【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,完成题目。
4.阅读理解阅读短文,并完成短文后的各个小题。
China is a big country. The weather in the south(南方)is different from that in the north(北方). Beijing is a beautiful city of China. In this city, spring is warm; summer is hot; autumn is cool and winter is cold. But in the south of China, it is always warm. In Hong Kong and Sanya, people like to swim in the sea. They can't see snow. In the north of China, people can make snowmen and play with snowballs in winter. People like to spend their holiday(度假) in the south in winter, and in the north in summer.(1)Is the weather in the south different from that in the north in China?________(2)What can people do in the north of China in winter?________(3)翻译文中画线的句子。